F1 - A WILLIAMS IDEI AUTÓJA MÉG A TAVALYINÁL IS LASSABB

d1v-jp4x4ae2ayr.jpg

Az időmérőn csak a Williams nem tudta megjavítani a tavalyi melbourne-i köridejét – mindeközben olyan csapatok is akadtak, amelyek egy év leforgása alatt 1,5 vagy akár 2 másodpercet is gyorsultak. Kiderült, hogy az egykor patinás grove-i együttes 2019-es autójával alapvető problémák vannak.

Miután a 2018-as szezon végeztével Lance Stroll, Sergey Sirotkin (és vele együtt az SMP Racing), valamint a Martini is hátat fordított a Williamsnek, számítani lehetett arra, hogy idén még a tavalyinál is nehezebb évnek néz elébe a kilencszeres konstruktőri világbajnoki gárda.

Azonban arra még talán Grove-ban sem számították, hogy ennyire rémálomszerű módon indul számukra a 2019-es idény. Az első baljós jelek elég hamar, már az előszezon legeslegelején megmutatkoztak, ugyanis a csapat a barcelonai tesztsorozat első két és fél napját a depóban töltötte alkatrészekre várva.

Robert Kubica és George Russell, a csapat idei versenyzői pedig már a tesztek folyamán leszögezték, hogy munkaeszközük, az FW42-es jelenleg a leglassabb a mezőnyben. Melbourne-ben pedig egyértelművé vált, hogy a lengyel és a brit pilótának még csak esélye sincs arra, hogy elmozduljon az utolsó két pozíció valamelyikéről, mivel még a középmezőny végéhez képest is 1,5-2 másodpercnyi a hátrányuk.

A RaceFans.net a 2018-as és a 2019-es kvalifikációs körök összehasonlításával újabb megdöbbentő tényről rántotta le a leplet: a kimutatásból ugyanis kiderült, hogy az itthoni idő szerint szombat reggel tartott időmérőn a Williams még tavalyi önmagánál is gyengébb volt 1-1,5 tizedmásodperccel.

Mindeközben a többi csapat – fittyet hányva a másfél másodperces lassulást firtató jóslatokra – alsó hangon fél másodpercet javított a tavalyi idején, sőt a McLaren, a Haas és a Racing Point javulásának mértéke a 1,5 szekundumot is meghaladta, a lista élén pedig az Alfa Romeo és a Toro Rosso zártak a maguk 2, illetve 2,2 másodperces gyorsulásával.

A csapatok 2018-as és 2019-es köreinek összehasonlítása (Forrás: RaceFans.net)

Csapat

Különbség a 2018-as kvalifikációs köridőhöz képest

Williams

+ 0,130 másodperc

Renault

- 0,521 másodperc

Red Bull

- 0,559 másodperc

Ferrari

- 0,638 másodperc

Mercedes

- 0,678 másodperc

McLaren

- 1,293 másodperc

Haas

- 1,361 másodperc

Racing Point

- 1,473 másodperc

Toro Rosso

- 2,021 másodperc

Alfa Romeo (korábbi nevén: Sauber)

- 2,242 másodperc

 

Russell: Alapvető gondok vannak az autóval

d1rlokqxgae5hpf.jpg

Élete első F1-es időmérőjét csupán a 19. helyen zárta George Russell, amit követően az F2-bajnok elárulta, hogy mi áll annak hátterében, hogy ennyire harmatgyenge a Williams.

„Alapvető gondok vannak az autóval, de ezekről nem szeretnék a nyilvánosság előtt nyilatkozni. A lényeg, hogy értjük már, mi a probléma, de ez nem azt jelenti, hogy majd hétfőn reggel úgy fogunk felkelni, hogy akkor kijavítjuk”

– fogalmazott a 21 éves brit pilóta. 

„Ez egy több hónapon át tartó fejlesztési folyamat lesz, ami szimulátoros munkát is fog jelenteni. Viszont a mérnökeink már most dolgoznak azon, hogy már ezekben a pillanatokban kezelhető legyen a probléma.”

„Így sajnos el fog telni még néhány verseny, mire képesek leszünk harcolni, de jelenleg itt tartunk”

– tette hozzá, majd arra a kérdésre, hogy a változtatások mekkora előrelépést jelenthetnek, így felelt:

„Amint megoldjuk a fő problémákat, azzal nagyot lépünk majd előre. Valószínűleg akkor is a mezőny végén leszünk, csak annyi különbséggel, hogy esélyünk lesz harcolni, nem úgy, mint most. Más reményünk nem igazán van, túlságosan messze vagyunk a többiektől.”

Rutinos csapattársa, Kubica annyit fűzött hozzá Russell gondolataihoz, hogy „remélem, hogy két-három hónapnál többet nem vesz igénybe a folyamat, de nem tudok semmi biztosat mondani”.

Majd a brit versenyző a vasárnapi versenykapcsán a következőket mondta még:

„A fő dolgunk az, hogy segítsünk a csapatnak abban, hogy megértsük a gyengeségeinket, továbbá azt, hogy miképpen lépjünk előre. Nem igazán izgat, hogy Roberttel csatázhatok a 19. helyére, mert most együtt akarunk működni azért, hogy nyomjuk előre a csapatot.”

Fotó: ROKiT Williams Racing / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8614693388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása