F1: Hivatalos, kizárták a Renault-t a Japán Nagydíjról!

Megbuktak a Renault autói az utólagos technikai ellenőrzésen, Ricciardo és Hülkenberg is bukta a szuzukai pontokat.

0bfa-a33c-4d0b-4174aea89747_f9a9cf35cd10e55caa3d578bc563e68f7d4b5041.jpg

A Renault mindkét versenyzőjét, Daniel Ricciardót és Nico Hülkenberget is diszkvalifikálta a Forma-1-es Japán Nagydíjról a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) – ezzel az ausztrált egy hatodik, a németet pedig egy 10. helytől fosztották meg. Az enstone-i csapatot még a szuzukai verseny leintését követően mószerolta be a Racing Point, a silverstone-iak gyanúja ugyanis az volt, hogy Ricciardo és Hülkenberg autójának fékrendszerében egy olyan berendezést alakítottak ki, amely a megtett távolságtól függően, automatikusan állítja a fékerőeloszlást.

A felügyelők vizsgálatot indítottak az ügyben, vasárnap este kommunikált döntésükből pedig kiderült, hogy nem voltak annyira alaptalanok a Racing Point vádjai. A megoldás a Sportszabályzat 27.1-es cikkelyének értelmében vezetési segédeszköznek számít, ezért szabálytalannak minősítették a Renault autóit.

„A kérdéses fékerőeloszlás-beállító rendszer versenyzői segédeszköznek számít, ugyanis a versenyzőt számos állítgatástól kíméli meg körönként” – áll az FIA indoklásában. – „A stewardok megjegyzik, hogy nyilvánvaló különbség ez a rendszer és aközött, amely tényleges visszacsatolás-ellenőrzést biztosít, ezzel versenyzői képességeket vagy reflexet kiváltva. Ez segítségnek minősül, ezért ütközik a szabályokkal.”

Csütörtökig, a mexikóvárosi helyi idő szerint délelőtt 10 óráig nyújthatja be a fellebbezést a Renault a döntés ellen az FIA Bírósági és Fegyelmi Szabályzatának 10.1.1-es cikkelye alapján. Jelen állás szerint azonban a duplán, mégis téves szankciókkal büntetett Charles Leclerc visszakapja a hatodik helyét, a további pontszerző pozíciókban pedig a Toro Rosso és a Racing Point versenyzőit értékelik, Pierre Gasly, Sergio Pérez, Lance Stroll és Danyiil Kvjat sorrendben.

Kényelmetlen helyzetbe hozta a Renault-t a kettős kizárás a konstruktőri bajnokság negyedik helyéért vívott harcban, mivel így a gyári csapat lemaradása 34-ről 43 pontra nőtt ügyfélcsapatával, a McLarennel szemben négy versennyel a vége előtt.

Fotó: Renault Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr615258014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása