F2 - IJESZTŐ RAJTBALESET ÁRNYÉKÁBAN, GYŐZELEMMEL LETT BAJNOK RUSSELL
Forma-2 2018: Abu Dhabi - Főfutam

_54i5667_4483600.jpg

A GP3 után a Forma-2-ben is még a szombati nap folyamán eldőlt az egyéni bajnoki cím sorsa: George Russell idei hetedik győzelmének és bajnoki riválisa, Alexander Albon csetlés-botlásának köszönhetően regnáló bajnokként érkezhet majd meg a királykategóriába, a Williams Racinghez. A Carlin pedig újonc csapatként megnyerte a konstruktőri kiírást.

Eleve kecsegtető reményekkel vághatott neki a startnak Russell, mivel még akkor is elegendő lett volna számára egy nyolcadik hely, ha legfőbb üldözője, Alexander Albon a futamgyőzelem mellett a leggyorsabb kört is bezsebeli. Csakhogy erre nem igazán volt sok esély, mivel a DAMS angol-thai pilótája amúgy is csak a nyolcadik rajtkockából várhatta az indulást, és ráadásul a piros lámpák kialvását követően ott is ragadt a rajtrácson.

BoxInThisLap on Twitter

Salida de la #F2, NO hay bandera roja. #BoxInThisLap https://t.co/fEe1oXu5QA

�� VictorF1 on Twitter

Que golpe se ha llevado Latifi por parte de Maini. Hasta Whiting se asusta. Ambos pilotos parecen estar bien #F2 #AbuDhabiGP https://t.co/l4GtYEO63L

Akárcsak csapattársa, a harmadik helyről induló Nicholas Latifi, ami viszont egy egészen rémisztő rajtbalesetben csúcsosodott ki, mivel a kanadai autóját az egészen hátulról startoló Arjun Maini trafálta telibe hátulról. Akkora volt a csattanás, hogy a szétrepülő alkatrészektől tartva az irányítófülkében a pult mögé kuporodott ijedtségében az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting. Szerencsére senki sem sérült meg, azonban a biztonsági autót nem úsztuk meg, ami mögé viszont nem Russell, hanem az őt lerajtoló Nyck de Vries vezetésével sorakozhatott fel a mezőny.

Azonban a viszonylag kényelmes szituáció ellenére nem riadt vissza a kockáztatás gondolatától Russell: az ART Grand Prix versenyzője az újraindításnál nagyon forszírozni akarta De Vries megelőzését, aminek a 9-es kanyarban kis híján ütközés lett a vége. A Mercedes-juniornak nem sokkal később viszont már hátrafelé is figyelnie kellett, mivel Artem Markelovnak is egyértelműek voltak az előzési szándékai.

Végül a 8. körben a depóba hajtott friss gumikért Russell, egy körrel rá hasonlóképpen cselekedett De Vries is. A boxkiállás után a holland premás ugyan vissza tudott jönni a Williams F1-es csapatának 2019-es újonca elé, azonban a sorrend csupán az ötödik kanyarig élt, ahol is Russell sikeres előzési manővert abszolvált. Markelov is letudta valamivel később a kötelező kerékcserét, ami után a negyedik helyre, a Russell-De Vries duó mögé tért vissza a pályára, miközben az élen Luca Ghiotto kivárt a depózással.

Az elnyújtott taktika kifizetődő is lett volna a Campos Racing olasz versenyzőjének, aki a verseny bizonyos pontján 23 másodperccel is vezetett, csakhogy kapott egy 5 másodperces, amiért egy kanyarlevágással jogosulatlan előnyre tett szert – ennek következtében Ghiotto csak az ötödik helyen folytathatta a futamot, miután megjárta a boxutcát.

_56i3121_4483567.jpg

George Russell pedig Artem Markelov minden felzárkózási igyekezete ellenére meg tudta őrizni a vezetést, és így futamgyőzelemmel ünnepelhette az egyéni bajnoki címét egy versennyel a szezon vége előtt. De Vries – akit az utolsó körökben levadászott a Russian Time orosz pilótáján kívül Ghiotto is – negyedikként látta meg a kockás zászlót, megelőzve Lando Norrist, akinek az ötödik helyével a Carlin első F2-es évében bebiztosította a csapatbajnoki trófeát.

A brit mögött a Charouz-csapat versenyzői értek célba, majd Roberto Merhi, Tadasuke Makino és Jack Aitken csípték el az utolsó pontokat, amikről éppen csak lemaradt az Arden színeiben bemutatkozó Daniel Ticktum, aki a tizenegyedik helyen zárta első F2-es futamát. Albon pedig 14. lett, akinek jelen állás szerint még a második helyért is meg kell majd küzdenie a Norris és De Vries alkotta kettőssel.

A főverseny végeredménye:

Formula 2 on Twitter

F2 Round 12 Feature Race classification

Russell bajnoki győzelmével egy egészen különleges listára iratkozott fel, mivel rajta kívül csak ketten mondhatják el magukról, hogy hét győzelemmel lettek bajnokok a GP2-ben/F2-ben: Stoffel Vandoorne (2015) és a jövőre már a Ferrarinál versenyző Charles Leclerc (2017). De korábban olyan versenyzők lettek még bajnokok a Forma-1 előszobájában, mint Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Romain Grosjean vagy éppen Pierre Gasly, csakhogy néhány nevet említsünk.

Vasárnap egy sprintversennyel zárul a szezon, amit minden emberi számítás szerint Merhi fog megkezdeni az élről, és ami közép-európai idő szerint 10 óra 35 perckor rajtol majd el.

Fotó: FIA Formula 2 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5314391558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása