WTCR - CECCON MEGNYERTE, TARQUINI HAZAVITTE...
WTCR 2018: Suzuka - Harmadik futam

wtcr-suz-r3-2018.jpg

A pályán Kevin Ceccon, papíron meg Gabriele Tarquini elsőségét hozta a harmadik suzukai WTCR-futam, miközben az alfásnak egy rosszul elfoglalt rajtpozíció és egy amiatt kirótt ötmásodperces büntetést követően végül egy harmadik hely jutott. Michelisz Norbi a zavarosban töltötte több mint a futam felét, amiben egy kilencedik hely akadt a horgászhálójába. Aztán kérdés, hogy meg is tarthatja-e, merthogy vizsgálják a Mullerrel való koccanását.

Kissé megfogyatkozott mezőny a WTCR harmadik suzukai versenyére, miután Szabó Zsolt nem tudott felállni a rajtrácsra azt követően, hogy a második futamon – mint az kiderült a két futam közötti televíziós nyilatkozatából, önhibájából – ütközött márkatársával, John Filippivel. Kevin Cecconnal, Gabriele Tarquinivel, Aurélien Comte-tal és Yann Ehrlacher-val az első két sorba két olasz és két francia versenyző sorakozhatott fel, miközben Michelisz Norbi ezúttal a hetedik pozícióból várhatta a rajtot.

Nem indult valami jól a pole-ból Ceccon, így az Alfa Romeót előbb Tarquini, majd Comte és Ehrlacher is megelőzték. Az S-kanyarokban aztán Denis Dupont Audiját pont Michelisz Norbi előtt forgatta keresztbe Thed Björk, majd a magyar pilóta volt az, aki kapott hideget s meleget az első kör során előbb Esteban Guerrieritől, majd Pepe Oriolától – akit előtte a Spoonban meglökött Yvan Muller –, ennek ellenére a TOP-10-ben zárta az első kört.

A második kör elején Ceccon bődületes tempót kezdett el diktálni, így szinte egy füst alatt tudta le Comte-ot és Ehrlacher-t is, visszazárkózva másodiknak. Egy körrel később Guerrieri megint elővette az agresszívabb énjét, és a hajtűkanyarban odébb pofozta Mullert, aki mellett aztán elment Oriola is a Spoonban, ahol meg Michelisz Norbi veszített egy pozíciót Rob Huff-fal szemben, kiszorulva a pontszerző zónából.

Féltávra, a hatodik körben egy nagyon komoly csata alakult ki a hetedik helyért Guerrieri, Oriola, Muller, Huff és Michelisz között – a kör végén egy pozíciót nyert is Norbi, miután a 2012-es világbajnok a tripla sikánnál letessékelte a pályáról. A következő kör elején Ceccon átvette a vezetést Tarquinitől, csakhogy kapott közben egy ötmásodperces büntetést, amiért rosszul állt fel a rajtkockájába, Yann Ehrlacher-nek meg ki kellett állnia a depóba a harmadik helyről.

Egy körrel később a daráló ismét nem fért el a sikánban, amiből nem jött ki jól Michelisz, mert a kanyar levágása miatt el kellett engednie Mullert, csak a franciát követte Huff és Frédéric Vervisch is. Aztán a nyolcadik kör sem zajlott eseménytelenül ebben a társaságban: Guerrieri próbálkozott egy előzéssel Oriola ellen, csak aztán az argentin hibázott, így visszavette eredeti pozícióját, míg mögöttük Huff rágta át magát Mulleren.

Oriola öröme nem tartott sokáig, mert a stewardok egy áthatásos büntetést a sikán rendszeres levágásáért. Két körrel a leintés előtt még inkább elharapódzott a küzdelem, aminek eredményeként kiszorult, majd ki is csúszott a pályáról Guerrieri a 130R-ben, majd a sikánban Michelisz és Muller koccantak, amiben ezúttal a franciák négyszeres világbajnok húzta a rövidebbet: sérült autóval ki kellett állnia a versenyből.

Az első három helyen eközben már csak annyi változás történt, amennyit Ceccon büntetése hozott: Tarquini idén ötödjére nyert, Comte egy újabb második helyet szerzett, míg az ifjú olasz alfás ennek ellenére is dobogóra állhatott. Igaz, ezért legalább egy igazi olasz pizzával, valamint egy-egy Limoncellóval tartozik Mehdi Bennaninak és Aurélien Panisnak, akik addig-addig harcoltak a potenciális dobogóért, amíg az negyedik hellyé nem alakult – kettejük párbaját mindenesetre a marokkói nyerte.

A TOP-10 Huff-fal, Vervisch-sel, Björkkel, Michelisz Norbival és Jean-Karl Vernay-jel lett teljes, miközben Tiago Monteiro a 11. helyével éppen csak lecsúszott a pontszerzésről. Nagy Norbi 17. lett. Azonban az eredmények még nem tekinthetők véglegesnek, mivel a TouringCarTimes helyszínen dolgozó újságírójának, Neil Hudsonnak értesülései szerint összesen négy esetét vizsgálnak még: Muller és Norbiét, Mullerét és Guerrieriét, Norbiét és Orioláét, valamint Orioláét és Mullerét.

A későbbiekben majd beszámolunk a vizsgálatok végeredményeiről, és majd a pontverseny állását is akkor fogjuk boncolgatni érdemileg. Egy viszont biztos: a három hét múlva esedékes, makaói záróvíkendnek Gabriele Tarquini úgy vághat neki, hogy toronymagasan, 39 pontos előnnyel vezeti az egyéni kiírást.

A harmadik futam ideiglenes eredményei:

wtcr_2018_jap_r3.jpg

Fotó: DPPI / FIA WTCR Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7914327797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása