GP3 - POLE A VALÓSÁGOS REJTÉLY ÁRNYÉKÁBAN
GP3 2018: Spa-Francorchamps - Szabadedzés, Időmérő edzés

_54i2188_4469234.jpg

Avagy hogyan lehetséges az, hogy egy olyan versenyző, aki előbb a Forma-3-as Európa-bajnokságban bukdácsolt több mint másfél éven, majd a GP3-ban is ezt a formáját mutatta egészen a hungaroringi hétvége előtt megejtett csapatváltásáig, hirtelen elkezdi szállítani a jó eredményeket, majd még újoncként egy pole-t is szerez?

Négy hétnyi láblógatás, lubickolás és kemény készülést követően a GP3 is visszatért a vakációjáról, s ugyan a legkisebb nevelőszériában nem szokás különféle játékokkal szórakoztatni a versenyzőket, ellenben a Forma-2-vel, de a meglepetés így sem maradt el. Ugyanis a szinte örökös ART-dominancia miatt valamelyest megbélyegzett bajnokság pénteki szabadedzésen négyes, ismétlem, négyes Trident-„győzelmet” (!!!) hozott, ráadásul az olasz csapat újdonsült igazolásának, David Beckmann-nek vezetésével. A német versenyző 2:06.111-es idejével egy tizedet adott Pedro Piquet-nek, kicsivel több mint négyet Giuliano Alesinak és majdnem hatot Ryan Tveternek.

Az ötödik helyen eközben a bajnokságot vezető Anthoine Hubert hátránya már-már az egy másodpercet súrolta, akárcsak a mögötte záró csapattárs, Nikita Mazepin esetében. A francia és az orosz ART-s mögött a jenzeres Juan Manuel Correa, Jake Hughes (ART Grand Prix), a mezőny női különítményét egyedüliként képviselő Tatiana Calderón, valamint Callum Ilott (ART Grand Prix) tették teljessé.

A 45 perces gyakorlást egyszer félbe kellett szakítani piros zászlóval, mégpedig egy szokatlan technikai fennakadás miatt, amely az autók motorvezérlő egységeit érintette.

A szabadedzés végeredménye:

GP3 Series Official on Twitter

GP3 Round 6 Free Practice classification

Az időmérő edzés folyamán pedig egy izgalmas végjátéknak lehettünk szemtanúi: történt ugyanis, hogy David Beckmann vezetett a #8-as Trident-Dallarával, amikor is négy perccel a leintést megelőzően a csapattársa, Ryan Tveter tört az élre, majd két ART-s, Jake Hughes és Anthoine Hubert is megfordult az első pozícióban. Azonban a Trident frissen igazolt német versenyzője tovább tudott gyorsulni: előbb futott egy 2:04.442-es kört, majd egy 2:04.335-össel végképp bebiztosította magának pályafutása első rajtelsőséget a GP3-ban.

Már csak egy kérdés merült fel bennem ezen teljesítmény láttán, persze, nem áll szándékomban kétségbe vonni Beckmann képességeit: de hogyan lehetséges az, hogy egy versenyző ilyen rövid idő leforgása alatt egyszer csak elkezdi szállítani az eredményeket? Ugyanis, ha vetünk egy pillantást az elmúlt éveire, mind a Forma-3-as Európa-bajnokságban, mind itt, a GP3-ban azt láthattuk tőle, hogy bukdácsol, miközben néha-néha pontszerző pozícióban látja meg a kockás zászlót. Persze, a versenynek csak jót tud tenni az, hogy egy újabb gyors versenyző akad a bajnoki esélyesek mellett.

_r3i6470_4469034.jpg

Mindenesetre Beckmann mögött Hubert lett a második, miközben a harmadik hely sorsáról mindössze egyetlenegy ezredmásodperc döntött Pedro Piquet és Jake Hughes között, a brazil Trident-versenyző javára. A bajnoki tabella második helyen álló Callum Ilott pedig csak a hatodik lett, csapattársa, Nikita Mazepin mögött zárva. Az első tíz sorrendje a camposos Simo Laaksonennel, a Tveter és Alesi alkotta tridentes duóval, illetve az Arden International újoncával, Joey Mawsonnel egészült ki.

Leonardo Pulcini – aki szintén esélyes a bajnoki címre, mint a tabella jelenlegi harmadik helyezettje – eközben csak a tizenkettedik időt tudta összerakni, így a Campos Racing olasz pilótájának mindenképpen arra kell majd törekednie a főverseny folyamán, hogy legalább a TOP-8-ig felverekedje magát, hogy aztán a sprintversenyen egy szebb eredménnyel folytathassa a kármentést.

Végül pedig bemutatkozott a bajnokságban Richard Verschoor: az MP Motorsport hollandja a 15. lett eredetileg, azonban a mérlegelés elmulasztása miatt kizárták az időmérő edzésről utólag.

Az időmérő edzés végeredménye:

GP3 Series Official on Twitter

GP3 Round 6 Qualifying results

A főversenyt közép-európai idő szerint 9:35-től bonyolítják le, azonban, ha a tévében szeretnénk megnézni, egészen a vasárnap hajnali órákig kell vele várnunk, akárcsak a Forma-2-es viadal esetében.

Fotó: GP3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5614201285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása