F3 - MEGVAN SCHUMACHER HARMADIK GYŐZELME, TOVÁBBRA IS TICKTUM A BAJNOKI ÉLLOVAS
Forma-3-as EB 2018: Misano

f3_msc_vips_aron.jpg

A Német Túraautó Bajnokság betétprogramjaként Misanóba látogatott az elmúlt hétvégén a Forma-3-as Európa-bajnokság, és az olaszországi forduló – hasonlóan a silverstone-ihoz – három különböző győztest hozott, köztük Michael Schumacher fiával, Mickkel, akinek a neve mellett immár három futamgyőzelem szerepel. Daniel Ticktum eközben megőrizte a vezető helyét az összetettben, pedig ezúttal még dobogóra sem állhatott.

fiaf3-1535211891.jpg

Pályafutása során másodjára indulhatott a pole pozícióból a Prema Theodore Racing versenyzője, Mick Schumacher: az első versenyen a német a piros lámpák elalvását követően egy jó rajttal könnyedén meg tudta őrizni a vezetést, mögé pedig három csapattársa, Marcus Armstrong, Robert Shvartzman és Guanyu Zhou sorolt be. Ezt követően az utóbbinak védekeznie kellett a motoparkos Daniel Ticktummal szemben az első néhány kanyarban, azonban a kínai meg tudott lépni a Red Bull ifjoncától. Nem sokkal később pedig már az orosz Shvartzmanra helyezett nyomást a harmadik helyért csatázva.

Ezt követően az élen Schumacher stabilan tartotta a 1.5-2.5 másodperc közötti előnyét, így rajt-cél sikerrel szerezte meg a harmadik győzelmét a Forma-3-as Európa-bajnokságban. A Prema pedig kibérelte az első négy helyet – ahogy tette azt a rajtrácson –, ugyanis Armstrong lett a második, Shvartzman a harmadik, Zhou meg a negyedik. A kínai mögött két motoparkos – Jüri Vips és a bajnoki éllovas Daniel Ticktum –, valamint a csapattársa, Ralf Aron látta meg a kockás zászlót, az első tíz helyezett sorrendjét pedig Alex Palou (Hitech Bullfrog GP), Jehan Daruvala (Carlin) és Jonathan Aberdein (Motopark) tették teljessé.

Az első futam végeredménye

fiaf3-1535295196.jpg

A pályahatárokra vonatkozó szabályok megszegése miatt a második versenyt megelőzően több rajtbüntetést is kiosztottak a versenybírák – Jüri Vips (Motopark) megőrizhette a rajtelsőségét, azonban mellé, a második rajtkockába az időmérőt eredetileg tizenegyedikként záró Enaam Ahmed (Hitech Bullfrog GP) állhatott fel. A második rajtsorba Jehan Daruvala (Carlin) és Alex Palou (Hitech Bullfrog GP), a harmadikba pedig Sebastian Fernandez (Motopark) és Mick Schumacher (Prema Theodore Racing) sorakozhattak fel.

A rajtot követően Vips megtartotta az első helyét, míg Palou feljött a második helyre, Ahmed meg visszaesett harmadiknak. A spanyol versenyző nem sokkal később elkezdte támadni az észtet, miközben a negyedik körben Daruvala és Schumacher is maga mögé utasította Ahmedet. Négy körrel később aztán hibázott az indiai, így Schumacher a #4-es számú Prema-Dallarával egy újabb pozíciót nyert.

Schumacher ezután még megpróbálta elcsípni az első két helyen álló Vips - Palou duót, csak arra már nem volt elegendő idő. Így Jüri Vips az idei harmadik győzelmét ünnepelhette, Palou negyedjére állhatott dobogóra 2018-ban, Schumacher meg felállhatott a dobogó legalsó fokára. Ötödiknek Daniel Ticktum (Motopark) zárkózott fel, maga mögé utasítva Ferdinand Habsburgot (Carlin) és Ralf Aront (Prema Theodore Racing) – azonban miután az eredetileg negyedikként célba érő Ahmed a pályahatárok sorozatos megszegése miatt öt másodperces időbüntetést kapott utólag, így hatodikként rangsorolták, Aron és Habsburg között. Sacha Fenestrazzal (Carlin), Robert Shvartzmannal (Prema Theodore Racing) és Fabio Schererrel (Motopark) lett teljes a pontszerző zóna.

A második futam végeredménye

fiaf3-1535311032.jpg

Vasárnap este fennállása első éjszakai versenyét futotta a széria, amely azonban csak biztonsági autós rajttal vehette kezdetét az özönvízszerű eső miatt. Azonban így is elkerülhetetlen volt a verseny félbeszakítása – így alig néhány kör után 25 perces kényszerszünet következett. Utána azonban már sikerült abszolválni a startot, amelyet követően Marcus Armstrong (Prema Theodore Racing) nem adta ki a kezéből a vezető pozíciót, mögötte Ralf Aron (Prema Theodore Racing), Jüri Vips (Motopark) és Guanyu Zhou (Prema Theodore Racing) haladtak a második, a harmadik és a negyedik pozíciókban. A kínai azonban nemsokára veszített egy pozíciót, ugyanis a carlinos Ferdinand Habsburg megelőzte.

Már a tizedik körben járt a futam, amikor újabb változás történt az élmezőnyben: Aron megelőzte Armstrongot, amivel az észt átvette a vezetést. Nem sokkal később viszont a biztonsági autó pályára lépése törte meg a zavartalan körözést, ugyanis két motoparkos versenyző, Sebastian Fernandez és Marino Sato kicsúszták a pályáról és a sóderágyban ért véget számukra a verseny. Az újraindítás után Habsburg támadást indított Vips ellen; több pozícióváltást követően pedig az észt jött ki győztesként a párharcból.

A kockás zászlóig Ralf meg kitartott az élen, amellyel idei negyedik sikerét aratta. A premáson kívül még Vips és az idei első TOP-3-as eredményét elérő Habsburg állhattak dobogóra. A TOP-10-et Daniel Ticktum, Mick Schumacher (PREMA Theodore Racing), Alex Palou (Hitech Bullfrog GP), Robert Shvartzman (PREMA Theodore Racing), Fabio Scherer (Motopark), Jehan Daruvala (Carlin), illetve Enaam Ahmed (Hitech Bullfrog GP) tették teljessé.

A harmadik futam végeredménye

Az egyéni bajnokságban Daniel Ticktum megőrizte a vezetést annak ellenére, hogy ezen a hétvégén még csak dobogóra sem állt – a Red Bull protezsáltja az eddig gyűjtött 222 pontjával 12 egységgel előzi meg Jüri Vipset. A harmadik helyen Armstrong hátránya 32 pont, Schumacheré a negyedik helyen pedig 36. Rajtuk kívül még Ralf Aron van még viszonylag közel Ticktumhoz, a maga 183.5 pontjával.

Két hét múlva a Nürburgringen folytatódik a bajnokság.

Fotó: FIA F3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7214206433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása