F1: Drámai végjáték, defektes autóval nyert Hamilton Silverstone-ban
Formula–1 2020: Brit Nagydíj – Futam

A 2013-ashoz hasonló defektkalamajkával zárult a Brit Nagydíj, melynek többek között a két Mercedes is áldozatául esett, Lewis Hamilton pedig ennek ellenére behúzta a hazai győzelmet.

m237271.jpg

Cikkünk folyamatosan frissül.

A várakozásokkal ellentétben csak 19 autó sorakozhatott fel a Formula–1-es Brit Nagydíj rajtrácsára, mivel Nico Hülkenberg nem tudott rajthoz állni, nem tudták ugyanis beindítani az erőforrást a Racing Point szerelői. Fej-fej mellett fordultak el egymás mellett a rajtot követően az első sorból induló Mercedesek, de végül Lewis Hamilton meg tudta őrizni a vezetést Valtteri Bottasszal szemben, mialatt Charles Leclerc Max Verstappen ellen próbált fogást találni, de a Red Bull sikeresen feltartóztatta a ferrarist.

Két körig sem tartott ugyanakkor a zavartalan körözés: az utolsó kanyarban Kevin Magnussen és Alexander Albon összeakadtak, aminek eredményeként a haasos kicsúszott, majd a falnak csapódva a VF20-as bal első kereke is kitört – habár elsőre sokkal inkább tűnt versenybalesetnek az incidens, a stewardok végül ötmásodperces időbüntetéssel vágták meg a Red Bull thai-brit versenyzőjét. Az egész hétvége folyamán nem diktáltak valami acélos tempót a silverstone-i beavatkozók, így a biztonsági autó egészen az ötödik kör végéig a mezőny előtt maradt.

Az újraindítást követően a középmezőnyben lehetett látni helyezkedéseket, kitűnőbb izgalmakat nem, mialatt a Mercedesek körök alatt 10 másodperces előnyt építettek ki, a különbség viszont egy csapásra elolvadt. A Maggotts-Becketts kanyarkombinációban óriási tempónál bukott Danyiil Kvjat, jócskán széthullott az Alpha Tauri. A felvételek alapján azonban egyhamar egyértelművé vált, hogy ezért a legkevésbé sem volt felelős az orosz pilóta, hirtelen jobb hátsó defektet kapott.

Mindenesetre a 14. körben másodjára is pályára lépett Bernd Mayländer, ezt kihasználva – a korábban cserélők és Romain Grosjean kivételével – mindenki letudta a boxkiállását, mindnyájan kemény gumikra váltottak. A 19. kör elején ismét folytatódhatott a verseny, az élen nem történt változás, miközben az egymással korábban helyet cserélő mclarenesek vívtak Daniel Ricciardóval, végül Lando Norris is legyűrte az ausztrált, akárcsak körökkel később a kopott közepes gumikon meglepően harciasan viselkedő, haasos Grosjeant.

Féltávnál úgy tűnt, Bottas megpróbál hadat üzenni Hamiltonnak, de a tizedmásodpercek pingpongozgatásával 1-2 másodperc között stabilizálódott kettejük között a differencia, majd tovább nőtt az. Három körrel a vége előtt végleg eldőlt a küzdelem, Bottas ugyanis bal első defektet kapott, ráadásul a boxutca kijáratánál, így egy teljes kört végig kellett mennie a finnek a sérült autóval.

Bottas balszerencséjével nem ért véget a defektek sorozata, már-már a 2013-as Brit Nagydíjhoz hasonlított a végjáték: az utolsó kör előtt Sainz Jr., majd néhány kanyarral később, már az utolsó kör elején Hamilton bal elsője is defektes lett – a hatszoros világbajnok ennek ellenére megszerezte idei harmadik győzelmét! Óriási szerencséje volt a britnek azzal, hogy Verstappent a végén kihívták egy újabb kerékcserére, hogy rámenjenek a leggyorsabb körre, a 33 másodperces különbségből ugyanis mindössze 5,8 szekundum maradt végén.

A hollandnak be kellett érnie a második hellyel, ami mellé a bónuszpontra is lecsapott, míg Charles Leclerc már idén másodjára vitte dobogóra a gyengécske Ferrarit. A monacói mögött az eddigi legjobb renault-s eredményt szerző Daniel Ricciardo ért célba, amire Esteban Ocon tett rá még egy lapáttal hatodik helyére, így a két sárga autó fogta közre Lando Norrist. Az elképesztő utolsó körökkel és amúgy is őrületes hajrájuknak köszönhetően Pierre Gasly (Alpha Tauri) hetedik, Albon pedig nyolcadik lett, a pontszerzők névsora a masszívan a várakozásokon alul teljesítő Lance Stroll-lal (Racing Point) és Sebastian Vettellel (Ferrari) lett teljes.

m237301.jpg

Bottas épphogy lecsúszott a pontszerzésről, így Hamilton előnye 30 pontra ugrott, a finnre pedig zárkózik Verstappen, már csak 6 egységnyi a holland lemaradása. A konstruktőrök között továbbra is utcahossznyi a Mercedes előnye. A Formula–1 a jövő héten is Silverstone-ban folytatja rendkívüli 2020-as szezonját, csak ezúttal 70. Évforduló Nagydíj néven.

A Brit Nagydíj végeredménye:

Fotó: LAT Images / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9216100560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása