Hivatalos: Vettel 2020 végén távozik a Ferraritól!

A Ferrari megerősítette, Sebastian Vettellel közösen úgy döntött, hogy nem hosszabbítják meg 2020 végén lejáró megállapodásukat.

190003_mex.jpg

Magyarországon a Braking News Motorsport számolt be elsőként a hírről, miszerint a német sajtó már hétfő éjszaka kész tényként kezelte, hogy a Ferrari akár már a mai nap folyamán bejelentheti négyszeres világbajnok versenyzője távozását. A hír futótűzként járta be a világhálót, és órákkal később a Ferrari megerősítette, hogy a 2020-as szezon végén Sebastian Vettel elhagyja a Ferrarit.

Scuderia Ferrari on Twitter

Scuderia Ferrari Mission Winnow and Sebastian Vettel decide not to extend their contract https://t.co/LMvLsJZiP8

A német versenyző 2015-ben csatlakozott a Ferrarihoz, ám együttműködésük nem úgy alakult, ahogyan azt előre elképzelték, ugyanis nem sikerült újra csúcsra törniük. A maranellóiaknál töltött eddig eltöltött 102 versenyéből 14-et nyert meg, 2017-ben és 2018-ban pedig második lett az összetettben. Az évek előrehaladtával egyre kisebb lett az összhang Vettel és a Ferrari között, ami mindkét fél részéről hibákhoz vezetett. A német dolgát ráadásul tovább nehezítette, hogy tavaly új csapattársat kapott Charles Leclerc személyében, aki elsőre legyőzte őt, csakúgy, mint 2014-ben Daniel Ricciardo a Red Bullnál.

Jelenleg érvényben lévő, 2020 végéig szóló szerződését még 2017 augusztusában írta alá Vettel, a mostani tárgyalásoknak azonban már kedvezőtlenebb helyzetből vághatott neki. Néhány héttel ezelőtt arról számolt be az olasz sajtó, hogy egyéves szerződést kínált a Ferrari 12 millió eurós fizetéssel, ám a 32 éves versenyző nem fogadta el az ajánlatot, s mint azt a mostani bejelentés is mutatja, nem sikerült közös nevezőre jutnia a feleknek.

200038-test-f1-barcelona-2-seb.jpg

„Közösen döntöttünk így Sebastiannal, mert úgy éreztük, mindannyiunknak így lesz a legjobb” – kommentálta a bejelentést Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke. – „Nem volt könnyű döntés, mert tudjuk, mennyit ér Sebastian mind versenyzőként, mind emberként. Nincs különösebb ok a háttérben, ami ehhez a döntéshez vezetett, csupán arról van szó, hogy mindketten úgy éreztük, eljött annak az ideje, hogy különváljanak az útjaink, mert csak így érhetjük el a saját céljainkat.”

Hozzátette, hogy eredményei révén Vettel már része a Ferrari történelmének, sőt, a harmadik legsikeresebb versenyzőjüknek tartják az olaszok, nem elhanyagolva a tényt, hogy a német szerezte eddig a legtöbb pontot a Ferrarival. (Itt mondjuk érdemes megjegyezni, hogy a mostani pontrendszer mindössze 10 éve van érvényben az F1-ben, a korábbi időszakban például a győztesnek nem 25 pont járt, hanem csak tíz.)

„Mindenki nevében szeretnék köszönetet mondani Sebastiannak a velünk töltött öt év során tanúsított profizmusáért és emberi kvalitásaiért, sok remek pillanatot élhettünk meg közösen. Habár nem sikerült világbajnoki címet nyernünk együtt, ami számára az ötödik lett volna, de hiszünk benne, hogy még sokat kihozhatunk ebből a rendkívüli 2020-as szezonból” – zárta gondolatait a csapatvezető.

190043_sin.jpg

Mint az ilyenkor megszokott, Vettel is búcsúbeszédet mondott, amiben megjegyezte, hogy távozása hátterében nem anyagi okok állnak. „2020 végén véget ér a Ferrarival folytatott együttműködésem. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el a sportban, létfontosságú, hogy a felek tökéletes harmóniában dolgozzanak együtt. A csapattal együtt azonban rájöttünk, hogy már nincs meg a vágy aziránt, hogy a mostani szezon után is közösen folytassuk” – fogalmazott a német a Ferrari által kiadott közleményben.

„Anyagi természetű okok nem játszottak közre közös döntésünkben. Nem szoktam ez alapján dönteni, és soha nem is fogok” – szögezte le. – „Az elmúlt néhány hónapban történtek sokunkat rávezettek arra, mik is igazán a valós prioritásaink az életben. Némi képzelőerőre van szükség, és hozzá kell szoknunk az új megközelítéshez ebben a megváltozott helyzetben. Magam is idő fogok szánni arra, hogy kiértékeljem, mi is igazán fontos számomra a jövőre nézve.”

„A Ferrari különleges helyet tölt be a Formula–1-ben, és reménykedem benne, hogy eléri azt a sikert, amit érdemel. Végül a teljes családnak szeretnék köszönetet mondani, de mindenekelőtt a tifosinak [a Ferrari-rajongóknak – szerk.] az elmúlt években nyújtott támogatásért. Rövid távon a célom az, hogy lezárjam a Ferrarinál töltött hosszú időszakomat, annak reményében, hogy még oszthatunk meg egymással gyönyörű pillanatokat, amikben már eddig is volt részünk” – zárta mondandóját.

Formula 1 on Twitter

BREAKING: Vettel to leave Ferrari after the 2020 season #F1

A bejelentés értelmében eldőlt az is, hogy Charles Leclerc jövőre új csapattársat kap, miközben a monacói még a karácsonyi ünnepek előtt meghosszabbította 2024-ig a szerződését a csapattal. Nem sokkal a Ferrari közleménye után a 22 éves versenyző a Twitteren búcsúzott Vetteltől.

„Megtisztelő volt számomra, hogy a csapattársad lehettem. Voltak feszült pillanataink a pályánk. Vannak, amik jól végződtek, míg vannak, amik nem úgy, ahogy azt mindketten szerettük volna. A tisztelet azonban mindig megvolt, még ha ez kívülről nézve nem is volt érzékelhető. Senki mástól nem tanultam annyit, mint tőled, csapattársamként. Köszönök mindent, Seb!” – írta.

Charles Leclerc on Twitter

I've never learnt so much as I did with you as my teammate. Thank you for everything Seb.

Még nem tudni, hogyan alakul Vettel számára a folytatás, az olasz sajtó a Renault-val és a McLarennel hozta szóba, ezen esetekben pedig Ricciardóval vagy Carlos Sainz-cal cserélhet helyet.

Fotó: Ferrari Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2615684200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása