Meghalt Dánia első Formula–1-es versenyzője

A hétvégén hosszan tartó betegség következtében eltávozott az élők sorából Tom Belsø.

eolklq9x0aa3e55.jpg

1969-ben kezdett el versenyezni Tom Belsø, újoncként valósággal berobbant a túraautózás világába, ugyanis első nekifutásra megnyerte a svéd túraautó-bajnokságot (STCC). Néhány év után, 1972-ben változott az együléses autókra: először a Formula–2-ben, majd a Formula 5000-ben versenyzett, de a Formula–1-ig is eljutott: Sir Frank Williams csapatára összesen öt versenyre nevezett be az 1973-as, valamint az 1974-es szezonban. Utóbbi évben a Svéd Nagydíjon 8. lett, ezzel legelőkelőbb eredményét érte el.

Belsø óta csupán három versenyző tudta megvetni a lábát a királykategóriában: Jan Magnussen (1995-1998) és fia, Kevin, valamint Nicolas Kiesa (2002-2003). Kevin Magnussen mind a mai napig tagja a mezőnynek, 2014-ben ejtette meg a debütálását.

Utoljára 2001-ben Goodwoodban ült versenyautóba, egyébként már 1977 óta üzletemberként tevékenykedett – egészen 2005-ig egy reggelizőpelyhekkel és péksüteményekkel foglalkozó vállalatot működtetett, amit aztán eladott. Az utóbbi időkben súlyos betegségtől szenvedett, 2020. január 11-én gyomorrák okozta halálát. 77 évet élt, egy lány- és két fiúgyermek apja volt.

Formula 1 on Twitter

We are sad to hear that former F1 driver Tom Belso has passed away Taking part in five Grands Prix in 1973-74, he was the first Danish driver to participate in a Formula 1 race Our thoughts are with his family and friends at this time

Kevin Magnussen on Twitter

RIP to Denmark's first F1 driver Tom Belsø. Inspired many danish racing drivers to follow their dreams. #RIP

A Braking News Motorsport ezúton szeretne részvétet nyilvánítani Belsø családtagjainak és barátainak.

Fotó: Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1115409416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása