Pole-lal kezdett idén a tavaly nullázó F3-as pilóta
Formula–3 2020: Spielberg – Szabadedzés, Időmérő edzés

Egy másodpercen belül zárt a mezőny több mint kétharmada a Formula–3 idei első időmérőjén, a pole-ban pedig egy olyan versenyző zárt, aki az előző évben még pontot sem szerzett. A kis Schumacher a hátsó traktusba sodródott.

001_sebastian_fernandez_art_grand_prix_c_formula_motorsport_limited.JPG

Miután a koronavírus-járvány négy hónap kényszerszünettel toldotta meg a száguldó cirkusz téli szünetét – F1-estül, mindenestül –, örvendetes pillanat volt, amikor a Formula–3 mezőnye felavatta a Red Bull Ringet. A csütörtöki és a pénteki hajnali esőzésekből kifolyólag esőgumikon gördültek pályára a „kicsik”, ennek ellenére különösebb fennakadás nélkül lezajlott a 45 perces szabadedzés, idővel pedig a száraz pályára alkalmas Pirellik is előkerültek.

Habár a péntek reggel még egyértelműen a tapogatózásról és a visszarázódásról szólt, némi meglepetésre David Beckmann zárt az élen a Tridenttel. A német ugyanis abból a szempontból beugró versenyzőnek számít, hogy múlt hét szerdáig még mindenki úgy tudta, hogy autóját Devlin DeFrancesco vezeti majd.

david_beckmann_trident_c_formula_motorsport_limited.JPG

Beckmann 1:20.434-es idejétől mindössze századokra maradt el a premás Oscar Piastri, viszont fél másodperces lemaradása ellenére Roman Staněk harmadik helye kifejezetten biztató – a 16 éves cseh pilótáról ugyanis mindössze két napja derült ki, hogy ő indul a Charouz Racing System színeiben az ex-Red Bull-junior Niko Kari helyett, méghozzá a végleges nevezési lista közzétételekor.

Staněk mögött a korábbi Formula–1-es futamgyőztes Ralf Schumacher fia, David végzett negyedikként, aki szintén a cseh gárdát képviseli. A legjobb tíz sorrendje a Makaói Nagydíj tavalyi győztese, Richard Verschoor (MP Motorsport) mellett Frederik Vestivel (Prema), Jake Hughes-zal (HWA), Igor Fragával (Charouz), Sebastian Fernandezzel (ART), valamint Liam Lawsonnal (Hitech GP) egészült ki.

A szabadedzés végeredménye:

f3_2020_ausztria_fp.jpg

002_sebastian_fernandez_art_grand_prix_c_formula_motorsport_limited.JPG

Néhány órával később már nyoma sem volt az eső lábának, 28 Celsius-fokos melegben rendezték a kvalifikációt. Az utolsó percekig folyamatosan javultak a köridők, illetve változott az aktuális éllovas kiléte. A leggyorsabb kört végül Sebastian Fernandez futotta, így az ART Grand Prix-hoz igazol spanyol 16 nullás futam után az élről rajtolhat majd, noha 1:19.429-es köre mindössze 16 ezreddel volt gyorsabb, mint a második helyezett Lirim Zendellié.

A második sort pedig a Prema bérelte ki Oscar Piastrival és Logan Sargeanttal, megelőzve a HWA-nál versenyző körelnököt, Jake Hughes-t, valamint a harmadik premást, Frederik Vestit. A szabadedzést élen záró Beckmann csak hetedik lett, mögötte Alex Peroni (Campos), Verschoor és Staněk zártak a TOP-10-ben. Rendkívül szoros volt a mezőny, ezt az is megmutatja, hogy még a 22. helyezett Lukas Dunner is másodpercen belül zárt a pole-időhöz képest. David Schumacher viszont csak a 24. helyre kvalifikált, nem tudta átmenteni a német a délelőtti tréningen mutatott formáját, amikor is egy negyedik legjobb időt autózott.

Az év első F3-as futama szombaton 10:25-kor veszi kezdetét, élőben sugározza a történéseket az M4 Sport.

Az időmérő edzés végeredménye:

f3_2020_ausztria_q.jpg

Fotó: Dan Istitene, Clive Mason, Joe Portlock / FIA Formula 3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9315979990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása