Rali-Eb: WRC-futamgyőztes húzta be a Rally Hungaryt

A világbajnoki futamgyőztes Andreas Mikkelsen nyerte a Nyíregyházán és környékén rendezett ERC-fordulót, Herczig Norbertéket egy defekt fosztotta meg a dobogótól.

img_9405.JPG

Az elmúlt hétvégén másodjára rendezték meg Nyíregyházán és környékén a Rally Hungaryt. A rali-Eb idei negyedik állomása a háromszoros WRC-futamgyőztes Andreas Mikkelsen győzelmét hozta. A 31 éves norvég versenyző Ola Floene navigátorral az oldalán, 16 gyorsasági szakasz és csaknem 200 kilométer megtétele után, több mint másfél perccel bizonyult gyorsabbnak, mint a második helyen záró Grégoire Munster, Louis Louka luxemburgi, belga duó. Harmadikként a spanyol Efrén Llarena, Sara Fernández páros zárt, ők két perccel voltak lassabbak Mikkelsenéknél.

2020-ban eddig veretlen vagyok, remek hétvége volt

– jegyezte meg viccesen kocsija tetejére felugorva Mikkelsen, utalva arra, hogy ez volt az idei első bevetése. – „Az elmúlt években nem versenyeztem, csak teszteltem, és az aszfalt nemigen feküdt nekem, talán sokan azt is gondolhatták, nem tudok többé ezen a talajtípuson vezetni. Örülök, hogy eljöttem ide, és megmutattam, még megy, és gyorsak vagyunk.”

„Óriási köszönetet kell mondanom a csapatomnak, a Topp-Carsnak, hogy elhozták nekem ezt az autót, hibátlanul ment egész hétvégén, ahogy a Skodának is, amiért megépítette. 2017-ben már kipróbáltam, akkor is szerettem, de sok minden történt azóta, és mostanra még jobb lett. Egész hétvégén úgy éreztem, uralom az autót, remekül ment a versenyzés. Jó volt a stratégiánk, nem vállaltunk túl nagy kockázatot, de azért gyorsak voltunk, így azért elég élvezetes!” – tette hozzá.

img_9548.JPG

Herczig Norbert és Ferencz Ramón. | Fotó: Sajgó Gergő / @pwrshts

A vasárnapi versenynapon feljött a harmadik helyre, de az utolsó előtti gyorsasági szakaszon defektet kapott a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős, emiatt sok időt veszített, és végül hatodikként végzett. „Szomorú vagyok, mert óvatos próbáltam lenni, mégis kaptunk egy defektet, nem is tudom, hogy hol” – idézi Herczig nyilatkozatát az MTI, a magyar versenyző így folytatta gondolatait:

Egy dobogós helyezést buktunk el ezzel, amit nagyon sajnálunk, de köszönjük a közönségnek a biztatást.

A szombaton véget ért III. Nyíregyháza-ralit, az országos bajnokság idei hatodik futamát megnyerő Hadik András, Kertész Krisztián duó a 11. pozícióban végzett az Eb-értékelésben, míg a kontinensbajnokság összetett pontversenyét vezető orosz Alekszej Lukjanunk, Dmitrij Jeremejev páros csak 14. lett. A 19 éves svéd Oliver Solberg az ír Aaron Johnstonnal a jobbján vasárnap nagyon gyors volt, sokat tudott javítani, így a futamot az abszolút értékelés negyedik helyén zárta. „Rendben volt a hétvégénk, új az autónk, amiről most sokat tanultunk. A teljesítményünkkel elégedett vagyok” – értékelt a 2003-as rali-világbajnok és kétszeres ralikrossz-világbajnok Petter Solberg fia.

img_9394.JPG

Oliver Solberg és Aaron Johnston. | Fotó: Sajgó Gergő / @pwrshts

Az ERC2-es kategóriában a bajnoki címvédő ifj. Érdi Tibor Csökő Zoltán navigátorral nagyon magabiztosan, fölényesen győzött saját géposztályában, 16 gyorsasági szakasz után több mint hatperces előnnyel diadalmaskodott. „Nagyon boldogok vagyunk, meg akartuk nyerni ezt a futamot a saját közönségünk előtt, és minden úgy sikerült, ahogyan terveztük. Nem volt semmi problémánk, nagy öröm itt győzni” – mondta Érdi.

A tavalyi nyíregyházi Eb-futamot megnyerő Turán Frigyes, Bagaméri László páros vasárnap reggel úgy döntött, nem folytatja tovább a versenyt. A duó elsősorban a magyar bajnokságra koncentrál, hátránya tudatában pedig – mint mondták – megspórolta a kilométereket, amelyeket inkább egy teszten használ majd fel.

Végeredmény, Rally Hungary (19 gyorsasági szakasz, 191,06 kilométer, az élmezőny):

  1. Andreas Mikkelsen, Ola Floene (norvég, Skoda Fabia Rally2 EVO) 1:48:31.1 óra
  2. Grégoire Munster, Louis Louka (luxemburgi, belga, Hyundai i20 R5) 1:32.2 perc hátrány
  3. Efrén Llarena, Sara Fernández (spanyol, Citroen C3 R5) 2:00.3 p. h.
  4. Oliver Solberg, Aaron Johnston (svéd, ír, Skoda Fabia Rally2 EVO) 2:04.8 p. h.

...6. Herczig Norbert, Ferencz Ramón (Volkswagen Polo GTI R5) 2:31.4 p. h.
...11. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5) 4:13.6 p. h.
...14. Alekszej Lukjanunk, Dmitrij Jeremejev (orosz, Citroen C3 R5) 4:53.5 p. h.

Olvasónknak, Sajgó Gergőnek ezúton köszönjük a helyszíni képeket – kövessétek az Instagramon!

via MTI, rallyhungary.com

Fotó: Sajgó Gergő / @pwrshts

Szerkesztette: Braking News Motorsport

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7116279546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása