Formula-E: Berni győzelmével karnyújtásnyira került a címvédéstől Vergne
Formula-E 2018/2019: Svájci ePrix - Futam

1-1017563274-lat-20190622-_fer6151.jpg

Ahogyan azt a Formula-E-től már megszokhattuk, az „Agybaj a köbön” című performansz ezúttal sem maradt el: tömegkoccanás, piros zászló, fináléra leszakadó eső, vagyis ezúttal is volt minden, mi szem-szájnak ingere. Viszont Jean-Éric Vergne semmitől sem zavartatva húzta be a Svájci ePrix-t, amivel akár már az első New York-i versenyen duplázhat bajnoki címek tekintetében.

Első nekifutásra egyetlenegy kört sem bírt ki a Formula-E mezőnye, hogy ne okozzon kalamajkát a kétségtelenül szűk utcai pályán, amit Bern városában alakítottak ki. A 12-es, 13-as és 14-es kanyarokat magába foglaló kombinációban ugyanis a falba tették Pascal Wehrleint (Mahindra), majd a németbe beleakadva, Maximilian Günther (Dragon) és Sam Bird (Virgin) vezetésével számos versenyző torlódott fel, köztük a bajnokaspiránsként csak a 19. helyről rajtoló Lucas di Grassi (Audi) is.

ABB Formula E on Twitter

Heartbreak for @RFrijns whose race was over in seconds after this collision on the opening lap. The race will resume soon #SwissEPrix #ABBFormulaE https://t.co/8XbBMl7AbK

Ezzel párhuzamosan a hátsó traktusban is volt egy komolyabb összeakadás: Edoardo Mortara (Venturi), Gary Paffett (HWA) és Alexander Sims (BMW) ütköztek össze, köszönhetően – a licensze szempontjából – félig-meddig hazai pályán versenyző Mortara kései megmozdulásának. A leintést követően meg is büntették a korábbi DTM-pilótát; öt hellyel kerül majd hátrébb a New York-i első verseny rajtrácsán.

A kialakult káosz indokolttá tette a verseny félbeszakítását, a folytatásra pedig csak több mint 40 perc elteltével került sor. Az újraindításnál az élről induló Jean-Éric Vergne megőrizte az első helyet, ám egyhamar emberére talált Mitch Evans személyében. A jaguaros nemigen hagyta békén a DS Techeetah franciáját, a támadó mód segítségével két komolyabb, több kanyaron át tartó támadást is indított ellene, de a korábbi Forma-1-es pilóta mindkét alkalommal az új-zélandi előtt tudott maradni.

Az utolsó körökre ráadásul az eső megérkezett, de csodával határos módon – és természetesen a tapadás hiányával dacolva – pályán tudtak maradni az élmenők. A kockás zászlónál elenyésző, alig több mint egy tizedmásodperces volt Vergne, de Sanya és Monaco után ismét győzni tudott, elsőként triplázva a 2018-2019-es szezonban. Evans bejött másodiknak, miközben a Nissan e.dams svájcija, Sébastien Buemi zsinórban másodjára zárt a legjobb három között.

1-1017563914-lat-20190622-sb2_7734.jpg

A pályán Vergne csapattársa, André Lotterer lett a negyedik, ám a zöldasztalnál elveszítette pozícióját. Egy boxutca-áthajtásos büntetésnek megfelelő, 22 másodperces büntetést róttak ki rá, mégpedig azért, amiért a piros lámpa ellenére kihajtott a depó kijáratán a félbeszakítás ideje alatt. Habár Lotterer azt nyilatkozta, hogy csupán a folyamatot akarta felgyorsítani, illetve engedelmeskedni egy utasításnak, de ez az FIA stewardjait nem hatotta meg, így a szabályzat 37.1-es cikkelyének értelmében csak tizennegyedikként rangsorolták.

Így Birdé lett a negyedik hely, mögötte Günther, Daniel Abt (Audi), Alex Lynn (Jaguar), Felipe Massa (Venturi), Di Grassi (Audi) és Stoffel Vandoorne (HWA) tették teljessé a pontszerzők névsorát.

Nem Lotterer és Mortara voltak az egyedüliek, akiket büntettek a versenybírák. Antonio Félix da Costa a teljes pályás sárga zászlós szakasz alatti vétségéért egy ötmásodperces időbüntetést kapott, így maradt a 12., míg José Maria Lopezt kizárták a 13. helyről az energialimit túllépéséért.

Vergne győzelmével megerősítette vezető helyét az összetettben: 130 pontjával 32 egységnyi előnnyel várja a július 13-a és 15-e közötti, duplafutamos New York-i záróhétvégét, Di Grassi a második. A harmadik helyre Evans jött fel, de a hátránya már 43 pontos – az új-zélandi mögött azonban már szorosabb a helyzet: Lotterernek 86, Da Costának 82, Frijns-nek 81 pontja van.

A Svájci ePrix végeredménye:

null

null

Fotó: LAT / FIA Formula-E Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5214910474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása