F2: Négy csapat is fellebbezhet Schumacher győzelme ellen

Komoly pénzbírsággal sújtották a Premát az oroszországi főfutamot követően, ráadásul a rivális csapatok így sem elégedettek az ítélettel – elképzelhető, hogy veszélybe kerül Mick Schumacher elsősége.

unnamed_36.jpg

Szombati sikerével több növelte előnyét Mick Schumacher a Formula–2-es bajnokság élén, ám a hétszeres Formula–1-es világbajnok Michael Schumacher fia még nem érezheti biztonságban győzelmét. Mint az a közvetítésben is látható volt, René Rosin, a Prema csapatfőnöke heves gesztikulációk közepette magyarázott a szerelőknek – eredetileg ugyanis csak Robert Shwartzmant várták a boxba, azonban a versenyt vezető Yuki Tsunoda kerékcseréjére reagálniuk kellett az olaszoknak.

Végül egymás után hívta ki versenyzőit a boxba, majd a verseny utolsó harmadában végrehajtott előzésével Schumacher meg is kaparintotta a győzelmet Tsunodától. A szabályzat kimondja, azon csapattag számára, aki nincs regisztrálva az autón dolgozó 12 fős személyzet között, tiltott a kommunikáció. Emiatt vizsgálták is Rosint, de nem bizonyosodott be, hogy szabályt sértett volna. „A csapatfőnöke viselkedése nem volt hatással a csapat működésére, az autókra, vagy a boxkiállásra, ebből adódóan nem sértette meg az F2 2020-as Sportszabályzatának 21.5-ös, a csapat személyzetének korlátozására vonatkozó cikkelyét” – idézi a Motorsport.com a stewardok indoklását.

Ugyanakkor megállapították, hogy „megnyilvánulásai a körülményeket figyelembe véve félreértelmezhetőek voltak azok számára, akik nem férnek hozzá a megfelelő kameraállásokhoz és felvételekhez, mivel operatív irányítás látszatát kelti”, ezért 10 ezer eurós, azaz 3,6 millió forintos bírságot szabtak ki a Premára, de úgy tűnik, a pénzbírság kifizetésével sem tekinthető lezártnak az ügy. A szakportál tudomása szerint négy csapat – az ART Grand Prix, a Carlin, a DAMS és az UNI-Virtuosi – is fellebbezésre készül sportszakmai büntetés hiányában. A csapatoknak a döntéstől számítva 96 órájuk van arra, hogy benyújtsák keresetüket.

Még a monzai hétvégéről egy másik eset kapcsán is vizsgálták Schumachert, de ez alól végül tisztázták a bajnoki éllovast. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a DRS-hajtókart egy másik elemmel helyettesítették, miután a német balesetet szenvedett az időmérőn, holott a tavaly bakui óta hétvége kötelező alkatrésznek számít, miután a bahreini szezonnyitón számos állítható hátsó szárny meghibásodott. A megvizsgált elemek viszont hasonlítottak egymásra, ráadásul teljesítménybéli előnyt sem jelentett a használata.

Oroszországban vasárnap egy újabb verseny vár a Formula–2 mezőnyére, amit Mick Schumacher a 8., legközelebbi üldözője, a némethez hasonlóan a Ferrari akadémiáján pallérozódó Callum Ilott pedig a 6. helyről várható. 18 pont választja el egymástól a két versenyzőt az egyéni összetett első két helyen, és tekintve, hogy maximálisan 17 pont szerezhető a magyar idő szerint 9:55-kor rajtoló sprintversenyen, az már biztos, hogy a premás várhatja éllovasként a bahreini dupla hétvégét.

Fotó: Prema Racing

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3916217040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása