F1: Tájfun bolygathatja fel a szuzukai hétvégét

A jelenlegi állás szerint az időmérő edzés napján kavarhat be a Forma-1-es Japán Nagydíj menetébe a Hagibisz-tájfun.

140119jap.jpg

Napok óta téma a nemzetközi sajtóban a Hagibisz-tájfun: eleinte a versenyre várták az érkezését, majd arról érkeztek hírek, hogy talán nem lesz befolyással a Forma-1-es program menetére. A japán meteorológiai szolgálat tájékoztatásából azonban kiderült, hogy 230 kilométer/órás szélsebességgel érkezhet meg a tájfun Szuzukába, a Japán Nagydíj szombati napján.

Ennek kapcsán az illetékes szervezők – vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a Forma-1 Menedzsment (FOM), a szuzukai pálya, valamint a japán automobil-szövetség – leszögezték, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy minimalizálják a menetrendtől való eltérés szükségességét, ugyanakkor a rajongók, a versenyzők és az egyébként is a pályán tartózkodók biztonsága marad a legfőbb prioritás.

Szuzukában már nem először okoz bonyodalmakat az időjárás. 2014-ben a Phanfone tájfun volt éppen a térségben a Forma-1-es nagydíj idején – így esős körülmények között rendezték meg a futamot, aminek Jules Bianchi súlyos balesete vetett véget. A francia versenyző kilenc hónappal később, 2015 júliusában halt bele a sérüléseibe.

Arra is volt már precedens, hogy elhalasztották az időmérő edzést: 2004-ben, a Ma-On szupertájfun tombolásának idején, valamint 2010-ben is vasárnap döntöttek a végleges rajtsorrendről – ez a forgatókönyv most sem kizárt. De nemcsak a Forma-1-gyel babráltak ki az alattomos körülmények, két évvel ezelőtt például eltörölték a Super Formula szezonzáróját, emiatt bukta el a bajnoki címet a jelenlegi Toro Rosso-pilóta, Pierre Gasly.

Pénteken még várhatóan száraz időjárás mellett fognak tudni felkészülni a csapatok, de a tájfun akár a komplett szombati napot elmoshatja. Vasárnapra sem ígér sok jót az időjárás-előrejelzés, magas a valószínűsége annak, hogy csak hétfőre hagynak alább az esőzések.

Fotó: Ferrari Media

Írta:Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4615215346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása