De Vries lemosta a Formula–E mezőnyét, első pole-ját szerezte
Formula–E 2020/2021: Ad Diriyah ePrix – 1. időmérő edzés

Elvéreztek a bajnokok, a Mercedesszel viszont már a Formula–E-ben is számolni kell idén: legalábbis ezt bizonyítja, hogy Nyck de Vries domináns fölényének köszönhetően először rajtolhat az élről az elektromos sorozatban.

1-eps701_123325_54i0283.jpg

Rijádban veszi kezdetét a Formula–E (2020-)2021-es szezonja, ez a hétvége pedig nemcsak amiatt különleges a bajnokság számára, mert az idei évtől már világbajnokságként fut, a szezonnyitó helyszínén ugyanis a sorozat történelmének első villanyfényes versenyeit rendezik meg. Minden jel arra utal, hogy idáig ez a hétvége Nyck de Vriesről szól, hiszen a csütörtök délután rendezett első után a péntek délelőtti második gyakorláson is a leggyorsabbnak bizonyult.

Pazar formáját az időmérő edzésre is át tudta menteni a Mercedes versenyzője: a csoportidőmérőn sem akadt nála gyorsabb, majd a Superpole-t közel hét tizedmásodperces előnnyel behúzva első pole pozícióját is megszerezte De Vries, eközben csapattársa, a gyakorlásokon szintén biztató formát mutató Stoffel Vandoorne a 15. helyről rajtolhat csak a péntek esti szezonnyitón.

2-eps701_140302_w6i0407.jpg

Első pole-ját ünnepli a Formula–E-ben a másodéves Nyck de Vries. | Fotó: Sam Bloxham / Motorsport Images (FIA Formula E Media)

De Vries mögött a Porsche újdonsült pilótája, Pascal Wehrlein, valamint az Audival első teljes Formula–E-szezonja előtt álló René Rast végzett az első háromban. A negyedik helyen Edoardo Mortara már majdnem 1,2 másodpercet kapott a hollandtól, jóllehet, ebben az is közrejátszott, hogy az első szektorban egy hibával mintegy fél másodpercet eldobott magától a svájci-olasz pilóta. A Superpole-ba még Alex Lynn (Mahindra) és Mitch Evans (Jaguar) jutott tovább.

Épphogy lemaradt a végső szétlövésről André Lotterer (Porsche) és a hat Virginnél töltött év után a Jaguarhoz igazoló Sam Bird, míg az első tíz sorrendje Maximilian Güntherrel (Andretti) és Oliver Rowlanddel (DAMS) lett teljes.

Vandoorne-hoz hasonlóan a csapatbajnok DS Techeetah versenyzőin is kifogott, hogy már az 1-es csoportban pályára kellett gördülniük. Ennek eredményeként a regnáló bajnok Antonio Félix da Costa és csapattársa, a kétszeres bajnok Jean-Éric Vergne csak a 18-19. rajtkockát foglalhatja el, másik két bajnok, Lucas di Grassi és Sébastien Buemi mögé felsorakozva.

Hiába teljesített jól a Virgin újonca, a korábbi Super Formula- és Super GT-bajnok Nick Cassidy, valamint Nico Müller, de törölték leggyorsabb köridejeiket, így a Superpole helyett a rajtrács hátsó felébe kerültek, mivel sárga zászló alatt javítottak.

1-eps701_133055sb3_1085.jpg

Többeknek sem jött ki a lépés a szezon első időmérőjén, a legrövidebbet a falnak csúszó Sette Câmara húzta közülük. | Fotó: Sam Bagnall / Motorsport Images (FIA Formula E Media)

Hasonló okból sorolták hátra a NIO 333 pilótáját, Tom Blomqvistet is, noha a szintén előkelőnek mondható 7. pozícióban végzett, míg Robin Frijns köridő nélkül zárt, miután akkumulátort kellett cserélni az autójában a második edzésen elszenvedett balesetét követően, Sérgio Sette Câmara pedig összetörte az autóját, így neki is a mezőny végéről kell majd felzárkóznia.

A Formula–E idei első versenye 18 órakor rajtol magyar idő szerint.

Nyitókép: Zak Mauger / Motorsport Images (FIA Formula E Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7916441148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása