W Series: García a harmadik győztes, Keszthelyi ismét rajthoz állt
W Series 2019: Norisring (összefoglaló)

j6i7077.jpg

A mezőny legfiatalabb tagja, Marta García pole-ból tudott nyerni a Norisringen, miközben Beitske Visser 10 pontosra csökkentette a lemaradását a zsinórban negyedjére is dobogóra álló, a bajnokságot vezető Jamie Chadwickkel szemben.

w6i5197.jpg

A pénteki szabadedzések Fabienne Wohlwend és Godia Rdest elsőségét hozta 51.728-as, illetve 50.983-as idővel. Magyar szempontból viszont sokkal érdekesebb volt, hogy Keszthelyi Vivien tesztpilótai mivolta ellenére zsinórban harmadjára is indulhatott. Ugyanis Emma Kimiläinen visszatérhetett a hockenheimi balesetét követően, ám a szervezők tartani akarták magukat a 18 fős kerethez.

Így azt a döntést hozták, hogy a tizennyolcadik ülésért a két tesztversenyző – Keszthelyi és Sarah Bovy –, valamint az elmúlt időszakban a leggyengébb teljesítményt nyújtó Megan Gilkes küzd meg. A „győztes” az lett, aki az edzéseken a leggyorsabb időt tudta autózni. Ez pedig Keszthelyinek sikerült, aki 51.278-as körével 16 ezreddel ugyan, de legyőzte Gilkes-t, Bovy eközben 51.431-gyel maradt alul.

Az első szabadedzés végeredménye IDE, a második szabadedzés végeredménye IDE kattintva érhető el.

w6i4770.jpg

Sokáig az előző hétvégéken is kimagasló teljesítményt nyújtó Chadwick csak a TOP-10 második felében tanyázott az időmérő edzésen. Ennek ellenére az utolsó percekben többször is nekifutott a pole megszerzésének, de próbálkozásaiba többek között Shea Holbrook kicsúszása és az ezáltal előidézett sárga zászlós fázis is belerondított. Chadwick így is ki tudta vívni magának a második helyet, míg a pole-t Marta García szerezte meg.

A spanyol 50.712-es körével elég néhány századdal előzte a bajnoki éllovast. Wohlwend kvalifikált harmadiknak, Rdest és Beitske Visser előtt végezve. A legjobb tíz sorrendjét Vicky Piria, Emma Kimiläinen, Miki Koyama és Sabre Cook tették teljessé. Keszthelyi Vivien az utolsó előtti, 17. helyen végzett, szűk egy másodperccel elmaradva a pole-körtől.

Nem úszta meg a W Series mezőnye a piros zászlót sem a kvalifikáción, miután Alice Powell – akinek már az első szabadedzéstől fogva eléggé viszontagságosan alakult a hétvégéje – félreállt technikai probléma miatt.

Az időmérő edzés végeredménye IDE kattintva érhető el.

w6i6993.jpg

García a versenyen gond nélkül el tudott jönni a pole-ból, majd a hátralévő 36 kört is dominált, nem kis meglepetésre. A mindössze 18 éves spanyol versenyző így első győzelmét aratta a W Series-ben, 3,5 másodperccel előzve Vissert a befutónál, míg Chadwick – egy kissé elrontott rajt után – a harmadik lett. A Williams F1-es csapata által is felfedezett brit pilóta továbbra is vezet a pontversenyben, de előnye már csak 10 pontos.

Wohlwend zárt a dobogósok mögött, Emma Kimiläinen pedig csak 4 tizedmásodperces lemaradásban követte. A finn ötödik helye így is lenyűgözőnek mondható, tekintve, hogy az előző két versenyt a már említett baleset miatt ki kellett hagynia. Miki Koyama szintén és újra erős versenyt zárt, így hatodik lett, Sabre Cook és Tasmin Pepper előtt. Esmee Hawkey a kilencedik helyen célba érve eddigi legjobb futamát zárt, akárcsak a hazai közönsége előtt versenyző Naomi Schiff, aki az utolsó pontot csípte el.

Powell a versenyen sem tudott leszállni arról a hullámvasútról, amire még Misanóban szállt fel. A brit hölgy zsinórban a második kiesését könyvelhette el – noha a versenynek egy bizonyos pontján nyolcadik is volt a mezőny végéről rajtolva, három körrel a leintés előtt kénytelen volt feladni a futamot. Nagyjából ekkortájt állt ki Jessica Hawkins is, aki Kimiläinen ellen vívott szép csatát sokáig.

Gosia Rdest versenye már az első kanyarok után tönkrement, miután első szárnyát vesztette a hajtűkanyarban. Ezt követően a lengyelre egy lassú kényszerkiállás várt, majd a boxban való gyorshajtásért egy áthajtásos büntetést is kapott, így hiába volt pénteken még a leggyorsabb, csak a 14. lett.

w6i7020.jpg

Keszthelyi Vivien négy pozíciót javított, ezzel a 13. helyen látta meg a kockás zászlót.

„Nagyon nehéz hétvége volt, hiszen a Norisring még a legtapasztaltabb versenyzőknek is extra kihívást jelent. Ez egy utcai pálya, ahol csak az ideális nyomvonalon van tapadás, a többi része rendkívül poros, ami komoly veszélyt jelent a pilótákra nézve. A betonfalak mellett könnyű hibázni, folyamatos koncentrációra, egyben szerencsére is szükség van, hogy elkerüld a balesetet. Nagyon örülök, hogy ismét rajthoz állhattam és így újabb tapasztalatokat gyűjthettem. Az ilyen lehetőségek adják a gyors fejlődés alapjait"

– nyilatkozta a VRS Sport által kiadott sajtóközleményben a debreceni születésű versenyző.

w6i4660.jpg

Keszthelyi a futam utáni interjúban arra is kitért, hogy a W Series-ben folyamatosan igyekeznek a legjobbat kihozni a résztvevőkből, ezért hétvégéről hétvégére újabb és újabb megmérettetésben kell helytállniuk:

„A W Series-ben minden hétvégén új kihívás elé állítanak minket. Kiemelkedően kompetitív környezetben kell jól és kiegyensúlyozottan teljesíteni, ami csak arra sarkall mindenkit, hogy kihozza magából a maximumot. Folyamatos a versengés, hiszen itt csak az számít, hogy mennyire vagy gyors, nincsenek kibérelt helyek. Hivatalos tesztpilótaként különböző teszteken veszek részt és emellett arra is lehetőséget kapok, hogy az eredményeim alapján a kevés formula autós tapasztalatom ellenére versenyeken is indulhassak. A fejlődésem szempontjából a lehető legjobb helyen vagyok.”

A norisringi futam végeredménye:

W Series on Twitter

Full race classification after #WRace4. #WSeries

A W Series következő és egyben idei utolsó előtti állomása a hollandiai Assen lesz, ahol a július 20-21-i hétvégén egy kísérleti versenyt is lebonyolítanak majd.

Fotó: W Series Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2414934568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása