F1 - HIVATALOS: VB-PONTTAL JUTALMAZZÁK A LEGGYORSABB KÖRT

ap-1ykbutrvh2111_news.jpg

Pénteken bejelentették, hogy az FIA Motorsport Világtanács (WMSC) jóváhagyta a koncepciót, aminek értelmében 2019-től, 60 év után ismét pontot osztanak a versenyben futott leggyorsabb körért. Azonban van egy fontos feltétel.

Ahogyan arról a Braking News Motorsport is beszámolt, nem olyan régen terítékre került annak ötlete, hogy az 1959-es szezon óta először világbajnoki egységet érne a leggyorsabb kör – azonban ehhez szükség volt arra, hogy előbb a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság elektronikus szavazásán, majd a Motorsport Világtanácsnál is átmenjen a rostán.

A minap pedig kiderült, hogy az ötlet szabad jelzést kapott, így a jövő héten, Melbourne-ben már pontot fog érni az, ha valaki megfutja a verseny leggyorsabb körét, akárcsak a Formula-E-ben. Viszont van egy lényegi eltérést jelentő kikötés a Forma-1-es szabályzatban az extra pontot illetőleg: a versenyzőnek a legjobb tíz között zárva kell meglátnia a kockás zászlót.

Ezzel a feltétellel a szabályalkotók célja az, hogy a versenyzők, aki még éppen a pontszerző zónán kívül vannak, az utolsó percekben, friss gumikra váltva gyors felzárkózásba kezdjen.

A leggyorsabb körökért járó pontoknak legutóbb 1958-ban volt igazán jelentősége a bajnokság szempontjából, amikor Mike Hawthorn hajszállal győzte le Stirling Moss-t a bajnoki címért.

A 2000-es évek elejétől számítva pedig mindössze egyszer lett volna jelentősége: a széria történetének egyik legdrámaibb idényében, 2008-ban. Ha 11 évvel ezelőtt is pontot osztottak volna a legjobb köridőért, Lewis Hamilton helyett Felipe Massát koronázták volna bajnokká.

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5414677654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása