Fókuszált munkával a Formula–1 felé – interjú Nyck de Vriesszel

A McLaren korábbi üdvöskéjével a wokingi csapattal való szakításról, a Formula–2-es sikereinek hátteréről, valamint kilátásairól beszélgettünk. Interjú.

1017601756-lat-20190713-_r3i9537.jpg

1017574584-lat-20190628-_r3i7865.jpg

Nyck de Vries azt követően kezdett el formulaautózni, hogy 2010-ben és 2011-ben is megnyerte a gokart-vb-t. A Formula Renault Európa-kupa 2.0 különböző kiírásaiban töltötte a következő három évét, 2014-ben pedig két bajnoki címmel zárt a Koiranen GP-vel: megnyerte a Formula Renault 2.0 Alps sorozatot is. Egy évvel később harmadik lett a Formula Renault 3.5-ben, majd elindult a Formula–1 felé vezető ranglétrán: a GP3-ban folytatta az ART Grand Prix színeiben. Miután első nekifutásra a hatodik lett a bajnokságban két győzelemmel, 2017-ben már a Formula–2 mezőnyét erősíthette.

A Formula–1 előszobájának tartott sorozatban töltött első évében a Rapax mellett a Racing Engineering csapatánál is megfordult, s többek között a monacói sprintverseny aratott győzelmének köszönhetően a hetedik pozícióban rangsorolták a végelszámolásnál. Tavaly a Premával éppen csak lemaradt a dobogóról, három győzelmével a negyedik lett, George Russell, Lando Norris és Alexander Albon – akik az idei évben mind már az F1-ben versenyeznek – mögött.

Az idei évnek már újra az ART Grand Prix versenyzőjeként vágott neki De Vries, az idény kétharmadánál pedig 30 ponttal az összetettet a Williams F1-es teszt- és tartalékpilótája, a DAMS-os Nicholas Latifi előtt – mindeközben az endurance-versenyzés világába is belekóstolt, az endurance-vb (WEC) 2018/2019-es szuperszezonját a Racing Team Nederland pilótájaként teljesítette; az LMP2-es összetettben kilencedik lett, míg Le Mans-ban szerzett egy ötödik helyet Giedo van der Gardéval és Frits van Eerddel.

A holland versenyzővel a Forma-2-es bajnokság hungaroringi hétvégéjén készítettünk interjút.

1017645462-lat-20190803-_j6i1458.jpg

Kováts Olivér: Az idei évre visszatértél az ART Grand Prix-hez. Mi miatt döntöttél így?

Nyck de Vries: „Tavaly a szezon felénél, háromnegyedénél már képbe került ennek lehetősége. Az ART-val pedig mindig is jó kapcsolatot ápoltam, már onnantól fogva, hogy a gokartozásról formulaautózásra váltottam, és velük mentem a GP3-ban is. Mindig is közel állt hozzám ez a csapat, mindenkit ismerek ott. Úgyhogy nem kellett kétszer meggondolnom, hogy megragadjam-e a lehetőséget, hogy visszatérhessek a csapathoz.”

Kováts Olivér: Kissé visszafogottan kezdted a 2019-es szezont, de a spanyol hétvége óta ismét rákapcsoltál, és már van három győzelmed, egy második és három harmadik helyed. Hogyan értékelnéd a szezonod eddigi alakulását, és mi áll a változás hátterében?

Nyck de Vries: „Úgy gondolom, nagyon fontos a hozzáállás. Hiszen tudod, ahhoz, hogy a bajnokságért harcolhass, kiegyensúlyozottnak kell lenni. És ez az, ami a tavalyi év folyamán hiányzott belőlem, túl sokat hibáztam. Akkor is, amikor jó pozícióban voltunk ahhoz, hogy értékes pontokat szerezzek, viszont túl sokat kockáztattam, mert mohó voltam. Mostanra viszont változtattam a hozzáállásomon, emellett pedig a csapat környezete és hozzáállása, valamint az általa kitűzött célok is sokkal inkább közel állnak az elképzeléseimhez. Ez a szezon idáig nagyon is jól alakult, de még mindig úgy vélem, számos olyan dolog van, amit jobban is csinálhattunk volna, és amin még keményen kell dolgozni. A bajnokság ugyanis szoros és sok van még hátra. A versenyek pedig kemények.”

1017520061-lat-20190524-_r3i6603.jpg

Kováts Olivér: És mi újság az ellenfeleiddel, Latifivel, Luca Ghiottóval (UNI-Virtuosi Racing) és Sérgio Sette Câmarával (DAMS)?

Nyck de Vries: „Hogy mi újság velük… Szerintem elsősorban a saját feladatunkra kell koncentrálnunk, és biztosra kell mennünk abban, hogy előttük is tudjunk maradni. Természetesen figyelünk rájuk, de főként azt próbáljuk megérteni, miben tudnánk jobbak lenni, mint ők csapatként.”

Kováts Olivér: Szerinted erősebb az idei mezőny, mint a tavalyi?

Nyck de Vries: „Szerintem mindig nehéz a győzelem, egy évet összehasonlítani egy másikkal pedig lehetetlen, így általánosságban nem tudok mit hozzáfűzni.”

Kováts Olivér: Általában hogyan készülsz egy versenyhétvégédre?

Nyck de Vries: „A hozzáállás mindig ugyanaz. Ezalatt azt értem, hogy azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, és hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük. Minden egyes versenyhétvége előtt az ART főhadiszállásán találkozunk Franciaországban, és ott készülünk fel a hétvégére. Egy fél napot bemutatókkal és a korábbi évek statisztikáinak bogarászásával töltünk. Általános karakterisztikákra és olyan dolgokra gondolok, amikre számíthatunk, vagy épp ellenkezőleg. Aztán egy másik fél napot a szimulátorban töltünk, utána meg már utazunk is.”

1017516785-lat-20190523-_r3i2220.jpg

Kováts Olivér: Hallottuk, hogy a tél folyamán szakítottál a McLarennel. Tárgyalsz-e másik Formula–1-es csapattal?

Nyck de Vries: „Igen, ez így van, többé már nem végzek szimulátoros munkát a McLaren számára. Azért döntöttem így, mert azt akartam érezni, hogy független vagyok, és ezáltal figyelembe akartam venni a McLarenen kívüli lehetőségeimet.”

Kováts Olivér: És milyen más forgatókönyved van arra, hogy a Formula–1-be kerülj?

Nyck de Vries: „A legfontosabb dolog nyilvánvalóan az, hogy jól végezzem a munkát itt. Ez az egyetlen módja annak, hogy új lehetőségeket teremtsek magamnak. Ezért vagyok ennyire koncentrált mostanában.”

Kováts Olivér: Amennyiben nem sikerült eljutnod a Formula–1-ig, milyen lehetőségeid vannak még?

Nyck de Vries: „A válasz hasonlítani fog arra, amit az előző kérdésre adtam. Csak, ha teljesítesz, akkor tudod kinyitni magad előtt a lehető legtöbb ajtót, és nem csak a Formula–1-ben, hanem azon kívül is. Úgyhogy a prioritás továbbra is az áll, hogy arra fókuszáljak, hogy elvégezzem a dolgomat a pályán, de még eléggé korán van. Ha a Formula–1-ben nem találok helyet, magától értetődő, hogy máshova kell mennem. De sok van még hátra, a nyári szünet is csak most kezdődik. Ki akarom élvezni, hogy még erősebben térjek vissza a szezon második felében. Remélhetőleg, sikerül minél jobban teljesítenem, aztán ki tudja, mit hoz a jövő.”

1017521197-lat-20190524-_r3i4782.jpg

Fotó: Joe Portlock / LAT Images (FIA Formula 2 Media)

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1315002874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása