F3: Piquet először nyert 2019-ben, Shwartzman növelte az előnyét
Forma-3 2019: Spa-Francorchamps - Főfutam

1017698638-sut-20190831-sg2_2016.jpg

Belgiumban szerezte idei első futamgyőzelmét Pedro Piquet, Shwartzman pedig a riválisai előtt ért célba.

Némi meglepetésre megúszta komolyabb baleset nélkül a spái főfutam rajtját a 30 fős Forma-3-as mezőny, ugyanez az első körről már nem volt elmondható. A Les Combes-ban Jake Hughes HWA-ját forgatta ki a carlinos Logan Sargeant – amiért aztán egy 5 másodperces büntetést is kapott –, míg a tridentes Devlin DeFrancesco pedig a camposos Alex Peronival akadt össze, aminek következtében utóbbi a gumifalban zárta a futamot. A koccanások miatt kapásból érvénybe is lépett a virtuális biztonsági autó.

Eközben a Tridenttel Pedro Piquet a Kemmel-egyenesben legyorsulta a pole pozíciós Jehan Daruvalát, míg csapattársa, a listavezető Robert Shwartzman szintén veszített egy pozíciót. A zöld jelzés után a Hitech GP pilótája, Leonardo Pulcini tört előre: az újonc Yuki Tsunodát, kisvártatva pedig Daruvalát is megelőzte – a japán Jenzer-versenyző azonban a következő körben visszavágott a DRS segítségével, amivel az olasz visszaszorult a harmadik pozícióba.

Piquet több mint 4 másodperces előnyt épített ki magának az élen a táv harmadára, Shwartzman pedig elkezdett felzárkózni, tartva a lépést indiai riválisával: előbb Tsunodán hámozta át magát, majd Pulcinin talált fogást. A 10. körben szánta el magát az igazán fontos előzésre az orosz: az állítható hátsó szárnnyal átvette Daruvalától a második helyet.

A hajrára lecsillapodtak a kedélyek az élmezőnyben, az első két helyezett között is állandósult a 3-3,5 szekundumos különbség, így Piquet első győzelmét szerezte 2019-esben. Shwartzman pedig második helyével is tovább növelte az előnyét az összetettben a dobogó legalsó fokára álló Daruvalával, valamint az ötödikként végző Vipsszel szemben – 15 pontos fórral várja a folytatást.

Igaz, a negyedik hely sorsa korántsem volt egyértelmű, mivel az utolsó körre lelassult Pulcini, hogy az Eau Rouge utáni DRS-zónára egy négyes csata bontakozott ki, amiből eleinte Vips jött ki győztesként – ám az észt ezzel csak a csatát nyerte meg, a háborút viszont nem. Az utolsó sikán előtt ugyanis elfékezte magát az észt, így végül Christian Lundgaardot intették le negyedikként, aki tíz helyet javított az ART Grand Prix-vel.

A sprintverseny vasárnap 9:45-kor rajtol, a fordított rajtrácsos pole a harmadik premás versenyzőé, Marcus Armstrongé lett, miután a 19. rajtkockából a 8. helyig kapaszkodott fel. Az eseményeket élőben kísérhetjük figyelemmel az M4 Sporton.

Fotó: Simon Galloway  / LAT Images (FIA Formula 3 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr6415033272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása