Régi ismerős tér vissza az F1-be, Hamilton nem örül neki

Új ex-versenyző debütál versenyfelügyelőként a hétvégén az F1-ben, de Vitalij Petrov kijelölése miatt éles kritikával illette az FIA-t Lewis Hamilton.

si201412041441_hires_jpeg_24bit_rgb_news_1.jpg

A hétvégén Vitalij Petrov, a sportág történetének első orosz versenyzője a hétvégi Portugál Nagydíjon visszatér a Formula–1-be, még ha „csak” versenybíróként is. Petrov 2010 és 2012 között a Renault, a Lotus és a Caterham pilótájaként 57 nagydíjon vett részt, a 2011-es Ausztrál Nagydíjon országa első F1-es dobogóját is megszerezte. F1-es pályafutása után főként a DTM-ben és endurance-versenyeken indult a most 36 éves versenyző.

Petrov az utóbbi időkben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Lewis Hamilton F1-ben folytatott politikai kampányait kritizálta, miután a brit közbenjárásával a versenyhétvégék kötelező elemévé vált a térdelés, a „We Race As One”-projekt és a rasszizmus ellen folyó küzdelem támogatása. Petrov a mugellói Toszkán Nagydíj után kelt ki magából, miután a díjátadón és a futam utáni sajtótájékoztatón azt üzente pólóján, hogy „tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort”.

Hamilton pólóügyét a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálta, és bár nem marasztalták el a hatszoros világbajnokot, miatta külön szabályt hoztak, hangsúlyozva, hogy a dobogóceremónián és a sajtóeseményeken kizárólag a csapat egyenruházatát szabad viselni. Ennek kapcsán azt is megkérdőjelezte Petrov az orosz Championatnak adott interjújában, hogy ha egy versenyzőről kiderül, hogy meleg, akkor a többinek is annak kell-e lennie, illetve szivárványos zászló alatt versenyezniük.

m248101.jpg

Ezek után a csütörtöki médianapon újra előkerült az ellentét, Hamilton elmondta, meglepetésként érte, hogy Petrov bemutatkozhat versenyfelügyelőként. „Nem olvastam minden gondolatát, csak néhányat azok közül, amiket elmondott” – idézi a RaceFans a Mercedes versenyzőjének gondolatait. – „Természetesen meglepetés számomra az, hogy valaki olyat alkalmaznak, akinek ez a meggyőződése, és olyan dolgoknak ad hangot, amikkel szemben próbáljuk felvenni a harcot.”

„Feltétlenül ide kell venni azokat az embereket, akik értik, milyen időket élünk és érzékenyek azokra a problémákra, amik körülvesznek minket. Nem igazán értem, mi annak a célja és az oka, hogy ő most itt van. Biztosan nem azért, mert ne lennének más, jó opciók” – jegyezte meg csípősen.

Egy DRS-zóna, limitált számú nézők Portugáliában

Petrov alkalmazása mellett az FIA azt is nyilvánosságra, hogy a hétvégén bemutatkozó portimaói pályán egyszer nyithatják a versenyzők a DRS-t. A 4,6 kilométeres nyomvonalon a célegyenest jelölték meg egyetlen zónának, melynek érzékelési pontja a 14-es kanyar kijáratánál található, a hátsó szárnyat pedig 125 méterrel a 15-ös kanyar után lehet billenteni – írja csakugyan a RaceFans.

f1-portimao-2020.png

A versenyhétvége előtti napokban pedig arról döntöttek a szervezők, hogy a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél jóval kevesebb, 50 ezer helyett csak 27,5 ezer nézőt engednek be naponta, miután Portugália szigorított a COVID-19-cel összefüggésben hozott intézkedésein, korlátozásain – adta hírül a Motorsport.com. A bökkenő annyi, hogy már 46 ezer jegyet eladtak – a visszatérítés mellett „számos megoldásra” is lehetőség van.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool, LAT Images / Mercedes Media Database, formula1.com

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2116255120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása