F1 - NÉGY HÓNAPIG TÉKOZOLT A ZSÁKUTCÁBAN A FERRARI

sebastian_vettel_f1_grand_prix_usa_fmk9lb48zrpx.jpg

Kimi Räikkönen és egyúttal a Ferrari elsőségét hozta az Amerikai Nagydíj, miután az olasz istálló hosszú hetek óta először volt versenyképes. Mint kiderült, annak következtében, hogy a Ferrari visszafejlesztette autóját a négy hónappal ezelőtti stádiumba – azaz a nyár folyamán bevetett fejlesztések rombolták szanaszét a világbajnoki reményeket mind a Ferrari, mind Sebastian Vettel esetében.

Több öt és fél éven át tartó nyeretlenségi szériának vetett véget Kimi Räikkönen Austinban, miközben azt láthattuk már a szombati időmérő edzéstől fogva, hogy a Ferrari fel tudta venni a kesztyűt a Mercedesszel – a siker már ráfért az olaszokra, miután az utóbbi hetekben olyan szintű formaromlást produkálták, hogy már-már az is kihívást jelentett, hogy a Red Bull előtt maradjanak. Tudjuk viszont, hogy nincsenek véletlenek, ezt pedig Sebastian Vettel is megerősítette, aki azt nyilatkozta a vasárnapi F1-es nagydíj leintését követően, hogy túl sokáig tartott, hogy a Ferrari visszanyerje az év első felében mutatott formáját.

kimi_raikkonen_f1_grand_prix_usa_xgvpyhrfo4ex.jpg

Visszatért a jó ösvényre a Ferrari – legutóbb Belgiumban tudott nyerni valamelyik piros autó.

„Tekinthetünk erre jó és rossz hírként is. Viszont, ha az autódat vissza kell állítanod egy olyan stádiumba, amiben három-négy hónappal ezelőtt volt versenyképes, az jó hírnek nem éppen mondható. Túlságosan sok időt vett igénybe az, mire rájött arra a Ferrari, hogy a fejlesztések nem javítottak az autón” – idézi a racefans.net a németet, aki az első körös megforgását követően negyedikként ért célba a szezon tizennyolcadik versenyén, ezzel életben tartva matematikai esélyeit a bajnoki címre. – „Technikailag ezt eléggé nehéz megmagyarázni. Ha nem látod, hogy probléma van, akkor nem is gondolsz arra, hogy egyáltalán van. Természetesen éreztük azt, hogy az autó nem volt annyira erős, mint annakidején, de ha nem látod, hogy valami nincs rendben, akkor nem is gondolsz erre.”

„Eleinte úgy tűnt, hogy van értelme ezeknek a fejlesztéseknek, de utólag kijelenthető, hogy nem volt. Nyilvánvaló, hogy valami hiányzott, de még nem értettük meg, hogy miért volt mindez, mi volt a hiba oka, vagy kezdete. Sok mindent kell megfejtenünk és megértenünk, de biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk tudni oldani a helyzetet” – tette hozzá a formaingadozás illetően Vettel.

sebastian_vettel_f1_grand_prix_usa_ibq1hzkpmr_x.jpg

Monza és Suzuka Vettel Austinban is megforgott már az első körben.

Vettelnek egyébként is kissé hullámzóra sikeredett a hétvégéje, mert ugyan az élen zárta a harmadik szabadedzést, majd második lett az időmérőn, de a rajtot csak az ötödik helyről várhatta, miután kapott egy rajtbüntetést, amiért nem lassított le kellőképpen a pénteki nyitóedzésen, a piros zászlós fázis alatt. Jól rajtolt a négyszeres világbajnok, aztán csatába bonyolódott Daniel Ricciardóval, ami a 13-14-es kanyarokban kisebb kontakttal, a ferraris részéről pedig megforgással zárult. Ekkor visszaesett a 15. helyre, de – mint azt már írtuk – végül negyedikként látta meg a kockás zászlót, és három versennyel a szezon vége előtt 70 ponttal van lemaradva Lewis Hamiltontól – azaz jó eséllyel legkésőbb a hétvégi Mexikói Nagydíjon eldől a 2018-as világbajnoki cím sorsa.

A német úgy érzi, hogy a koccanás nélkül akár a győzelem is meglehetett volna. „Nem próbáltam meg elveszíteni a versenyt abban a kanyarban. Úgy gondolom, hogy ha az első kör után a negyedik-ötödik helyen lettem volna, nyilván sokkal közelebb lettem volna a többiekhez. Nem tudom, hogy bárki más mit csinált volna hasonló helyzetben, de az biztos, hogy megvolt a tempónk a győzelemhez” – idézi a motorsport.com Vettel gondolatait. – „Sima versenybaleset volt az incidens. Értelemszerű módon megpróbált visszaelőzni, és mindketten csak be akartuk venni a kanyart. Rosszul jött ki a 12-es kanyarból, így visszajöttem. Belső íven voltam, de gondolom, nem látott engem, így fej-fej mellett mentünk. Megpróbált körbeautózni, de aztán összeértek a kerekeink. Utána elveszítettem az uralmam az autó felett, megforogtam.”

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon, és csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr4814317031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BTO11 2018.10.23. 11:38:42

Negy honapig tekozolt? Teblabolt!
Vagy negy honapnyi idot tekozolt!
Ecsem ez a cim semmi magyarsagot nem tartalmaz.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása