F1: Hamilton futamgyőzelemmel lett hétszeres világbajnok
Formula–1 2020: Török Nagydíj – Futam

Sokszor nyomon követhetetlen fordulatok tarkították a Török Nagydíjat, de végül semmitől sem zavartatva, óriási fölénnyel nyert Lewis Hamilton, aki így világbajnoki címek számában is utolérte Michael Schumachert. Sergio Pérez megmentette a Racing Point becsületét, bődületes befutó után pedig Sebastian Vettel több mint egy év után újra a dobogón.

m251793.jpg

Gyorsan megléptek a „rózsaszín Mercedesek”

Max Verstappen és Sergio Pérez is beragadt a rajtnál, ennek ellenére a két Racing Point fordult el az élen a célegyenes végén. Lance Stroll és Pérez gyorsan faképnél is hagyta a 6.-ről a 3. helyre felzárkózó Lewis Hamiltont, miközben Valtteri Bottas és Esteban Ocon is megforgott az 1-es kanyarban, miután utóbbit saját csapattársa, Daniel Ricciardo megpöckölte, miután nem maradt helye, majd a 9-es kanyarban csakugyan hibázott a világbajnoki éllovas. Ennek következtében a 12. helyről nem kis meglepetésre az élbolyba keveredő Sebastian Vettel, Verstappen és a másik Red Bull-os, Alexander Albon is megelőzte Hamiltont, aki így rajtpozíciójába, a hatodik helyre esett vissza.

A két Racing Point jócskán meglógott az első két helyen, majd a pálya javulásával az átmeneti abroncsok váltották az extrém esős gumikat, elsőként Charles Leclerc cserélt a 7. körben. Strollt a 10., Pérezt és Verstappent a következő két körben hívták ki, a holland át is ugrotta Vettelt. A 13. körben elrendelték a virtuális biztonsági autót, Antonio Giovinazzi alatt megállt az Alfa Romeo a 9-es kanyarnál. Az újraindításnál jókora fölénye volt a Racing Pointnak, sokkal inkább Vettel, Hamilton és Albon csatája hozott izgalmakat.

A pálya javulásával odalett az előny

Hamilton a hátsó egyenes végén sokadjára is nekifutott Vettel megelőzésének, de lesodródott a pályáról, ezzel Albon előtt nyitotta meg az utat, aki aztán a négyszeres világbajnokot is maga mögé utasította. Az élbolyban pedig Verstappen érte utol Pérezt, a 9-es kanyarból kigyorsítva azonban megforgott a Red Bull-lal. A holland leírta a gumijait, a kényszerű kerékcserével pedig tovább pozíciókat veszített, csak a nyolcadik helyen folytathatta a versenyt – ráadásul a boxkijáratnál a fehér vonalat is megcsípte, amiért még vár rá egy vizsgálat a leintés után.

A 30. kör környékén újabb kerékcsere-hullám indult, ami után Leclerc kezdett el remek tempót autózni, mialatt az élen elolvadt a különbség a Racing Pointok mögött. Strollék mögé Hamilton zárkózott fel, a 3. helyen haladva Albon is bemutatott egy piruettet az RB16-ossal. A 37. körben Stroll az élről jött ki kerékcserére, ami a gumikopás szempontjából kivédhetetlen volt, de utána az új szettet nem tudta működésre bírni a kanadai, így körök múlva a pontszerző zóna aljában találta megát.

A következő körben pedig a DRS-sel simán elment Pérez mellett Hamilton, átvéve a vezetést a Török Nagydíjon, holott amúgy is egyre biztosabbnak látszott a címvédése, Bottas ugyanis teljesen szétesett, a mezőny második felében több megforgást is láthattunk tőle – a finn mellett a Romain Grosjeannal koccanó Nicholas Latifi is előidézte a sárga zászlókat, a kanadai lett a futam második kiesője. A 43. körben Verstappen kénytelen volt kiállni újabb átmeneti gumikért, így Hamilton és Pérez mögött a két ferraris találta magát a 3-4. helyen.

Vettel a végén gurított nagyot

A verseny hajrájában a Ferrarik mellett a McLarenek nyújtottak egészen meggyőző teljesítményt: a 15-16. helyről Carlos Sainz az ötödik, Lando Norris a kilencedik helyre zárkózott fel. Eközben Leclerc és Vettel magabiztosan tartották pozícióikat, noha a monacói egy-egy ponton gyorsabbnak tűnt Péreznél. Verstappen és Räikkönen egymástól függetlenül forogtak meg a 4-es kanyar után, de a holland gyorsan irányba állította az autót, majd átverekedte magát Albonon.

m252293.jpg

Az előrejelzések némi csapadékot prognosztizáltak a leintésre, de az már nem érkezett, ennek ellenére nem volt eseménytelen a befutó. 50 körös, használt intermediate gumikkal szerezte idei 10., pályafutása 94. sikerét Lewis Hamilton, aki így 2020-ban, hetedjére is világbajnok lett, ezzel utolérte Michael Schumachert a Formula–1-es örökranglista élén.

A második hely sorsa korántsem volt ennyire egyértelmű: Leclerc megelőzte a hibázó Pérezt, de két kanyarral később elfékezte magát a monacói. Ezt kihasználva nemcsak a Racing Point-os szerezte vissza a második helyet, hanem szemfüles módon Sebastian Vettel is bejött elé, ez pedig a négyszeres világbajnok első (!) dobogóját jelentette a tavalyi Mexikói Nagydíj óta.

Leclerc-t így negyedikként intették le az őt megközelítő Sainz előtt. A Red Bull pedig a nagyon is ígéretesnek tűnő jubileumi, 300. versenyét mindössze a 6-7. helyen zárta, Verstappen vezetésével, aki ennek ellenére közeledett Bottasra, három futammal a szezon vége előtt 27 pont választja el őt az ezüstéremtől. A verseny igazán tragikus hőse Lance Stroll, aki pole-ból indult, sokáig vezette a versenyt, majd egy balul elsült taktikai húzás miatt csak kilencedik lett, Norris és Ricciardo szendvicsében.

Két hét múlva Bahreinben folytatódik a bajnokság, ahol két fordulót is rendeznek a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíj előtt. November 27-29-én az elmúlt másfél évtizedből megszokott Grand Prix-pályán láthatjuk majd a mezőnyt.

A Török Nagydíj végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8516286122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása