F1: 2+3 néha 4, avagy ilyen az alternatív F1-es matematika

d-j6gbrxsaa-q9e.jpg

Habár Lewis Hamilton a második helyen zárt és Kimi Räikkönen feltartásáért háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották, a negyedik rajtkockából várhatja az Osztrák Nagydíjat. Az FIA a saját szabályváltoztatásáról feledkezett meg.

Már a hétvége elején tudni lehetett, hogy több ponton is változni fog az Osztrák Nagydíj rajtsorrendje – de azt még a legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ekkora lesz a kavarodás. Az egy dolog, hogy a Braking News Motorsport benézte, az is egy dolog, hogy még a helyszínen dolgozó újságírók is benézték…

Történt ugyanis, hogy Lewis Hamiltont Charles Leclerc legyőzte az időmérő edzésen, így a második rajtkockába szorult a brit. Ennek tetejébe kapott egy háromhelyes rajtbüntetést, mert a Q1-ben feltartotta Kimi Räikkönen – a 2+3 műveletre pedig még az első osztályos általános iskolás kisdiák is rávágja, hogy 5. Ahogyan mindenki más is rávágta. A Mercedes is, de még a Nemzetközi Automobil Szövetség is.

Csakhogy az FIA megfeledkezett arról, hogy az idei évtől a rajtrácsot már nem aszerint alakítják ki, hogy a versenyzők milyen sorrendben lépnek pályára – az új motorkomponenseket használva alkalmasint –, és nem is aszerint, hogy milyen sorrendben osztották ki a büntetéseket a stewardok, hanem annak alapján, hogy kifutott gyorsabb köridőt a pályán.

A korábbi rendszerben ugyanis többszörös is volt példa arra, hogy ha több versenyző felsorakozott az esemény kezdete előtt a boxutca kijáratánál, így a zöld lámpák kigyulladására valóságos dugó alakult ki. A változtatásnak az is a célja volt, hogy izgalmasabbá tegyék az időmérő edzéseket.

Ennek értelmében Hamilton az ötödik helyett a negyedik helyről indul, mert az ötödik helyen végző Kevin Magnussen öthelyes büntetést kapott váltócsere miatt, és a dán ezzel visszaesett tizediknek ugyebár. Hamilton pedig csapattársa, Valtteri Bottas mellől indulhat a második sorból, Leclerc és Max Verstappen mögül, valamint Lando Norris elől.

Így az 1x3 néha 4 avagy Egyszerháromnéhanégy színdarab mintájára szombaton este láthattuk a 2+3 néha 4 avagy Kettőmegháromnéhanégy című előadást, az FIA rendezésében.

Akiknek esetleg még így sem lenne világos az alternatív F1-es matematika, azoknak Rachel Brookes, a Sky Sports F1 riporternője megpróbálta levezetni egy darab papír és egy toll segítségével:

Rachel Brookes on Twitter

So @LandoNorris will actually start fifth not fourth because of the way penalties are applied. A gap is left in the grid as each penalty is applied then the grid is closed up after all penalties have been applied and as such @LewisHamilton starts 4th and not 5th.

Rachel Brookes on Twitter

I don't know if that is makes it clearer....

Ami a többi büntetettet illeti, Nico Hülkenberg a 15., George Russell a 18., Alexander Albon a 19., Carlos Sainz pedig az utolsó, 20. helyről rajtol majd. (Hozzá kell tenni, hogy a jelenlegi verziónál eggyel régebbi dokumentumban utóbbi két pilóta sorrendjét még fordítva ismertette a felügyelőtestület.)

Az Osztrák Nagydíj rajtsorrendje – remélhetőleg immár a végleges:

Mercedes-AMG F1 on Twitter

UPDATE: Tomorrow's starting grid will see Valtteri starting in P3 and Lewis starting in P4. #AustrianGP

Fotó: Mercedes AMG F1 / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4114918444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása