Elszúrták az F2-es menetrendet, panaszkodnak a versenyzők

Komoly, mégis elgondolkodtató kritika érte a Formula–2 idei versenynaptárát: Dan Ticktum mellett többek szerint is roppant unalmasan telnek a naptárban tátongó szünetek. A brit úgy véli, a csapatok számára sem is költséghatékony a lebonyolítás.

02_dan_ticktum_carlin_c_formula_motorsport_limtied.JPG

Nem először kritizálják költséghatékonyság szempontjából a Formula–2-t, és habár épp ennek jegyében választották külön teljes mértékben a Formula–3-tól, de a két- helyett háromversenyes hétvégéknek köszönhetően a futamok számában nem érzékelhető a változás. Csakhogy ez ahhoz vezetett, hogy több hosszabb szünet jellemzi az F2-esek 2021-es versenynaptárát: a szezonnyitó bahreini és a monacói hétvége között például nyolc hét telt el.

Ennél is hosszabb kényszerpihenő vár a mezőnyre az oroszországi és a szaúd-arábiai forduló között, ekkor tíz héten át nem rendeznek versenyt a Formula–2-ben. A Williams fejlesztőversenyzője, Dan Ticktum szerint ez nem is szolgálja annyira a költségcsökkentést, cserébe versenyzői szemmel nézve nagyon unalmasak a hosszú szünetek. Szerinte kifizetődőbb lett volna több európai fordulót rendezni, csökkentve a tengerentúli hétvégék számát.

„Nagyon unalmas, a hézagok túlságosan nagyok. Úgy gondolom, az remek, hogy több verseny van egy hétvégén belül, de ez legfőképp a költségcsökkentésről szól” – nyilatkozta Ticktum a Motorsport.com-nak. – „Véleményem szerint nem kellene mennünk Abu-Dzabiba, Dzsiddába és Bahreinben, talán Európában kellene több fordulót tartanunk, így nem kellene annyi pénzt költenünk repülésre.”

„Egy nyolchetes szünet borzasztó egy versenyző számára. Őszintén szólva: jelenleg egy főállású streamernek és egy részmunkaidős versenyzőnek érzem magamat. Emiatt elég időnk nem jut a felkészülésre, és csak néhány napot kell eltölteni a csapat főhadiszállásán egy-egy hétvége után” – panaszkodott a Carlinnál versenyző ex-Red Bull-junior, aki arra is célzott, inkább versenyezne többet. Véleményével többen is egyetértettek.

unnamed_49.jpg

Ticktum álláspontja többek között a bajnokesélyes Oscar Piastri is osztja: a Prema ausztrálja úgy vélekedik, mindkét lebonyolításnak vannak előnyei és hátrányai, és számára a tavalyi, a járvány miatt sűrített versenynaptár sokkal jobb volt. „Nagyon élveztem, hogy gyorsan követték egymást a fordulók és gyorsan túl is estünk rajtuk” – mondta az Alpine akadémistája, aki még a nyolchetes szünettel ki is békülne az év ezen szakaszában.

„Sajnos azonban nem ez a legnagyobb üresjárat a naptárban. Egy kicsit unalmas a szünetekben, ugyanakkor újoncként lehetővé teszi számomra, hogy olyan mélyen elemezzek dolgokat, amennyire csak akarom. Az egyes hétvégék között azon akarok dolgozni, hogyan javulhatok” – világított rá a hosszú szünetek egyik pozitívumára.

Mivel nem valószínű, hogy változik már az idei versenynaptár, hacsak a koronavírus-járvány ismét közbe nem szól, Piastrival egyetemben többen is a rendszer előnyeit keresik, akárcsak Robert Svarcman. „Ha hosszú, ha nem, alkalmazkodnunk kell hozzá, ez van” – jelentette ki az orosz. – „Azért vannak ekkora hézagok, mert négy forduló kiesett: tizenkettő volt, most már csak nyolc van.”

large-2021_monaco_grand_prix_saturday.jpg

„Néha még segíthetnek is nekünk a szünetek. Megtapasztaltam, hogy ilyenkor több lehetőségem van edzeni, jobban felkészülhetek, a rossz gondolatokat is egyszerűbb elengedni” – tette hozzá a Ferrari növendéke, és ugyanezen a véleményen van Théo Pourchaire, a sorozat valaha volt legfiatalabb győztese is. „A versenynaptár az versenynaptár. Egy biztos: otthon voltam, és egy kicsit hosszú volt számomra” – mondta a Sauber kötelékében lévő, az ART Grand Prix-nál versenyző francia.

„Lesz még egy két és fél hónapos szünetünk az év vége felé, Szocsi és Dzsidda között, ami hosszabb lesz” – folytatta a 17 éves pilóta. – „Ez is része azonban a munkánknak: alkalmazkodni kell, hogy ne felejtsük el, hogyan vezessünk.”

A bajnokság még komolyabb kihagyás nélkül, az Azerbajdzsáni Nagydíj hétvégéjén folytatódik. A jövő hétvégi, bakui versenyeket egy másfél hónapos szünet követi, majd Silverstone-ba látogat a mezőny a majdnem szeptember közepéig tartó nyári szünet előtt.

Fotó: Formula Motorsport Ltd., Prema Racing, Florent Gooden / DPPI (Alfa Romeo Racing Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3916574966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása