F1: Vettel legyűrte Hamiltont a kanadai pole-ért
Forma-1 2019: Kanadai Nagydíj - Időmérő edzés

190030_can.jpg

Váratlan végeredményt hozott a Kanadai Nagydíj időmérő edzése, ugyanis a bahreini hétvége óta először nem csak az első sort nem sikerült kibérelnie a Mercedesnek, de még a rajtelsőségtől is elesett – Vettel az utolsó pillanatban megelőzte ugyanis Lewis Hamiltont, ezzel a tavalyi Német Nagydíj óta először indulhat az élről!

Se perc alatt eltűnt az a négy tizedmásodperces előny, amivel a Ferrari a harmadik szabadedzésen még rendelkezett. A Q1-ben Sebastian Vettel kereken 1:11.2-vel zárt az élen, 14 ezreddel Charles Leclerc és 29-cel a mercedeses Valtteri Bottas előtt – tehát a mezőny elejében nem volt semmi meglepetés, ellenben a kiesőzónában. Kimi Räikkönen kiesett ugyanis az Alfa Romeóval a 17. helyen, míg csapattársa, az újonc Antonio Giovinazzi a surranópályán, vagyis a 15. pozícióban továbbment a Q2-be.

A 2007-es világbajnok mellett a Racing Point és a Williams versenyzői búcsúztak az első 18 perc után, Sergio Pérez, Lance Stroll, George Russell és Robert Kubica sorrendben. A rózsaszín párducok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Pérez mindössze 69 ezreddel előzte meg a hazai pályán versenyző Strollt, pedig a kanadai autójába vissza kellett szerelni a régebbi specifikációjú erőforrást, miután az utolsó edzés alatt kigyulladt az új.

A Q2-ben az élcsapatok próbáltak taktikázni, de végül csak a Mercedesek és a Ferrarik tudták bebiztosítani a Q3-as szereplést a közepes gumikkal – viszont a Red Bullnál nem koronázta siker a kísérletet: Pierre Gaslyt még időben behozták lágy gumikért, így ő a negyedik helyen továbbjutott, viszont Max Verstappen már nem tudta befejezni a körét a puhább Pirelli-abroncsokon, mert az utolsó utáni pillanatban Kevin Magnussen rommá törte a Haas-Ferrarit az utolsó sikán kijáratánál.

Reilly on Twitter

Verstappen is out in Q3! Magnussen has a massive incident on the pit straight. Compromises his teammate to. #CanadianGP https://t.co/3KUwjbAWS2

Ezzel a dán nem csak Verstappennek tett keresztbe, hanem saját csapattársának, Romain Grosjeannak is, aki csak a 15. lett – a hollanddal és a franciával egyetemben a két Toro Rosso-pilóta, Daniil Kvyat és Alex Albon, valamint a kettejük közé beékelődő Giovinazzi számára is befejeződött a kvalifikáció.

A balesetet követő műszaki mentéssel való pepecselés miatt csak jelentős késéssel vette kezdetét az utolsó szakasz. Az első csörtében rögtön megdőlt a pályacsúcs, duplán is: Hamilton 1:10.493-mal kezdett, megelőzve Vettel 1:10.681-es idejét – ellenben csapattársaik nem tudták ennyire jól összerakni az első köreiket: Bottas konkrétan már két kanyar után belehibázott egy komolyabb megcsúszással, míg Leclerc esetében 1:11.188-nál állt meg az óra.

Estagiário da F1 on Twitter

UUUUUUUUUHHHH, a torcida vai ao delírio com a sorte do Bottas #F1noSporTV https://t.co/qKJy49qRDR

Aztán a mindent eldöntő finálé is Hamilton és Vettel küzdelméről szólt – a brit egy hajszállal tudott javítani, a német viszont 1:10.240-es körrel a pole-ba repítette a Ferrarit! A négyszeres világbajnok ezzel a tavalyi Német Nagydíj óta először tudott időmérőt nyerni, míg az olasz csapat legutóbb Bahreinben szerzett rajtelsőséget. Pályafutása során pedig 56. rajtelsőségének örülhet Vettel, Kanadában pedig az ötödiknek, 2011, 2012, 2013 és 2018 után.

Hamilton be kellett, hogy érje a második hellyel, Leclerc bejött harmadiknak, mögöttük viszont Daniel Ricciardo bukkant fel a negyedik helyen a Renault-val – az ausztrál utoljára ennyire előkelő helyről a tavalyi mexikói versenyen, a francia gyári csapat meg a 2010-es Japán Nagydíjon rajtolhatott.

Bottas elé épphogy, de beférkőzött Gasly, így a finn csak a hatodik rajtkockát szerezte meg Nico Hülkenberg (Renault) és a McLaren pilótái, Lando Norris és Carlos Sainz Jr. előtt.

A Kanadai Nagydíj vasárnap 20:10-kor rajtol magyar idő szerint – az eseményeket élőben közvetíti a Duna TV.

Az időmérő edzés végeredménye:

Formula 1 on Twitter

QUALIFYING CLASSIFICATION: A red letter day for Seb, and a new track record #CanadianGP �� #F1

Fotó: Ferrari Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3314885190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása