Rali-Eb: Még magyar dobogót is hozhat a Rally Hungary

Élesedik az ERC bajnoki küzdelme magyarországi fináléján, a háromból már csak két esélyes maradt talpon. A nyíregyházai nézőközönséget azonban minden bizonnyal jobban izgatja, hogy ünnepelhet-e hazai dobogós eredményt, amire a jelenleg harmadik helyen álló Turán Frigyesnek van a legtöbb esélye.

db5bcb93c831f65c6eea15e4f1cbc813.jpg

Magyarországon rendezik a rali Európa-bajnokság (ERC) 2019-es szezonjának utolsó fordulóját; a kérdés nemcsak az, hogy ki lesz a bajnok Chris Ingram, Alekszej Lukjanuk, Lukasz Habaj triójából, hanem az is, hogy lesz-e magyar dobogós.

Féltávnál, vagyis hét szakaszt követően ugyan közel 45 másodperces fórral vezet Lukjanuk, az összetett-3. orosz versenyzőnek ez jelen állás szerint kevés ahhoz, hogy fordítson a bajnokság állásán. Chris Ingram – a sorozat éllovasa – ugyanis magabiztosan őrzi a második helyet, így nem valószínű, hogy duplázni fog a citroënes pilóta a bajnoki címek számát illetően.

ingram-lukjanuk-erc-2019-nyiregyhaza.jpg

Hiába kapaszkodik Lukjanuk, elúszhat a címvédés. | Fotó: Gregory Lenormand, Thomas Fenetre / DPPI (FIA ERC Media)

„Nem tudjuk, hogy jobb-e így, hogy elöl vagyunk, vagy sem. Valószínű, nem rosszabb így a helyzetünk, de így is lutri a verseny a tapadás és a körülmények miatt. Néha ugyan sikerült megtalálni a tapadást, de borasztóan kemény a helyzet ezen körülmények között. Itt az ideje a vasárnapra gondolni, mert esni fog, és már szárazon is csúszkáltunk rendesen” – nyilatkozta Lukjanuk az első napot követően.

„Minden rali nehéz általában, de ez kifejezetten az a megszokotthoz képest. Egyelőre jól, a tervek szerint alakul mindent, és a továbbiakban is el kell kerülnünk a problémákat” – jegyezte meg Ingram, aki szombaton vegyesen használt a száraz, illetve az esős abroncsait elöl-hátul.

FIA ERC - Ok... We think this is going to be a tricky...

Ok... We think this is going to be a tricky Rally Hungary � #FIAERC

Lukasz Habaj számára eközben katasztrofálisan alakultak a dolgok: már a pénteki shakedown is kicsúszással végződött, a szombati napot emiatt csak a 17. helyről várhatta. Végül felfüggesztéstörés miatt feladni kényszerült a Magyar Ralit, és már a szuperspeciálon sem láthatjuk viszont a lengyelt a Skoda Fabiájával, mert minden esélye elúszott a bajnoki címre ezzel a betlivel.

Jó hír azonban, legalábbis magyar szempontból, hogy Turán Frigyes a harmadik helyen áll az összetettben, a hazai érdekeltségek közül a skodás tűnik a legnagyobb esélyesnek, ami a dobogót illeti.

„Jól taktikáztunk, okosan felépített napon vagyunk túl” – idézi Turán gondolatait az esemény hivatalos weboldala. – „Nagyon élveztük az egész napot, talán azért is, mert szeretjük a nehéz körülményeket. Már igazán rám férne a siker, úgyhogy szeretném megtartani a pozíciómat, a magyar értékelésben vezetünk, az Európa-bajnokiban harmadikok vagyunk, nem is reménykedtem ilyen helyezésben. S hogy mi lesz ha holnap esik? Feltesszük az esőgumit…”

b493acbdaf12fef95e211b052b781c19.jpg

Balszerencsés Nyíregyházán a magyar különítmény, de Turán még szépíthet egy dobogóval. | Fotó: Thomas Fenetre / DPPI (FIA ERC Media)

Egyébként sokkal inkább a balsors kísértette honfitársainkat: Herczig Norbert (Volkswagen Polo, MOL Racing Team) háromszor is defektet kapott egyetlen nap leforgása alatt, de legalább folytatni tudta a versenyt. A hetedik az összetett listán jelenleg honfitársai, Velencei Ádám és Klausz Kristóf szendvicsében, míg Lovász Pál is a legjobb tíz között van.

„Nagyon rosszul indult számunkra a verseny, mert az első gyorsaságin rögtön kaptunk egy defektet, de szerencsére utána rendeztük a sorainkat, és attól kezdve már minden rendben volt” – nyilatkozta Velenczei, aki nem mellesleg az Európa-bajnoki mezőnybe nem adta le nevezését. – „Nagyon nehéz volt a sáros pályákon autózni, de igyekeztünk, és a körülményekhez képest nagyon jól állunk: másodikok vagyunk a magyar értékelésben és hatodikok az Európa-bajnokiban. Persze, nagyon hosszú még ez a verseny, éjszakára mondja az esőt, ráadásul holnap következik a legnehezebb gyorsasági szakasz, a telkibányai. Nekünk elsősorban a magyar vetélytársakra kell figyelni, hiszen a bajnokságban lehetünk még másodikok is, de negyedikek is, úgyhogy fegyelmezetten autózunk majd.”

52cd757925ef10fd235494764a9ec4ca.jpg

Az ERC egyik állandó magyar indulója, Herczig Norbert egészen példátlan dolgokkal is szembesült hazai futamán. | Fotó: Thomas Fenetre / DPPI (FIA ERC Media)

„A huszonhárom év alatt nem történt velem olyasmi, mint ma: egy nap alatt három defektet kaptunk – ráadásul miközben általában szoktam tudni, hogy hol kapom ezeket, most elképzelésem sincs róla…” – ecsetelte a nehézségeket Herczig. – „Kicsit úgy érzem magam, mint az ökölvívó, aki harcol, kap egy pofont, padlóra kerül, feláll, megint kap egy pofont, megint padlóra kerül, feláll, majd jön a megváltó gong, esetünkben a nap vége. De most egy kicsit megpihenünk, felállunk és megyünk tovább. Hazai pályán ugyanis kutya kötelességünk ezt tenni.”

Vincze Ferenc az igen biztató második helyen haladt, mielőtt előbb egy defekt, majd autójának túlmelegedése miatt ki nem állt hat szakaszt követően. Az ERC2 kétszeres bajnoka, ifj. Érdi Tibor számára sem tartott sokáig a hazai megmérettetés, felfüggesztés-sérülés miatt adta fel a negyedik szakaszon, hasonlóan Bútor Róberthez, akinek technikai probléma okozta a vesztét. A tavalyi Nyíregyháza Rali győztese, Hadik András pedig a hetedik szakaszon ütközött.

További hét szakasz és több mint 200 kilométer vár még a mezőnyre vasárnap; az Óhuta-Fony menettel 8:54-kor indul a program, a befutó pedig 18:37-kor várható Nyíregyháza központjában.

A Rally Hungary állása hét szakasz után:

null

null

Nyitókép: Gregory Lenormand / DPPI (FIA ERC Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3915299536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása