TCR EU - KÜZDELMESEN INDULT AZ OLASZ MELÓ
TCR Europe 2018: Monza - Első és második szabadedzés

999_daniel_nagy_32.JPG

Ahogyan az várható volt, igencsak nehéz hétvégének néz elébe az asseni hétvége futamgyőztesei, Nagy Dániel és Tassi Attila, miután mind a Hyundaiokat, mind a Hondákat komoly mértékben felsúlyozták – a M1RA versenyzője ennek ellenére a TOP-10-ben zárta mindkét monzai szabadedzést, a HELL Racing Team with KCMG pilótája pedig azonban egyiket sem.

Nagy Dániel másodállásban akár jósnak is elmehetne, mivel kétségkívül jobban prognosztizál a tévéműsorokban szereplő kóklereknél, legalábbis az erőviszonyok alakulását illetően mindenképpen. Ugyanis szinte hajszálpontosan az a forgatókönyv látszik megvalósulni, amit már a Hungaroringen, a Braking News Motorsport számára adott interjújában felskiccelt. Az ehhez kellő alapszituációt már az asseni hétvége eredményei által befolyásolt és a monzai víkendre vonatkozóan publikált kompenzációs súlylista megteremtette: ebből ugyanis kiderült, hogy a Volkswagen-csoportos autók meglehetősen könnyűek lesznek, a Cuprák sem lesznek igazán nehezek, azonban a Hyundaiokat és a Hondákat alaposan megpakolták – annyira, hogy csak ez a két márka kúszott 1300 kiló fölé, 1325 kilogrammig meg sem állva.

2018tcreu_photo_news_120_868743d9eea4265a42c0e0426e705c4b.jpg

Így a különbségek már az első szabadedzésen szembetűnőek voltak, amelyen Jean-Karl Vernay futotta meg a leggyorsabb kört a Leopard Lukoil Team Audijával – a nemzetközi széria előző évi bajnoka az 1:58.783-as idejével több mint fél másodperccel előzte meg a Comtoyou Racing Volkswagenjét terelgető Maxime Pottyt, míg a harmadik helyre a TCR Európa-kupában ezen a hétvégén debütáló, de egyébként a WTCR-ben versenyző Fabrizio Giovanardi ért oda.

Az Alfa Romeós veterán mögött a bajnokaspiráns Mikel Azcona zárt a PCR Sport Cuprájával, valamint a spanyol márkatársa, az olasz TCR-bajnokságot vezető Salvatore Tavano, megelőzve az egyéni összetettet vezető Dušan Borković-ot. Nagy Dániel az agyonmálházott i30-assal a hetedik helyre ért oda, mindössze századokkal elmaradva a szerb Target-pilóta körétől – csapattársa, Nicola Baldan eközben csak a 18. legjobb köridőt rakta össze. Az első tíz sorrendje a TCR UK-ből átugró Oliver Taylor Hondájával, valamint Stian Paulsen és Danny Kroes Cupráival lett teljes.

Tassi Attila sajnálatos módon csak a 13. helyen nyitotta a hétvégét, de csapattársa, Josh Files számára sem volt fenékig tejfel a nyitóedzés, ugyanis a brit még mért időt sem tudott futni, miután annak nagy részét a garázsban töltötte egy, alig néhány perc leforgását követően felmerült mechanikai probléma javítása miatt. Jedlóczky L. Márk az asseni után a monzai hétvégét is kihagyja, miután a JLG Motorsport nem tudta helyrehozni a szezon közben felmerült (elsősorban anyagi jellegű) problémákat.

Az első szabadedzés végeredménye

2018-2018_monza_friday---2018_monza_99_josh_files_4.jpg

Viszont a második szabadedzés – a pluszsúly-kiosztás fényében különösképpen – meglepő eredményt hozott, mivel Josh Files az élre repítette a #99-es számú HELL-KCMG-Hondát – igaz, 1:58.886-os köre bő egy tizeddel lassabbnak bizonyult Jean-Karl Vernay kora délutáni etalonjánál, azonban a francia az Audival ezúttal elmaradt a brittől, még ha mindössze három ezredmásodperccel is.

A cuprás Mikel Azcona eközben már 1:59-es idővel lett harmadik, aki után a négy pozícióból hármat a Target Competition bérelt ki: Dušan Borković negyedik, Kris Richard hatodik, Reece Barr pedig hetedik lett. A Hyundaiok Maxime Pottyt fogták közre, azokat pedig a bajnokság történetének első dél-amerikai versenyzője, az argentin José Manuel Sapag követte, a Baporo Motorsport Cuprájával.

Nagy Dániel ismét a TOP-10-ben végzett, kilencedik lett, míg a másik M1RA-Hyundaijal Nicola Baldan, a magyar versenyző újdonsült csapattársa a 16. helyen zárt, hűséget adózva ideiglenes rajtszámának. Az első tízbe még Fabrizio Giovanardi férkőzött be az Alfa Romeóval, amelyen ezen a hétvégén nem a WTCR-ből megszokott #88-as rajtszám díszíti (lévén, hogy azt Potty birtokolja az év eleje óta), hanem a #18-as – ellenben az olasz autóját az utolsó két percben megismerkedtette az egyik monzai sóderággyal. Tassi Attila csak a 17. lett.

A második szabadedzés végeredménye

Legközelebb a TCR Európa-kupa népes, 28 főből mezőnye szombaton délelőtt, 11:45-től gördül ismét pályára, az időmérő edzés alkalmával – pedig Monzába nem csak Jedlóczky, hanem a JSB Compétition alakulata sem látogatott el, Julien Brichével és Marie Baus-Coppens-nel. Velük még a 30-at is meghaladná a létszám – még jó, hogy nincs minden session előtt névsorolvasás…

Fotó: TCR EU Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5714254413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása