F2 - DE VRIES MINDENT VITT PÉNTEKEN BELGIUMBAN: ELŐSZÖR A POLE-BAN A PREMÁS
Forma-2 2018: Spa-Francorchamps - Szabadedzés, Időmérő edzés

_54i1833_4469334.jpg

A McLaren kötelékében lévő holland versenyző számára minden klappolt Spa-Francorchamps-ban: előbb a szabadedzést zárta az élen a #4-es számú Prema-Dallarával, majd hatalmas dominanciával kaparintotta meg pályafutása első pole pozícióját. S miközben a bajnoki éllovas George Russell a második helyre kvalifikált, fő riválisai, Lando Norris és Alexander Albon a harmadik rajtsorba szorultak.

Hasonlóan a Forma-1-hez és a GP3-hoz, a Forma-2 mezőnye is egy négy hetes szünetet követően utazott el Spa-Francorchamps-ba, ahol azzal kezdődött a hétvége, hogy elkészültek a szokásos –, valamint a legtöbb esetben mókás – fotók az előző forduló győzteseivel, Nyck de Vriesszel és Alexander Albonnal, akik aztán több versenyzőtársukkal egyetemben játékra adták a fejüket. Először valamilyen poharas játékkal szórakoztatták magukat, de egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mi lehet – az első tippem az „Itt a piros, hol a piros?” volt, de a képeket nézegetve elvetettem ezt az opciót –, míg a másik játék keretein belül az érintett pilótáknak vakon kellett felfújniuk egy léggömböt. ☺ Viszont, ha valaki az alábbi képek segítségével meg tudja fejteni, hogy mi is a poharas játék lényege, annak szíves örömest felajánlunk egy virtuális csokoládét. ☺

A sok-sok móka és kacagás után pedig jöhetett a pályán való kemény munka, így a Forma-1-es első szabadedzést követően sor is került a Forma-2-esek gyakorlására, amely Nyck de Vries elsőségét hozta, akinek láthatóan jót tett az, hogy az előző héten, Silverstone-ban bemutatkozhatott az Endurance Világbajnokság mezőnyében, az LMP2-es kategóriában. A premás versenyző 1:58.125-ös idejével mindössze egy századmásodperccel előzte meg a Carlin brazil pilótáját, Sérgio Sette Câmarát, míg a harmadik helyre az ART Grand Prix bajnoki éllovasa, George Russell ért oda.

A Mercedes-junior fő riválisa, a carlinos Lando Norris a negyedik helyen kezdte a hétvégét, megelőzve az MP Motorsport Dallara-Mecachrome-jával váratlanul kiemelkedő teljesítményt nyújtó Ralph Boschungot, valamint a Campos Racing olasz versenyzőjét, Luca Ghiottót. Az első tíz sorrendjét Antonio Fuoco (Charouz Racing System), Alexander Albon (DAMS), Maximilian Günther (BWT Arden) és Jack Aitken (ART Grand Prix) egészítették ki.

A szabadedzés végeredménye:

FIA Formula 2 on Twitter

F2 Round 9 Free Practice classification

_54i0600_4469053.jpg

Néhány órával később, már a Forma-1-es tréningek lecsengése után az időmérő edzéssel folytatódott a program, amelyet hűvös és borús időjárási körülmények között rendeztek meg. Az első csörte után egy 1:56.450-es idővel Nyck de Vries vette át a vezetést, azonban nem sokkal később törölték a holland versenyző körét a pályahatárok betartására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva, így az a friss gumikért a boxutcába megérkező premást meglehetősen cudar helyzet fogadta.

Így De Vries nem vesztegette sokáig az időt, szinte rögtön visszatért az ürességtől kongó pályára, s egy brutálisan jó középső szektorral visszaszerezte az elsőségét, megelőzve Lando Norris és George Russell kettősét. A holland ezt követően visszatért a pitbe, amikor már csak öt perc volt hátra – így neki és csapatának már csak annyi dolga volt, hogy árgus szemekkel azt figyelje, hogy lesz-e olyan pilóta, aki gyorsabbat tud összerakni annál a bizonyos 1:56.054-es köridőnél.

Az első szektorban futott részidők alapján úgy tűnt, hogy Russell és Norris mellett akár még Alexander Albon is labdára rúghat De Vriesszel, de a holland egyszerűen annyira jó második szektort rakott össze, hogy abba valamennyiüknek beletört a bicskája. Ezt követően még Sette Câmara próbált ráijeszteni De Vriesre, de a brazilnak végül még a második hely is elúszott; majd Antonio Fuoco és Norris is feladták a harcot.

_r3i7885_4469281.jpg

Viszont mindez a premás Nyck de Vries számára pályafutása első pole pozícióját jelentette, megelőzve Russellt, miközben a harmadik, negyedik, ötödik pozíciókban a carlinos pilóták, Sette Câmara és Norris szendvicsbe fogták a camposos Luca Ghiottót. Az ART Grand Prix-nél versenyző Mercedes-junior – aki továbbra is vezeti a bajnokságot – számára jó hír, hogy a második helyet szerezte meg, míg legközelebbi riválisainak, Norrisnak és Albonnak be kellett érnie a harmadik rajtsorral. Fuoco jött be hetediknek, az olaszt a pályafutása legjobb időmérős teljesítményt nyújtó Nirei Fukuzumi (BWT Arden), a csapattárs Louis Delétraz, valamint a Russian Time, Artem Markelov követte.

A Roberto Merhi helyén, az MP Motorsportnál bemutatkozó Dorian Boccolacci számára nem jött ki a lépés, ugyanis azok után, hogy a szabadedzésen még TOP-15-ös, csak az utolsó helyen zárt.

Az időmérő edzés végeredménye:

FIA Formula 2 on Twitter

F2 Round 9 Qualifying results

Közép-európai idő szerint a főverseny szombaton 16:45-től kerül megrendezésre – sajnálatos módon élőben csak akkor tudjuk figyelemmel kísérni az eseményeket, ha a kalóz módszerek valamelyikéhez folyamodunk, ugyanis az M4 Sport – az egyéb sugárzási kötelességeinek eleget téve – csak éjszakai órákban tudja műsorra tűzni mind a Forma-2-es, mind a GP3-as versenyt, természetesen felvételről.

Fotó: FIA Formula 2 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr1314201267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása