A magyar autósportot is felforgathatja a koronavírus

Az országos ralibajnokság szezonnyitóját már el is halasztották, miután a magyar kormány veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus miatt. A hungaroringi WTCR-futam is bajba kerülhet.

dsc_3765.jpg

Tizenhárom koronavírusos megbetegedésről tudni már Magyarországon, erre reagálva pedig Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzs sajtótájékoztatóján veszélyhelyzetet rendelt el. Mit takar ez? Röviden, tömören: többek között négy országból (Olaszország, Kína, Dél-Korea, Irán) való beutazást – ez alól kivételt képeznek a magyarok –, határellenőrzéseket visszaállítását a szlovén és osztrák határon, az egyetemek bezárását, illetve a 100 főt meghaladó beltéri és a 500 fő feletti kültéri rendezvények betiltását.

Utóbbi kikötés a magyar technikai sportot is érinti már, az országos ralibajnokság nyitóversenyét, az Eger Ralit már törölték is – jelentette be Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a szerda délutáni órákban. A Rally Szakági Bizottság Facebook-oldalán azt írják, hogy az eredetileg a március 27-29-i hétvégére tervezett fordulót vagy augusztus utolsó (28-30.), vagy szeptember első (4-6.) hétvégéjén pótolhatják.

Security Check Required

null

A kormány által hirtelen bejelentett szigorítások visszavonásig érvényesek, miután senki sem tudja előre megjósolni a koronavírus-járvány alakulását. Így azonban könnyen megeshet, hogy az Eger Rali mellett további események, köztük az április utolsó hétvégéjén, a kamion-Eb nyitóhétvégéjével együtt rendezendő magyarországi WTCR-forduló is hasonló sorsra juthat. Egyébként sem fényes a túraautó-világkupa jelenlegi helyzete, tekintve, hogy idáig csak öt versenyző kiléte ismert: a Münnich Motorsport négy Hondát indít Néstor Girolamival, Esteban Guerrierivel, Tiago Monteiróval és Tassi Attilával, míg a Comtoyou Racing egyik Audiját Tom Coronel kapta meg – mindezt úgy, hogy a meghosszabbított nevezési határidő is lejárt március 6-án. A témában megkerestük a WTCR sajtóosztályát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a megfelelő időben választ adnak feltett kérdéseinkre. (Amennyiben erre sor kerül, természetesen beszámolunk a fejleményekről.)

Mindenesetre Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Automobil Szövetség (MNASZ) elnöke egy friss Facebook-bejegyzésben leszögezte,

„minden hazánkban rendezendő autósport-eseményt felül kell bírálnunk, mely események tarthatóak meg, akár zártkapus rendszerben, mely eseményeket kell lemondanunk. Felvettük a kapcsolatot az illetékes szervekkel és a rendezőkkel. Folyamatosan fogjuk tájékoztatni a tagságot, a versenyzőket, csapatokat és természetesen a nézőket”.

Az Eurosport Hungary oldalán a csatorna WTCR-kommentátora, Lantos András is elkezdte boncolgatni a témát. Szerinte kulcsfontosságú lesz, hogy az egyre szigorodó európai szabályozások révén sikerül-e megfékezni a vírus terjedését a következő két-három hétben: ha igen, akkor még arra is lehet esély, hogy az eredeti időpontban rendezzék meg a versenyt. Amennyiben viszont tovább nő a fertőzöttek száma, elkerülhetetlen lesz a hungaroringi nyitóverseny halasztása vagy törlése.

Hozzátette: habár az ázsiai szakasz miatt nincs könnyű helyzetben a bajnokság, mert a logisztika miatt nyár közepéig-végéig mindenképpen le kell zongorázni az európai futamokat, a Hungaroringnek nem lesz nehéz pótidőpontot találni: a WTCR és az augusztus 2-án esedékes Formula–1-es nagydíj mellett a Formula Regional European Championship, az International GT Open és az Euroformula Open szerepel a naptárban, de az említett három széria is ugyanarra a július 10-i hétvégére tervezi látogatását.

Fotó: Hungaroring Média

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7615515812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása