Castroneves 46 évesen is behúzta az Indy 500-at
IndyCar 2021: Indianapolis 500

Fiatalság ide vagy oda, senki nem volt, aki meg tudta volna állítani a lelkében még mindig fiatal Helio Castronevest. A beugróként induló brazil pilóta negyedjére is belekortyolhatott a tejbe a Victory Lane-en – épp 20 évvel első sikere után.

levitt-i500-053021-gb-18777.jpg

105. alkalommal rendezték meg az amerikai open-wheel leggrandiózusabb eseményét, az Indianapolis 500-at. Az élről Scott Dixon indulhatott, ám az első helyet nem őrizhette meg sokáig: előbb Colton Herta, majd Rinus VeeKay húzott el a hatszoros IndyCar-bajnok mellett. Az első kiállásokig meglehetősen eseménytelenül telt a verseny: a 32. körben Stefan Wilson a bokszutcában hibázva törte össze az Andretti Autosport autóját, emiatt mintegy 15 körön át pályán volt a biztonsági autó.

Wilson balesete miatt le is zárták a bokszutcát, ez lett éppen Dixon és Alexander Rossi veszte. Ők ketten ugyanis vészkiállásra kényszerültek, mivel kifogyott az üzemanyag az autóikból. Ám mindkettejük autója lefulladt a kiállás során, így nemcsak visszaestek a mezőny végére, de körhátrányba is kerültek. Eközben Herta vette át a vezetést, de VeeKay később visszatámadott, aztán Conor Daly került az első helyre.

Másodjára a 118. körben hajtott pályára a biztonsági autó: Graham Rahal a bokszkiállásáról visszatérve csapta a falnak az autóját. Mint kiderült, a csapata nem rögzítette megfelelően a bal hátsó kerekét, így az szinte azonnal lerepült a 15-ös rajtszámú Dallara-Hondáról. Az elszabadult kereket Daly találta el, aki a lassú kiállása miatt eleve visszaesett. Az újraindítás után az addig is az élmezőnyben autózó Castroneves tört az élre, Patricio O’Wardot megelőzve, ám a Meyer Shank Racing és az Arrow McLaren SP pilótáját is maga mögé utasította Alex Palou.

Miközben többen is próbálkoztak egy utolsó kiállás elkerülésével, sikertelenül, a virtuális első helyen többször is helyet cserélt Castroneves és Palou. A mindent eldöntő előzésre a 200 körös viadal 198. körében került sor, ekkor a négyszeres ezüstérmes brazil pilóta ellentmondást nem tűrően autózta körbe a Chip Ganassi Racing spanyolját. Castroneves így negyedjére nyerte meg az Indy 500-at, első indianapolisi sikere után 20 évvel.

Castroneves ezzel az örökranglistán olyan legendákkal egyenlített ki, mint A.J. Foyt, Al Unser és Rick Mears – a brazil máris ígéretet tett arra, hogy jövőre visszatér az ötödik trófeáért. A 46 éves versenyző még öt versenyen fog indulni idén a tengerentúli sorozatban, aki győzelmét – rá jellemző módon – a kerítésre felmászva ünnepelte meg. Palou lett a második, míg a harmadik helyre a 26. pozícióból felzárkózó Simon Pagenaud ért oda, aki az utolsó körökben vadászta le O’Wardot. Pagenaud-énál nagyobb felzárkózást már csak Sage Karam mutatott be, aki a 31. helyről indulva lett hetedik.

cobb-i500-053021-gb-18712.jpg

Az ex-Formula–1-es pilóták közül nemcsak Rossit sújtotta a balszerencse, amit jól mutat, hogy Juan Pablo Montoya végzett még a legelőkelőbb helyen: a McLarennel 15 év után – erre az egy versenyre – újra összebútorozó kolumbiai a 9. helyen intették le, pedig csak a nyolcadik sorból várhatta a startot. Rajta kívül még Marcus Ericsson (11.) és a tavalyi győztes, Szató Takuma (14.) zárt a legjobb tizenötben.

Habár agilis kármentési kísérletet láthattunk Dixontól, csak a 17. helyen intették le, így Palou átvette a vezetést az összetettben, az alabamai szezonnyitón első győzelmét szerző spanyol előnye 36 pont. Az új-zélandit pedig csak egypontos különbséggel követi O’Ward, Pagenaud pedig a tabella negyedik helyére ugrott előre. A bajnokság két hét múlva, a Detroiti Nagydíjjal folytatódik.

A verseny végeredménye ezen a linken tekinthető meg.

Fotó: Michael Levitt, Sam Cobb / Honda Racing

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3516577708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása