2020-tól világbajnokság lesz a Formula-E is

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Formula-E: bár az elektromos formulaautós sorozat már a második szezonjában teljesítette a szükséges feltételeket, a hetedik szezontól hivatalosan is világbajnokságnak minősül.

1-_fer1676.jpg

2014 szeptemberében startolt el a Formula-E, de világbajnoki státusz nélkül – ennek feltétele, hogy legalább négy gyártó részvételével minimum három kontinenst érintsen egy szezonon belül egy adott bajnokság. Az elektromos széria mindennek már a 2015/2016-os idényben eleget tett, ám – a Motorsport.com információi szerint – az alacsony nevezési díjak miatt mégsem kaphatta meg a rangot.

Egy ideje már pedzegették, hogy mindez csupán idő kérdése, kedden pedig be is jelentették, a hetedik, 2020/2021-es szezontól már a Formula-E is világbajnokság lesz.

Jelenleg nem kevesebb mint kilenc gyártót tudhat a sorai között az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bajnokság: ide tartozik az Audi, a BMW, a DS, a Jaguar, a Mahindra, a NIO és a Penske, valamint az idei évtől fogva a Mercedes és a Porsche is képviselteti magát gyári csapattal – előbbi méghozzá idáig egészen sikeresen, merthogy a duplafutamos szaúd-arábiai hétvége után a konstruktőri bajnokság élén áll.

download_world_champ_1.jpg

Jean Todt, az FIA elnöke, valamint Alejandro Agag, a Formula-E alapítója és elnöke alá is írták a kontraktust az FIA párizsi főhadiszállásán.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke többek között ezzel indokolta, hogy megérdemli a Formula-E a világbajnoki státuszt. „A Formula-E megalkotása és fejlődése egy remek kalandot ölel fel. Büszkeséggel tölt el, hogy ma megerősíthetjük az FIA világbajnoki státuszát. Amióta belevágtunk ebbe, a Formula-E kétségkívül folyamatosan egyre erősebbé válik. Rendkívül rövid időn belül bebizonyította, hogy meghatározó az autógyártók körében, az idei szezon két nagyobb márka csatlakozott” – nyilatkozta Todt, aki kiemelte, hogy a gyártók elköteleződésének köszönhetően a mezőny összetételének minősége is évről-évre nő.

A Formula-E eddigi öt éve folyamán négy bajnokot avatott Nelson Piquet Jr., Sébastien Buemi, Lucas di Grassi és az előző két évet uraló Jean-Éric Vergne személyében. Aki pedig 2021 nyarán a csúcsra ér, hivatalosan is világbajnoknak minősül.

A döntés értelmében újra öt világbajnokság fog tartozni az FIA-hoz a Forma-1, az endurance-vb (WEC), a rali-vb (WRC) és a ralikrossz-világbajnokság mellett. Korábban a túraautó-világbajnokság (WTCC) is ebbe az elitbe tartozott. Amióta viszont a WTCC a TCR-autók bevonásával WTCR-ré alakult, és ezzel gyártók hivatalos jelenléte nélkül folytatta működését, szimplán világkupának számít – vagyis Michelisz Norbert sem világbajnoki címért küzd formálisan.

Fotó: LAT Images / FIA Formula E

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3615336650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása