F1: Hamilton elcsente Bottas elől a portugál pole-t
Formula–1 2020: Portugál Nagydíj – Időmérő edzés

Portugáliában is kibérelte az első sort a Mercedes, ennek ellenére nem érvényesült a papírforma: az edzéseket uraló Valtteri Bottast kitaktikázta Lewis Hamilton.

m248746.jpg

Félórás késéssel vette kezdetét a Formula–1-es Portugál Nagydíj időmérő edzése, ugyanis a harmadik szabadedzés végén történtek után még dolgoztak a csatornafedelek javításán, ellenőrzésén. Eleinte Valtteri Bottas állt az élen, miután valamennyi edzésen a leggyorsabbnak bizonyult, valamivel később Max Verstappen, aztán a világbajnoki éllovas tört az eredménylista élére.

Mr. Szombat, alias George Russell újra villant, a Williams pilótája ismét továbbjutott a Q2-be, idén már hetedjére. Ezzel a brit kitolta a TOP-15-ből Kimi Räikkönen, a Jégemberrel együtt a másik Alfa Romeo-pilóta, Antonio Giovinazzi, a Haas versenyzői, Romain Grosjean és Kevin Magnussen, valamint Russell csapattársa, Nicholas Latifi is búcsúzott az első 18 perc végén.

A Q2-ben a Mercedesen kívül – némi meglepetésre – a Ferrari bazírozott a közepes gumis rajtra, ez lett végül Sebastian Vettel veszte, a keményebb Pirelliken képtelen volt elmozdulni a 15. helyről. A négyszeres világbajnokot még Russell is megelőzte, ahogy Esteban Ocon (Renault), Lance Stroll (Racing Point) és Danyiil Kvjat (Alpha Tauri) is kiesett.

Az élen visszaállt a Bottas-Hamilton sorrend, miközben a brit csak másodjára tudta összerakni gyorskörét, miután az első körében megzavarta őt Vettel. A szakasz végén Daniel Ricciardo csúszott ki a második szektorban, a Renault hátuljával érintőre is vette a gumifalat – az ausztrál ennek ellenére továbbjutott a Q3-ba.

Úgy tűnt az utolsó edzés alapján, megtörhet a Mercedes idei egykörös hegemóniája, ehhez képest sokkal inkább szólt a Q3 a Mercedes házon belüli taktikázásáról. Végül Hamiltoné volt a nyerő taktika, akinek két mért kör is jutott a végén – ezzel a brit átugrotta Bottast, idei 9. és pályafutása 97. pole-ját megszerezve.

Hamilton 1:16.652-es idejével alig több mint egy tizeddel előzte Bottas, a harmadik helyezett Verstappen is be tudott még menni 1:17 alá. A Red Bull hollandja mellé Charles Leclerc kvalifikált a harmadik sorba, amivel óriási bravúrt vitt véghez a monacói.

m248796.jpg

A harmadik sorban Sergio Pérez (Racing Point) és Alexander Albon (Red Bull) zárt, a negyediket a McLaren pilótái, Carlos Sainz és Lando Norris bérelték ki. Ricciardo kör nélkül zárt, Pierre Gasly az ausztrál előtt végzett az Alpha Taurival. Az időmérő után Gaslyt és Pérezt vizsgálták, a mexikóit feltartás miatt megrovásban részesítették.

66 körös lesz a Portugál Nagydíj, a verseny vasárnap 14:10-kor rajtol magyar idő szerint. Az M4 Sport élőben közvetíti a versenyt, ezt viszont még egy óraátállítás előzi meg: amely eszközöknél nem történik meg automatikus, hajnali 3-ról 2 órára kell visszaállítani a mutatókat.

Az időmérő edzés végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4516256744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása