F1: Rajt-cél győzelemmel nyerte Hamilton az abu-dzabi szezonzárót
Forma-1 2019: Abu-Dzabi Nagydíj - Futam

250. nagydíján tükörsimán győzött Lewis Hamilton, 2019-es bajnoki évében 11. sikerét szerezte. A Ferrari alaposan lemaradt: így Verstappené lett az összetett-3. hely, Leclerc a futamot is épphogy dobogón zárta.

m222918.jpg 

Idén huszonegyedik alkalommal és bizony utoljára állt fel a rajthoz a száguldó cirkusz mezőnye Abu-Dzabiban. A lényegi kérdések már korábban eldőltek, így azok voltak a legfőbb kérdések, hogy tud-e nyerni 250. futamán a pole-ból Lewis Hamilton, illetve az agresszív futamot ígérő Charles Leclerc megkaparintja-e a harmadik helyet Max Verstappentől a bajnokságban.

A piros lámpák kialvását követően az első hat pozícióban nem történt változás, ellenben Leclerc az első DRS-zónában – természetesen a hátsó szárnyak nyitása nélkül – megelőzte Verstappent, és Sebastian Vettel is nagyon gyorsan megérkezett a hollandra, ám előzni nem tudott a német. Hamilton eközben megőrizte a vezetést, míg a mezőny végéről startolva Valtteri Bottas a 3. körben már a 14. helyen találta magát – azonban a finn dolgát nehezítette, hogy központi technikai hiba miatt nem lehetett használni a DRS-t az első 20 körben.

Mattzel89 on Twitter

Gasly got Stroll'd #F1 #AbuDhabiGP https://t.co/E460wZjPyL

Amíg az élmezőnyben sima volt a rajt, ez a középmezőnyről már nem volt elmondható: az 1-es kanyarban a két Racing Point intézte el Pierre Gasly versenyét – Lance Stroll hátulról megpöckölte a francia Toro Rossóját, amely így beleakadt Sergio Pérezébe, és ezzel szárnyaszegetté vált. Gasly ráadásul a baleset miatt a boxban is sokáig időzött, emiatt csak jelentős lemaradással térhetett vissza a pályára.

A tervezett kiállások sorát a 6. helyről induló Lando Norris indította a 9. körben, a McLaren pilótája a kemény gumikon folytatta a versenyt. Hamilton pedig meglépett Leclerc-től, tíz kör alatt több mint 5 másodperces előnyt épített ki – a monacói a 12. körben ki is jött friss abroncsokért, majd Vettel is követte őt. Mindkét ferraris a fehér oldalfalú Pirelliket kapta – hasonlóan Norrishoz –, de a német komolyabb időt, több mint négy másodpercet veszítette a kiállásnál, a bal hátsó kerék ugyanis nem akarta az igazságot.

Federico González on Twitter

Buena parada de Leclerc y pésima de Vettel. #F1 #AbuDhabiGP Ferrari como siempre, haciendo TODO MAL.

Leclerc-t meglehetősen korán hozták kerékcserére, Verstappennél és Hamiltonnál ugyanis csak a 26-27. körben váltották le a lágy papucsokat. A brit vissza is tért az első helyre boxkiállását követően. Verstappen Leclerc mögé került, s ugyan a holland nagyon panaszkodott autója teljesítményére, hamar utolérte a monacóit, majd a 32. körben előzött. A következő DRS-zónában Leclerc még próbált kétségbeesetten visszatámadni, de a gumik állapotából fakadóan esélye nem volt.

A monoton körözgetést ezúttal is a Ferrari kerékcseréi törték meg: a maranellóiak a 39. körben másodjára is kihívták Leclerc-t és Vettelt – a monacói friss lágyakkal folytatta a harmadik helyen, Vettel pedig közepes abroncsokat kapott az utolsó 15 körre. Ezalatt a pályán Bottas megelőzte Albont a negyedik pozícióért.

Hamilton zavartalanul autózott az élen – végül közel 17 másodperces előnnyel húzta be a szezonzárót, idei 11. és pályafutása 84. győzelmét aratva. A Mercedes-pilóta ezzel 26 pontot tett hozzá a mérlegéhez – az utolsó előtti körben megfutotta a leggyorsabb kört is –, ezzel rekordmennyiségű, 413 egységgel zárta hatodik világbajnoki évét.

Verstappen könnyedén megőrizte a második helyet, amivel harmadik lett az összetettben, míg Bottas a végén ugyan megkergette Leclerc-t, a monacói maradt a harmadik – azonban az kérdéses, hogy meg is tarthatja-e a pozícióját. A rajt előtt ugyanis a technikai ellenőrzésén a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szakemberei az előzetesen bejelentettől eltérő specifikációjú üzemanyagot találtak a Ferrarijában, így Leclerc sorsa a stewardok kezébe kerül.

Két körrel a leintés előtt Vettel elvette az ötödik helyet Albontól, a középmezőny élére pedig – kiváló gumitaktikával – a Racing Point-os Sérgio Pérez tört. Norris, Danyiil Kvjat (Toro Rosso) és Sainz tették teljessé a pontszerzők névsorát – a McLaren spanyol az eredmény értelmében a több mint előkelő hatodik helyen fejezte be a 2019-es szezont. Ez volt – átmenetileg – az utolsó versenye Nico Hülkenbergnek és Robert Kubicának is – a Nap Versenyzőjének megválasztott német sokáig autózott pontszerző helyen, de csak a 12. lett, míg a lengyelt két kör hátrányban intették le az utolsó célba érőként.

A 2020-as szezon március 15-én rajtol Ausztráliában.

Az Abu-Dzabi Nagydíj végeredménye:

Formula 1 on Twitter

RACE CLASSIFICATION Confirmation of Lewis Hamilton's victory, ahead of Max Verstappen and Charles Leclerc Valtteri Bottas finished in P4 after starting from the back of the grid #AbuDhabi2019 �� #F1

A vb-pontversenyek végeredménye 21 futam után (Forrás: MTI)

Az egyéni bajnokság végeredménye:

  1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 413 pont
  2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 326
  3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 278
  4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 264
  5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 240
  6. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) 96
  7. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 95
  8. Alexander Albon (thai-brit, Red Bull) 92
  9. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 54
  10. Sergio Pérez (mexikói, Renault) 52
  11. Lando Norris (brit, McLaren) 49
  12. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 43
  13. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 37
  14. Nico Hülkenberg (német, Renault) 37
  15. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 21
  16. Kevin Magnussen (dán, Haas) 20
  17. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 14
  18. Romain Grosjean (francia, Haas) 8
  19. Robert Kubica (lengyel, Williams) 1
  20. George Russell (brit, Williams) 0

A konstruktőri bajnokság végeredménye:

  1. Mercedes 739 pont
  2. Ferrari 504
  3. Red Bull 417
  4. McLaren 145
  5. Renault 91
  6. Toro Rosso 85
  7. Racing Point 73
  8. Alfa Romeo 57
  9. Haas 28
  10. Williams 1

Fotó: Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1015333158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása