Formula–E: Káosz Rómában, Vandoorne indulhat az élről
Formula–E 2020/2021: Róma ePrix – 1-2. szabadedzés, 1. időmérő edzés

Egészen az utolsó pillanatokig nyitott volt a pole pozíció sorsa a Róma ePrix időmérő edzésén, ám Oliver Rowland hibájával Stoffel Vandoorne örülhetett a végén.

1-eps703_101916_w6i0064.jpg

Olaszország fővárosában, Rómában futja következő duplaversenyes hétvégéjét a járványügyi kompromisszumokkal továbbra is teli, hetedik szezonjában a Formula–E. A délelőtti szabadedzések alakulását jórészt egy óriási baleset és több piros zászló határozta meg, az első szabadedzés leintése után ugyanis Oliver Turvey eltalálta hátulról a próbarajtra készülő Jean-Éric Vergne-t, a brit a kétszeres bajnok DS Techeetah-ját így Jake Dennis BMW-jébe is beletolta. Szerencsére mindhárman sértetlenül megúszták a NIO 333 pilótájának hibáját.

Az első edzésen az audis Lucas di Grassi, míg a másodikon a BMW i Andretti Autosport német versenyzője, Maximilian Günther volt a leggyorsabb. A második gyakorlás sem telt el azonban megszakítás nélkül: a 12-es kanyarnál engedték el magukat a rázókövek rögzítései, a javítási munkálatok miatt nem is tudták újraindítani az edzést.

Végül fallal helyettesítették a rázóköveket az érintett szakaszon, amivel többeknek is meggyűlt a baja a későbbiekben, többek között Nick Cassidynek, aki számára véget is ért a kvalifikáció, miután a Virginnel érintőre vette a falat.

Vezetői hiba döntött az első rajtkocka sorsáról is: azok után, hogy a csoportidőmérőt az élen zárta, az utolsó kanyarban dobta el magától a pole-t Oliver Rowland, onnan kigyorsítva ugyanis a falnak vágta a Nissan e.dams autóját. A brit pilóta ennek ellenére harmadikként zárt, a pole pozíciót Vandoorne szerezte, így a múltkori kizárástól eltekintve egykörös tempóban továbbra is verhetetlennek tűnik a Mercedes.

Az első sorból így Vandoorne mellett a porschés André Lotterer indulhat, a második sort pedig Di Grassi egészíti ki Rowland oldalán, Vergne és Günther kettősét megelőzve. A tabella éllovasa, Nyck de Vries épphogy lemaradt a Superpole-ról, honfitársa, Robin Frijns mögött, a nyolcadik helyen végzett. A hollandot Pascal Wehrlein (Porsche) és Sébastien Buemi (Nissan e.dams) követték, velük vált teljessé az első tíz sorrendje.

Turvey és Cassidy mellett Edoardo Mortara (Venturi) és René Rast (Audi) is értékelhető köridő nélkül maradtak, így ők csak az utolsó két rajtsort foglalhatják el. Az időmérő nagy vesztesének tekinthető még Antonio Félix da Costa, mivel a regnáló bajnok csupán a 18. rajtkockába kvalifikált a DS Techeetah-val. Az első római verseny magyar idő szerint 16:04-kor rajtol, az Eurosport 2 közvetíti élőben.

Az időmérő edzés végeredménye:

formula_e_2020-2021_roma_1_idomero.jpg

Fotó: Sam Bloxham / FIA Formula E Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr916496606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása