F1 - HAMILTONÉ A POLE INTERLAGOSBAN
Forma-1 2018: Brazil Nagydíj - Időmérő edzés

m178934.jpg

Az újdonsült ötszörös világbajnok elsőségével zárult a Brazil Nagydíj időmérő edzése: Lewis Hamilton legyőzte Sebastian Vettelt az idei utolsó előtti pole-ért, a második sorba pedig csapattársai sorakozhatnak fel. Legalábbis a jelenlegi állás szerint, ugyanis Hamiltonnak két rázós feltartása is volt, Vettelt pedig egy egészen bizarr incidens miatt beidézték a stewardok.

Felhős időjárás fogadta a száguldó cirkusz mezőnyét az interlagosi pályán, az idei utolsó előtti időmérő edzés alkalmával, így a versenyzők nem vártak sokat azzal, hogy elhagyják a boxutcát: alig hat perc után már mindenki rendelkezett érdemi mért idővel. Az élmezőnyben Verstappen zárt az élen 1:08.2-es idővel, az ezredes azonos köridőt autózó Ferrarik, Hamilton, Magnussen és Bottas előtt, miközben a középmezőnyben a pilóták komoly harcot vívtak az esőcseppekkel és a továbbjutó pozíciókért, amiben elvérzett Carlos Sainz (Renault), Brendon Hartley (Toro Rosso), Fernando Alonso (McLaren), Lance Stroll (Williams) és Stoffel Vandoorne (McLaren).

A második etap elején a megmaradt tizenöt versenyző villámgyorsan kiviharzott a pályára, mert ugyan az eső még ekkor sem érkezett meg, de annak lába már javában lógott. Az 15 perces szakasz Bottas elsőségével zárult – a Mercedes finnje 1:07.727-es idejével körrekordot futott, és 49 ezreddel előzte meg Vettelt, 68-cal Hamiltont – a brit pilóta két rizikós manőverrel hívta fel magára a figyelmet: mialatt lassan kóricált a pályán, addig előbb Räikkönennel, majd Sirotkinnal jött össze egy csúnyább „találkozó”.

Az újdonsült ötszörös világbajnok mögött Verstappen, Räikkönen és Ricciardo zártak, míg a legjobb tíz Romain Grosjeannal, Charles Leclerc-rel, Marcus Ericssonnal és Pierre Gasly-val lett teljes – az utóbbi négy pilóta közül a leginkább a jövőre már a Ferrari színeiben induló monacói hívta fel magára a figyelmet, mivel félig-meddig nedves pályán, az utolsó percekben javítva verekedte ki magát a kiesőzónából, ami nem sikerült viszont Kevin Magnussennek (Haas), a Racing Point Force India pilótáinak, Nico Hülkenbergnek (Renault) és Sergey Sirotkinnak (Williams).

A Q3 is száraz pályán vette kezdetét, és az első csörte után Mercedes-Ferrari-Mercedes-Ferrari sorminta alakult ki az első négy helyen: Hamilton 1:07.301-gyel még feljebbre helyezte a körrekordot jelző lécet, azonban Vettel, Bottas és Räikkönen hármasa mindössze másfél tizedmásodpercen belül volt a brithez képest. A második nekifutás alkalmával már nem is változott a sorrend: Lewis Hamilton még két századot javított a végén, így megszerezte idei tizedik, brazíliai harmadik és pályafutása 82. rajtelsőségét.

Vettel lett a második, Bottas a harmadik, Räikkönen pedig a negyedik, azonban vasárnap eltérő taktikán lesz a két topistálló, ugyanis a Ferrarik lágy gumikon várhatják majd a piros lámpák kialvását. A harmadik sor a Red Bullé, a negyedik meg a Sauberé lett, az első tíz sorrendje meg két franciával, Grosjeannal és Gasly-val vált teljessé.

Azonban a vasárnapi rajtfelállás korántsem lesz összhangban az időmérő végeredményével, mivel Ricciardónak turbófeltöltő-, Oconnak pedig sebességváltócsere miatt van egy öthelyes rajtbüntetése, emellett kérdés, hogy kap-e büntetést Hamilton a feltartásokat, ahogyan az is, hogy milyen eredménnyel fog zárulni az FIA vizsgálata Sebastian Vettel ellen.

Történt ugyanis a Q2-ben, hogy a ferraris németet szúrópróbaszerűen kiintették mérlegelésre – az ellenőrzési folyamat enyhén szólva komótosra sikeredett, és miután folyamatosan fennállt az eső veszélye, Vettel rövid időn belül türelmetlenné vált, aminek következtében nem állította le a motorját, majd, amikor lehajtott a mérőpadról, kárt okozott abban.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket az ügy kapcsán. Addig is, tartsuk észben, hogy a 71 körös Brazil Nagydíj vasárnap 18:10-kor rajtol majd el; az eseményeket élőben közvetíti az M4 Sport.

Az időmérő edzés végeredménye:

Formula 1 on Twitter

QUALIFYING CLASSIFICATION: Career pole No. 82 for @LewisHamilton #BrazilGP �� #F1

Fotó: Daimler Media / Steve Etherington

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1814364315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása