TCR EU: Szabó óriási bravúrral elsőre TOP-10-es, a győztes a nevető harmadik lett
TCR Europe 2019: Oschersleben - Első futam

2019-2019_oschersleben_qualifying---2019_tcr_eur_oschersleben_qualifying_67_zsolt_david_szabo_10.jpg

Hiába intették le elsőként Andreas Bäckmant, autója szabálytalansága miatt nem tarthatta meg a győzelmet a Target Competition pilótája. A befutó sorrendje alapján Nelson Panciatici következett volna, csak őt elmarasztalták, amiért kiforgatta svéd márkatársának testvérét – így a versenytáv nagyjában vezető Daniel Lloyd örökölte meg a győzelmet. Szabó Zsolt Dávid pedig nem kis szenzációval dobbantott a TCR Európa-kupában, 21. rajthelyét egy 8. helyre cserélte.

Elképesztően gyorsan elrajtoltatták a TCR Európa-kupa első oscherslebeni versenyét, annyira, hogy még a rendezőnek sem sikerült tökéletesen elcsípnie a rajt pillanatát. Ellenben a pole pozíciós Andreas Bäckman hiba nélkül abszolválta ezt a feladatot, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy megőrizze az első helyet, ugyanis a Target-Hyundai mellé be tudott menni Daniel Lloyd – a Brutal Fish Racing brit pilótája pedig el is fordult a vezető pozícióban. Mögöttük a két hyundaios talált egymásra, Nelson Panciatici (M Racing) és Jessica Bäckman (Target Competition) akadtak össze, ami a svéd hölgyversenyző megpördülését eredményezte.

Néhány kanyarral később Jessica az M Racing másik versenyzőjével, Natan Bihellel gyűlt meg a baja – a #26-os Hyundai keresztbe állt, eltalálta Bihel autóját, majd Aurélien Comte (DG-Peugeot), Jimmy Clairet (Clairet-Peugeot) és Viktor Davidovski (PSS-Honda) is belekeveredett a tömegbalesetbe, miközben Luca Engstler autója az Olli Kangasszal (WestCoast-Volkswagen) való csatázásban sérülhetett meg, a német M1RA-snak bal első defekttel kellett kiállnia a versenyből.

Miközben Andreas Bäckman próbált fogást találni Lloydon, addig a táv felénél a pontszerző helyekért harcolva Alex Morgan (Wolf-Power Racing-Cupra) és Luca Filippi (BRC-Hyundai) ütköztek össze, majd Davit Kajaia (PCR-Cupra) megforgatta a brit versenyzőt. A grúzt ezért áthajtásos büntetéssel sújtották, amit nem töltött le, így fekete zászlóval kiintették.

2019-2019_oschersleben_race_1---2019_tcr_eur_oschersleben_race_1_123_daniel_lloyd_54.jpg

Még három kör volt hátra, amikor Lloyd egyszer csak hibázott, és ezt Bäckman ki tudta használni, így őt intették le elsőként, Panciatici még feljött a második helyre, harmadiknak pedig a hondás pilóta kapta meg a kockás zászlót. Csakhogy a verseny végét ezúttal nem a kockás zászló jelentette, a végeredmény a zöldasztalnál dőlt el: kiderült ugyanis, hogy Bäckman autója szélesebb volt a megengedettnél, így őt kizárták, Panciatici pedig 30 másodperces büntetést kapott, amiért kilökte Jessica Bäckmant.

Így Lloyd lett a nevető harmadik, Tom Coronel és Josh Files állhatták még dobogóra – a Boutsen Ginion Racing hollandját nemzetközi berkekben utoljára a 2017-ben, a túraautó-világbajnokság (WTCC) makaói fordulójának első versenyén zárt a TOP-3-ban, a Target Competition brit pilótája pedig 61 pontos előnnyel várja a folytatást a versenyt a 11. helyen befejező Julien Brichével (JSB-Peugeot) szemben.

A Targetnél Dušan Borković helyét átvevő Dominik Baumann (Target-Hyundai) egy negyedik hellyel mutatkozott be a sorozatban, mögötte Gianni Morbidelli (WestCoast-Volkswagen), Mat’o Homola (Target-Hyundai) és Filippi értek célba.

Szabó Zsolt debütálása szintén bravúrosra sikeredett: a M1RA újdonsült pilótája – aki utoljára háromnegyed évvel ezelőtt ült versenyautóba – a 21. helyről várhatta a piros lámpák kialvását, ennek ellenére már az első kör végén tizenkettedik volt. A folytatásban felzárkózott a 10. helyre, vagyis összesen 11 pozíciót javított, de a büntetéseknek köszönhetően feljött nyolcadiknak, ami első nekifutásra 15 pontot jelentett.

szabo_zsolt-m1ra.jpg

„Mit is mondhatnék? Nagyszerű csapat, nagyszerű autó. Hatalmas örömmel tölt el, hogy újra vezethetek. Sajnos az időmérőn nem alakult minden a terveink szerint, de a versenyen megkaptuk a jóvátételt. Sikerült jó pár pozíciót javítanom és a TOP-10-ben végeznem. A hab a tortán, hogy megszereztem az első bajnoki pontjaimat is. Szeretném megköszönni mindenkinek a támogatást és a bíztatást!”

– fogalmazott a 23 éves miskolci pilóta a Braking News Motorsportnak eljuttatott sajtóközleményben.

Szabó mögött Maxime Potty (WRT-Volkswagen), Panciatici, Briché, Teddy Clairet (Clairet-Peugeot), Kangas, Martin Ryba (Brutal Fish Racing-Honda), valamint Santiago Urrutia (WRT-Audi) a további pontszerzők névsora. A bajnokság másik magyar versenyzője, Tenke Tamás idő előtt feladta a küzdelmet a Zengő Motorsport Cuprájával.

Vasárnap 13:25-ös kezdéssel még egy fordított rajtrácsos verseny vár a mezőnyre, melyet a TCR hivatalos YouTube-csatornája mellett a Sport 1 is élőben közvetít.

Az első futam végeredménye:

null

null

Fotó: TCR Europe Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5614994244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása