TCR EU - RAJT-CÉL SIKER FILES-NAK, DOBOGÓ A M1RA-NAK
TCR Europe 2019: Hockenheimring - Első futam

files-engstler_tcr_eu_2019_hoc.jpg

A Target Competition versenyzője nem talált legyőzőre a TCR Európa-kupa első hockenheimi futamán, győzelmével pedig a bajnokságban is átvette a vezetést. Files mögött a M1RA-s Luca Engstler és Maxime Potty állhattak még dobogóra, hátrébb pedig valóságos dodzsemezésnek lehettünk szemtanúi, amiből rosszul jöttek ki a magyarok. Nagy Dani és Tenke Tamás is pont nélkül maradt.

Josh Files nem indult el valami jól a rajtnál, de szerencséjére Gilles Magnus sem élete rajtját produkálta – így a Target Competition britje megőrizte a vezetést, viszont a M1RA-s Luca Engstler feljött a második helyre, Magnust pedig honfitársa, a volkswagenes Maxime Potty is maga mögé utasította. A mezőny sűrűjében volt bőven helyezkedés, amiből Nagy Dani nem jött ki annyira rosszul, mert két pozíciót is javított az első körben – viszont Tenke Tamás visszaesett a mezőny végére.

A második körben már az első test-test elleni összecsapásokra és koccanásokra is sor került, amelyekben a legrövidebbet Daniel Lloyd húzta, miután összeütközött Aurélien Comte-tal a 2-es kanyarban, akit a hajtűkanyarban aztán Gianni Morbidelli is megtorpedózott – a 2017-es TCR Europe Trophy-bajnok mindennek ellenére pályán tudta tartani a Peugeot-ját. Az olasz WestCoast-pilótának fel is kellett adnia a versenyt, ahogyan Stian Paulsen sem folytathatta.

Nem sokkal később Luca Filippit láthattuk kicsúszni az utolsó kanyarnál – mint kiderült, a már egyébként is fityegő motorháztetővel versenyző Dušan Borković hathatós segítségével került a BRC-s a bukótérbe. A mezőny végén pedig Marie Baus-Coppens adta a fejét némi fűnyírásra a harmadik szektorban, de aztán visszatalált a pályára a francia pilótahölgy a JSB Compétition Cuprájával.

Félidő tájékán az élmezőnyben is felgyorsultak az események, miközben Nagy Dániel az utolsó pontért vívott látványos harcot: Maxime Potty-t kergette bele egy nagyobb hibába Julien Briché, de a francia a már Hungaroringen is mutatott agresszivitásából nem tudott előnyt kovácsolni. Valamivel hátrébb Comte és az elbaltázott rajtja ellenére a pontszerző helyekért vívó Santiago Urrutia találtak emberükre egymás személyében, de végül az uruguayi WRT-s utat talált a francia mellett.

Már csak kilenc perc volt hátra a versenyből, amikor a biztonsági autót pályára kellett küldeni, ugyanis Mat’o Homola futama is megannyi kalandot követően a 12-es kanyarnál található kavicságyban ért véget. Ennek a legkevésbé Files örülhetett, aki közel öt másodperces előnyét veszítette el az élen Luca Engstlerrel szemben.

Pár perccel később viszont már ismét szabad volt az út a mezőny előtt. Files rögtön nekifogott előnye építgetésének az üldözőivel szemben, miközben Tom Coronel a Peugeot-k oroszlánbajszát kezdte el ráncigálni: előbb Teddy Clairet-n lökött egyet, majd miután összecsapott Nelson Panciaticivel, Jimmy Clairet mellé is bedugta az orrát. A holland akkor csillapodott lejjebb, amikor a 11-es kanyar után közelebbről is szemügyre vette a hockenheimi sóderágyat – a valamivel mögötte érkező Jessica Bäckmannel egyetemben átdriftelt rajta, valamelyest pályát tévesztve, tekintve, hogy nem ralikrossz-bajnokság a TCR Európa-kupa.

S ha már szóba került az oroszlánbajusz és annak rángatása, az utolsó körben Magnus bonyolódott csatába Comte-tal, de bármikor is próbált előzni a belga, a francia nagyon okosan, rögtön a belső ívre vágva visszaverte a támadást. Ezalatt a mezőny tovább tizedelődött: Borković állt ki, hiába állt helyt harcias módon a John Filippivel vívott küzdelme folyamán.

Files végül nem engedte ki a kezéből a győzelmet, azaz három futamot követően három különböző győztest jegyezhetünk: a targetes csapattársa, Homola és Briché mellé iratkozhatott fel a listára. Engstlernek az utolsó pillanatokban még meg kellett izzadnia azért, hogy megtarthassa a második helyet, de sikerült maga mögött tartania Potty-t. Briché, Andreas Bäckman, Urrutia, Comte, Magnus, a Clairet-fivérek, Coronel, Panciatici, Jessica Bäckman, Filippi és Natan Bihel tették teljessé a pontszerző zónát a 4. helytől lefelé.

Nagy Dániel sajnos egészen a 22. helyig csúszott vissza, míg Tenke Tamást, a Zengő Motorsport pilótáját – aki már az első kör végén a boxba hajtott – egy kör hátrányban, a 25. pozícióban rangsorolták. A 32 indulóból 24-en látták meg a kockás zászlót, az eddig említetteken kívül még Stephane Ventajának és Lilou Wadoux-nak nem sikerült befejeznie a viadalt.

Győzelmének köszönhetően Files átvette a vezetést a pontversenyben. A hyundaios mögött a nála 17-tel kevesebbet, azaz 65 pontot számláló Magnus a második, az 57 pontos Panciatici pedig a harmadik. Nagy Dániel Borković és Homola kettősével egálban áll a 4. helyen, 54-54-54 ponttal.

A második, fordított rajtrácsos versenyre vasárnap 11:35-kor kerül sor; az eseményeket a TCR hivatalos YouTube-csatornáján és a Sport 1-en is láthatjuk. Az élről Julien Briché indul majd.

Fotó: TCR Europe Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9514860988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása