Az új szezon hozadéka: kevesebbet edzhetnek az F1-es csapatok

A 2021-es szezontól egy órával rövidebb készülési idő jut a csapatoknak a versenyek előtt.

bf6c-ff7a-ba64-4351a7de3045_302aadee99ae77c7734fad3ba51e211fcd23d5ad.jpg

Nem verte nagydobra a felügyelőtestület, a Nemzetközi Automobil Szövetség Sportszabályzatában mégis sokaknak feltűnt egy olyan változás, ami átírja a versenyhétvégék eddigi forgatókönyvet. Ennek értelmében a szombati harmadik mellett a két pénteki szabadedzés is 60 perces lesz, így a csapatok négy helyett mindössze három órát kapnak a pályán az időmérő edzés, valamint a verseny előtt, hiszen eddig a pénteki gyakorlások 90 percesek voltak.

Régóta napirendi pont volt már, hogy a kiszámíthatatlanabb versenyek generálása végett valahogyan lerövidítsék a szabadedzéseket, vagy csökkentsék azok számát. A szabálymódosítást számos tervezett és tervezetlen „főpróba” előzte meg 2020-ban: az imolai hétvégén ugyanis a kétnapos lebonyolítási rend, az Eifel Nagydíj hétvégéjén pedig a zord időjárás miatt mindössze szombaton gördülhettek pályára a csapatok – a drasztikus változás helyett azonban végül az arany középút mellett döntöttek a szabályalkotók.

A mostani lépésnek a jövő szempontjából lehet jelentősége, hiszen a Liberty Media nem egyszer vetette fel a 25 futamos versenynaptár ötletét, ami ugyanakkor óriási logisztikai és szervezési kihívást jelent a csapatoknak, főképp a költségplafon beköszöntével. A következő szezon így is rekordhosszúnak ígérkezik, 23 verseny szerepel a menetrendben, ha a koronavírus-járvány nem szól közbe ismét.

Fotó: XPB / Jamey Moy Photography (Renault F1 Team Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1416366446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása