Legendás kommentátort veszítenek el a brit F1-es szurkolók

Az elmúlt években a BBC, majd a Channel 4 F1-es vezető kommentátoraként dolgozó Ben Edwards bejelentette, 2020 végén a háttérbe vonul.

ben-edwards.jpg

Váratlan, sok brit szurkoló számára szomorú hírt közölt szerda este a Channel 4 Formula–1-es anyagainak gyártásáért felelős Whisper. A produkciós vállalat közleményében tudatta, hogy a 2020-as szezon végén feláll székéből Ben Edwards vezető kommentátor, döntése teljesen személyes volt, és alapos megfontolás után született. A lelkes, dinamikus kommentálási stílusa révén ismert és közkedvelt szpíker több mint 25 éve van a szakmában, először 1995-ben, még az Eurosportnál és az ötszörös nagydíjgyőztes John Watson oldalán közvetített F1-et.

Miután az Eurosport elveszítette F1-es közvetítési jogait, az IndyCar-előd Champ Car, valamint – az ITV számára – a BTCC versenyeit közvetítette. 2002-ben a Sky+ Digitalnek kommentált újra F1-et, majd 2012-ben a BBC állandó kommentátora lett David Coulthard mellett – a köztes tíz évben főként az A1GP, a GT-világbajnokság, Le Mans és a Formula-szuperliga közvetítésein dolgozott. 2016-ra a Channel 4 átvette a BBC közvetítései jogait, azokkal együtt pedig az Edwards-Coulthard páros is csatornát váltott.

„Kiváltság volt számomra, hogy az elmúlt kilenc évben az F1-et kommentálhattam, de eljött az ideje, hogy hátrébb lépjek egy intenzív világ frontvonalából, és szert tegyek egy szélesebb perspektívára a motorsport és az élet kapcsán. DC-vel, Steve-vel [Steve Jones műsorvezetővel – szerk.] és a Channel 4 stábjával együtt dolgozni hihetetlenül megtisztelő volt, a legjobbakat kívánom nekik”

– idézi a közlemény az 55 éves Edwardsot, aki ígéri, nem akasztja örökre szögre a mikrofont.

Edwards távozása kapcsán a szakkommentátorként tevékenykedő David Coulthard úgy fogalmazott, „Ben az én szememben elsősorban versenyző, aki ezt precizitásával és az F1-ről szerzett lexikális tudásával kombinálva egyedülálló volt a kommentátori szerepében”, utalva versenyzői múltjára. Kommentátori pályafutását megelőzően ugyanis versenyzői ambíciói voltak Edwardsnak: már 15 évesen beiratkozott a Brands Hatch-i versenyzőiskolába, 1987-ben bajnok is lett a Formula First néven futó bajnokságban, 1992-ben pedig a Caterham Vauxhall bajnoki címét szerezte meg.

„A sok kiváltság egyikének tartom, hogy az autósportban töltött időm során lehetőségem volt kilenc évet eltölteni Ben mellett a kommentátorállásában” – tette hozzá a tizenháromszoros nagydíjgyőztes ex-Williams-, McLaren- és Red Bull-pilóta, aki nem mellesleg társtulajdonosa a Whispernek, akárcsak a BBC F1-es adásaiból műsorvezetőként megismert Jake Humphrey.

5646902_orig.jpeg

David Coulthard és Ben Edwards. | Fotó: benedwards.tv

„Ben kivételes kommentátor volt a Channel 4-nál töltött évek alatt, hiányolni fogjuk hozzáértését és időzítését. Ritka művészeti forma az, amikor valaki finoman és pánikolással is képes fokozni az adást. Tudom, hogy a Channel 4 nézői pont olyan szomorúak lesznek, mint mi, amikor megtudtuk, hogy távozik” – kommentálta a hírt Pete Andrews, a Channel 4 sportrészlegének vezetője.

„Ben stílusa a visszafogott tökéletesség” – mondta Edwards távozása kapcsán Sunil Patel, a Whisper vezérigazgatója. – „Pontosan tudja, mikor van szükség lelkesedésre, és mikor kell visszafognia magát és hagyni, hogy az F1 ragyogása önmagáért beszéljen. Az ő kommentálásával mindig öröm volt gyártani, rengeteg nagyszerű sorból tudnánk választani. Kétségkívül nagy űrt hagy maga után, de jól fogunk választani és megtartjuk a C4F1 kiváló csapatát.”

Utódját egyelőre nem nevezte meg a csatorna, csak annyit jelzett, hogy a megfelelő időben be fogja jelenteni, azaz a Channel 4-nál továbbra sem tervezik átvenni a Sky Sports David Croft vezette kommentárját, hogy ezzel is megőrizzék a közvetítésüket megkülönböztető jellegüket. A Motorsport Broadcasting azonban szemlézte a lehetséges jelölteket: Edwards helyét Alex Jacques vagy akár Jack Nicholls is átveheti. Jacques évek óta közvetíti a Formula–2 és a Formula–3 versenyeit, továbbá az F1TV boxutcai adásaiból is kiveszi részét, míg a Formula–E vezető kommentátoraként ismertté vált Nicholls a BBC Radio 5-on kommentálja az F1-es nagydíjakat, az ex-F1-pilóta Jolyon Palmer és Jennie Gow társaként. A szakportál az ITV vezető BTCC-kommentátorát, David Addisont és Toby Moodyt is a potenciális utódok közt említi. Utóbbi évekig volt kommentátor az Eurosport MotoGP-adásaiban, BTCC-t és brit Superbike-ot is közvetített, de az F1 sem ismeretlen terep számára: a Benettonnál egykor szerelőként dolgozott, de PR-osként a Williamsnél is megfordult.

Hogy mitől is legendás Ben Edwards? Az alábbi videók megválaszolják a kérdést:

Nyitókép: Whisper

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5616282992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása