F1 - 60 ÉV UTÁN ELŐSZÖR JÁRHAT PONT A LEGGYORSABB KÖRÉRT

m152328.JPG

Váratlan változás következhet be a királykategória 2019. évi sportszabályzatában annak ellenére, hogy már csak napok vannak hátra a szezon kezdetéig: ennek értelmében viszont világbajnoki pont járhat a leggyorsabb körért, amire utoljára hat évtizeddel ezelőtt, 1959-ben volt példa.

A RaceFans.net számolt be a hírről, miszerint csütörtökön, az FIA Motorsport Világtanács (WMSC) genfi ülésén jóváhagyhatják azon módosítást, miszerint mostantól nem csak az első tíz helyezett kaphat pontot, hanem az is, aki megfutja az adott verseny leggyorsabb körét – azonban ahhoz, hogy a világtanács el is fogadhassa a változtatást, annak első körben az F1 Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság elektronikus szavazásán kell átmennie a rostán.

Meg nem nevezett források a last-minute elhatározás hátterében a Forma-1 kereskedelmi jogaival rendelkező Liberty Media által kiírt szurkolói közvéleménykutatás eredménye áll. Sokak álláspontja szerint ugyanis izgalmassá teheti a versenyek végét a leggyorsabb körért vívott küzdelem, főleg azokon a nagydíjakon, amelyeken az élmenők hátrányba kerülnek.

Emellett annak ötlete is felmerült, hogy a leggyorsabb kör mellett a pole pozíciót is ponttal jutalmaznák, azonban ezt a koncepciót arra hivatkozva vetették el, hogy ebben az esetben egy versenyző, akit csak egyetlenegy pont választ el a világbajnoki címtől, már szombaton bebiztosíthatja azt, ami valamilyen szinten érdektelenné tenné az adott versenyt.

Amennyiben az idei évre nem szavazzák meg az ötletet, a későbbiek folyamán, még április 30-a előtt ismételten napirendi pont tárgyát fogja képezni, miszerint 2020-tól bevezessék-e. Ehhez a szavazók 70%-ának igenleges szavazatára van szükség, ami a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság soron következő, március 26-i, londoni ülésén lesz esedékes.

Bármennyire is furcsán hangzik – főleg egy mai szurkoló számára –, egykor, 1950 és 1959 között már jutalmazták efféleképpen a leggyorsabb köröket. Viszont az elmúlt években az volt a bevett séma, hogy a szezon folyamán a legtöbb első rajtkockás indulást elkönyvelő versenyzőt egy díjjal jutalmazza a sportág logisztikai partnere, a DHL – tavaly ezt az elismerést Valtteri Bottas nyerte, aki hét leggyorsabb körrel zárta az idényt.

Fotó: Wolfgang Wilhelm / Mercedes Media Database

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3714674649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása