Az F3-ban megismétlődött a kutyakomédia, a mezőny harmadát megbüntették
Formula–3 2020: Monza – Szabadedzés, Időmérő edzés

A leggyorsabb kört ugyan Théo Pourchaire autózta a Formula–3-asok monzai időmérőjén, az élről mégis a negyedik helyezett Liam Lawson indulhat. Megismétlődött a tavalyi tömegszerencsétlenkedés, nem is maradt következmények nélkül.

si202009040417_news.jpg

A Formula–3-asok kvalifikációja még az F1-esek második szabadedzése előtt véget ért, de már este tíz óra is elmúlt, mire véglegessé vált az eredmény. Ennek oka egészen prózai, a mezőny ugyanis egy az egyben lemásolta azt, ami tavaly is történt: a Parabolica előtt többen is lassulási versenyt tartottak, aminek következtében feltorlódott a mezőny, ezzel balesetveszélyes helyzetet előidézve.

A látottak után a stewardok tolla is vastagon fogott, a 30-ból összesen kilenc versenyzőt büntettek, van, akit kétszer is. Köztük volt a pole pozíciós Théo Pourchaire, akit öthelyes hátrasorolással sújtottak, így az ART Grand Prix franciája csak a hatodik rajtkockát foglalhatja el. A hibába kétszer is beleeső, így duplán büntetett Alexander Smolyar (ART Grand Prix), valamint a Liam Lawson feltartásában is vétkesnek talált Lirim Zendeli (Trident) mellett Frederik Vesti (Prema), David Beckmann (Trident), Oscar Piastri (Prema), Sebastian Fernandez (ART Grand Prix), Olli Caldwell (Trident) és az újonc Pierre-Louis Chovet (Hitech GP) sem úszta meg az elmarasztalást.

Hasonló probléma a Formula–1-es időmérő edzés utolsó szakaszában is felmerült az előző évben, ennek megismétlődését maximum köridő meghatározásával kerülné el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), sőt az új szabályozás már a harmadik szabadedzésen is érvényben lesz.

A büntetéscunaminak köszönhetően az első rajtkockát Liam Lawson örökölte meg, a Red Bull-támogatott Hitech GP-pilóta mögül a jenzeres Matteo Nannini (a korábbi F1-es versenyző Alessandro Nannini unokaöccse) és a HWA versenyzője, Jake Hughes indulhat. A bajnoki éllovas Logan Sargeant az ötödik rajtkockát foglalhatja el a Premával, előle az eddigi legjobb időmérőjét záró Calan Williams (Jenzer) várhatja a startot. A legjobb tíz sorrendje Pourchaire mellett Igor Fragával (Charouz), Alex Peronival (Campos), Vestivel és Beckmann-nel egészül ki.

A szabadedzésen leggyorsabbnak bizonyuló, a spái hétvége előtt a Carlinhoz átigazoló David Schumacher az utolsó, 30. helyre kvalifikált, de Chovet hátrasorolásával egy pozíciót már biztosan nyert. Az F3-asok főfutama magyar idő szerint szombaton 10:25-kor kezdődik, az eseményeket élőben követhetjük az M4 Sporton.

Az időmérő edzés eredeti végeredménye:

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5516191078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása