F1 - HIVATALOS: KUBICA 2019-BEN VISSZATÉR!

robert_kubica_f1_grand_prix_italy_previews_6srzj8i5ozrx.jpg

Csütörtökön délelőtt a Williams Racing csapata bejelentette, hogy a 2019-es szezonban Robert Kubica lesz a potenciális Forma-2-es bajnok George Russell csapattársa – a bejelentés értelmében a Forma-1-es nagydíjgyőztes lengyel pilóta 2010 óta először lesz ott a rajtrácson.

Az elmúlt hetek tükrében egy egyáltalán nem váratlan, mégis örömteli hírről adott számot csütörtökön délelőtt a Williams: a grove-i együttes a motorsport.com szerdai értesüléseit megerősítve bejelentette, hogy a 2008-as Kanadai Nagydíj győztese, Robert Kubica lesz a Forma-2-es bajnoki cím kapujában álló George Russell csapattársa.

Ezzel a lengyel több mint 8 évnyi kihagyást követően tér vissza a mezőnybe, miután legutóbb a 2010-es szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon állt ott a rajtrácson, mielőtt 2011 februárjában súlyos ralibalesetet szenvedett el. Kubica néhány év elteltével a rali világába tért vissza, 2016-ban viszont újra érintett lett a pályaautózás szakágában, rajthoz állva a mugellói 12 órás GT-futamon.

Egy évvel később előbb a 2012-es Lotus-Renault-t vezethette egy privát teszt keretein belül, majd a Hungaroringen lebonyolított évközi gyakorlás során pályára vitte a gyári Renault-csapat aktuális versenygépét, néhány hónappal később meg a Williams 2017-es autójával körözhetett.

2018-ban leigazolt a Williamshez teszt- és tartalékpilótaként, miután alulmaradt a második üléséért vívott harcban Sergey Sirotkinnal szemben. A lengyel most viszont az orosz helyét veszi át a grove-i alakulatban, akinek a jövője így bizonytalanná vált, akárcsak Esteban Oconé, aki szintén harcban volt azért, hogy Russell csapattársa lehessen.

„Először is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki az elmúlt években, életem egy nagyon szakaszában segített nekem. Kihívásokkal teli kalandot jelentett számomra az, hogy visszatérhessek a Forma-1-es rajtrácsra, de ami az elején szinte lehetetlennek tűnt, most már nagyon is lehetséges, és rendkívül izgatott vagyok amiatt, hogy azt mondhatom, visszatérhetek a Forma-1-be 2019-ben” – kommentálta izgatottan visszatérésének hírét Kubica.

„Természetesen eddig a pontig egy hosszú út vezetett, de ahogy ez a kihívás ezzel a bejelentéssel a végéhez érkezett, egy új kihívás veszi kezdetét azzal, hogy megkezdhetem a munkát a Williamsszel a pályán. Nem lesz könnyű, de George és én kemény munkával és odaadással együtt fogunk dolgozni azért, hogy próbáljuk segíteni jobb formába rázni a csapatot, hogy feljebb léphessünk a mezőnyben. Kemény év volt az idei, de nagyon sokat tanultam, a lehetőségért pedig köszönet illeti Sir Franket és Claire-t” – ecsetelte a visszatéréshez vezető utat a lengyel.

„Életem egyik legnagyszerűbb teljesítménye az, hogy jövőre újra ott leszek a Forma-1-es rajtrácson, és biztos vagyok benne, hogy a kemény munka és az elkötelezettség révén képesek leszünk segíteni és motiválni a csapatot, hogy jó dolgokban lehessen majd részünk. Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki támogatott engem és hitt bennem. Már alig várom, hogy újra pályán legyek” – zárta gondolatait a 34 éves versenyző.

Állítólag Kubica a Ferrarihoz is igazolhatott volna 2019-re, de az olaszoknál csak fejlesztőpilótai szerepkört tölthetett volna be, de a lengyel végül a szebb napokat is látott, nagy múltú brit csapatot választotta.

„Örömmel jelentem be, hogy Robert 2019-től versenyző lesz a csapatnál, George csapattársaként. Teljesítménye mindenkit lenyűgözött a Williamsnél, a Forma-1-be való visszatérése pedig nagyszerű elismerés erejének és kitartásának. A szezon folyamán elkötelezettségével megkérdőjelezhetetlen munkát végzett a színfalak mögött, amivel mélyen tisztelt taggá vált a Williams csapatán belül. Elhatározottságban egy olyan szinten áll, ami figyelemreméltó, és amivel igazán megtestesíti a Williams küzdőszellemét” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán a helyettes csapatfőnök, Claire Williams.

„Robert előléptetése számunkra is egy fontos lépés, mivel a célunk az, hogy újra a mezőny frontvonalába tartozzunk. Izgatott vagyok, mert egy olyan felállással várjuk 2019-et, ami a fiatalságot és a tapasztalatot kombinálja, már várjuk, hogy lássuk, mire lesznek képesek a pályán. Egyúttal köszönetet szeretnék mondani Lance-nek és Sergey-nek a kemény munkájukért, a legjobbakat kívánjuk nekik a jövőre nézve” – tette hozzá Williams.

A grove-i csapat számára a jövő év is küzdelmes lesz a várakozások szerint, mivel az év végeztével nem csak a Martini, valamint Lance Strollék támogatását veszítik, hanem a Sergey Sirotkint támogató SMP Racing jelentette pénzcsap is elzárul, amiknek fényében a Kubicával kapcsolatosan a nemzetközi sajtó által emlegetett 10 millió eurós háttér (az egyik lengyel olajvállalat részéről) elenyészőnek mondható, de valamivel több a semminél. Az oroszok leszögezték, hogy a Williams szegényes teljesítménye, illetve hasonló szintű fejlesztési kísérleti miatt ejtik a csapatot.

Így hivatalos kettő, de igazándiból már csak egy bejelentés várat magára a 2019-es szezont illetően: az szinte betonbiztos, hogy Lance Stroll jövőre már a Racing Point Force India alakulatát fogja erősíteni, az azonban már annál nagyobb kérdés, hogy ki lesz Daniil Kvyat csapattársa a Toro Rossónál.

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr3814386616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása