F1: Sötét felhők Melbourne felett

Sajtóértesülések szerint máris veszélybe került a Formula–1-es Ausztrál Nagydíj – ahogyan tavaly, úgy 2021-ben is a koronavírus-járvány fenyegeti a szezonkezdést.

05-melbourne-sunday-pictures11-791411.jpg

Csalódniuk kellett azoknak, akik 2021-től azt remélték, hogy szempillantásra eltűnik a koronavírus. Olyannyira velünk maradt az új évben is, hogy a RaceFans már arról írt, hogy a járvány miatt idén is veszélybe kerülhet az Ausztrál Nagydíj, miután a szigetországban újra kemény korlátozásokat vezettek be a vírus kordában tartása érdekében – a COVID-19-cel összefüggésben az elmúlt év során 84 milliónál is több fertőzöttet, valamint 1,8 millió haláleset regisztráltak világszerte.

Az új intézkedések értelmében a 14 napos karantén alól csak abban az esetben élvezhetne kivételt a Formula–1, ha charterjáratokkal érkezne az országba, majd bioszférájában maradna, ahogyan az volt a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjén – ugyanakkor mindkét megoldás visszás, hiszen számottevő logisztikai és anyagi terheket róna a bajnokság nyakába. Ráadásul az idő is egyre szorít, hiszen január végén kellene elkezdeni kialakítani a pályát a melbourne-i Albert Parkban, de legkésőbb március elejéig dönteni kell a március 21-ére tervezett verseny sorsáról.

Mondani sem kell, hogy a jegyértékesítés még nem kezdődött meg, sőt az F1-es szezonnyitó betétprogramjából a Supercars vészforgatókönyvvel készül a helyzetre való tekintettel: amennyiben nem tudnák megrendezni az Ausztrál Nagydíjat, az ausztrál túraautó-sorozat ugyanazon a hétvégén a Sandown Parkban versenyezne, ami viszont az F1 számára nem opció, hiszen az ottani pálya nem rendelkezik az FIA 1-es minősítéssel.

Ha idén sem sikerül megrendezni a melbourne-i idénynyitót, legjobb esetben is csak az év második felében pótolhatják, de ebben az esetben komoly változások várhatóak a rekordhosszú, 23 futamból álló versenynaptárban. Így akár az egy héttel később, március 28-i Bahreini Nagydíjjal is kezdődhet a 71. világbajnoki szezon, ami akár a szezon előtti teszt Szahírba történő áthelyezését is magával vonzhatja.

A szakportál megkeresésére a Formula–1 szóvivője mindössze annyit válaszolt, hogy 2020-ban már bizonyította a sorozat, hogy biztonságosan vissza tud térni a versenyzéshez, noha tavaly márciusban elképzelhetetlennek tűnt, hogy végül 17 futamot sikeresen lebonyolíthatnak. Így a száguldó cirkuszban továbbra is márciusi szezonkezdésre készülnek, összhangban a decemberben jóváhagyott menetrenddel.

Fotó: Pirelli F1 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3016369720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása