F3 - SCHUMACHER ELŐSZÖR NYERT, EGY PONT VÁLASZTJA EL ARMSTRONGOT ÉS TICKTUMOT A BAJNOKSÁG ÉLÉN
Forma-3-as EB 2018: Spa

fiaf3-2018-spa_1.jpg

Egyébként sem volt izgalmakban szegény a spái versenyhétvége, mivel mindegyik bajnokaspiránsnak volt legalább egy olyan futama, amelyet nullázással zárt. Mick Schumacher pedig azon a helyszínen szerezte meg pályafutása első győzelmét, ahol édesapja, a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher első nagydíjgyőzelmét aratta a királykategóriában.

Rendhagyó módon az időmérő edzéseket már csütörtökön, az első két versenyt pedig pénteken lebonyolították, mivel a Forma-3-as Európa-bajnokság a spái 24 órás verseny betétprogramját képezte a legendás belgiumi aszfaltcsíkon.

Az első időmérő edzés végeredményének értelmében a Carlin indiaija, Jehan Daruvala vághatott neki az élről a nyitóversenynek, de már a rajtnál elveszítette a vezetést; a Ferrari-junior Marcus Armstrong és a Hitech GP autóját terelgető Alex Palou is elhúzott mellette, majd a Kemmel-egyenesben a spanyol megelőzte az új-zélandi Prema-pilótát is. Nem sokkal később Armstrongot visszaelőzte Daruvala, azonban a körözést rövidesen a biztonsági autó pályára lépése szakította meg, amelyre a két carlinos, Nikita Troitckii és Sacha Fenestraz ütközése miatt volt szükség.

A futam a harmadik körben folytatódhatott: ekkor Daruvala visszavette a vezetést Paloutól, aki eleinte még képes volt feltartóztatni a Force India F1-es csapatának protezsáltját, de utána kénytelen volt utat engedni.

FIA Formula 3 European Championship

Due to the 24h race at Circuit de Spa-Francorchamps, we started with race 1 already today. You missed it? Watch the highlights again! #FIAF3 #FIA #F3

Jehan Daruvala pedig innentől fogva kontroll alatt tudta tartani a versenyét, 13 kör elteltével elsőként kapta meg a kockás zászlót – a carlinos idei első győzelmét aratta. Palou megőrizte a második helyét, miközben a harmadik helyért az utolsó körre óriási csata bontakozott ki: a Hitech GP britje, Enaam Ahmed megpróbálta megtámadni a Prema észt pilótáját, Ralf Aront, de összeakadt vele és így kiesett a versenyből.

Ezzel Aron lett a harmadik, a motoparkos Daniel Ticktum a negyedik, míg az első tíz sorrendjét Mick Schumacher (Prema), Robert Shvartzman (Prema), Jüri Vips (Motopark), Marino Sato (Motopark), Artem Petrov (Van Amersfoort Racing) and Fabio Scherer (Motopark) tette teljessé.

Az első futam végeredménye

A második versenyen Mick Schumacher indulhatott az élről, de alig párszáz méter után ütközött a csapattársával, Guanyu Zhouval, így a kör végén sérült autóval kellett a depóba gördülnie. A nyitókört a legjobban egy másik premás, Ralf Aron abszolválta, mivel azt az élen zárta a motoparkos Jüri Vips és a csapattárs Marcus Armstrong előtt.

Nem sokkal később észt házi csata alakult ki a vezetésért Aron és Vips között, ám ez balesetbe torkollott a negyedik kör elején. Ezt követően Fabio Scherer, a Motopark svájcija tört az élre, megelőzve Robert Shvartzmant és Daniel Ticktumot. Két körrel később a Red Bull-junior áthámozta magát az orosz premás pilótán, majd üldözőbe vette Scherert.

FIA Formula 3 European Championship

Well that race had some surprises. Congratulations to all the winners of race 2! #FIAF3 #FIA #F3

A verseny végül Daniel Ticktum idei harmadik győzelmét hozta egy kiélezett küzdelmet követően. Scherer bejött másodiknak, míg a dobogó legalsó fokára a zsinórban a harmadik dobogós eredményét elérő Jehan Daruvala állhatott fel. Shwartzman ért célba negyedikként, Enaam Ahmed (Hitech Bullfrog GP), Marcus Armstrong (PREMA Theodore Racing), Sacha Fenestraz (Carlin), Nikita Troitckii (Carlin), Jonathan Aberdein (Motopark), továbbá Ferdinand Habsburg (Carlin) előtt.

A második futam végeredménye

Guanyu Zhou várhatta ugyan a piros lámpák kialvását az első rajtkockából a harmadik versenyt megelőzően, a rajtnál Marcus Armstrong vette a vezetést, mialatt csapattársuk, Mick Schumacher sokat profitált az első körből, ugyanis azt a harmadik helyen zárta, Armstrong és Robert Shwartzman mögött.

A következő körökben az élen haladó premás trió le tudta szakítani az üldözőbolyt, amelyben a negyedik helyért alakult ki egy kisebb küzdelem: Jehan Daruvala mellett elhúzott Jüri Vips a negyedik helyért. Eközben Armstrongra nyomást tudott helyezni Shwartzman, majd a kilencedik körben Schumacher mindkettőjüket megelőzte: a 19 éves német előbb Shwartzmant utasította maga mögé, majd az Eau Rouge-ban bemutatva egy bátor manőver Armstrong mellett is utat talált.

FIA Formula 3 European Championship

This is it. Race 3 is in the books. Watch the highlights again. #FIAF3 #FIA #F3

Ez volt a verseny kulcsmomentuma abban a tekintetben, hogy Mick Schumacher megszerezze első futamgyőzelmét a Forma-3-as Európa-bajnokságban. Mögötte Shvartzman, Armstrong, Vips, Daniel Ticktum, Enaam Ahmed (Hitech Bullfrog GP), Jonathan Aberdein (Motopark), Sebastian Fernandez (Motopark), Alex Palou (Hitech Bullfrog GP) és Fabio Scherer (Motopark) zártak az első tízben.

A harmadik futam végeredménye

Jelenleg Armstrong vezeti a bajnokságot 154 ponttal – ezzel az új-zélandi a tabellán egy ponttal előzi meg Daniel Ticktumot, míg az első futam után még az élen álló Aron már csak a harmadik pozícióban áll, 12.5 egységnyi hátrányban, Zhou lemaradása a negyedik helyen meg már majdnem egy futamgyőzelemnyi, egészen pontosan 24 pontos. Mick Schumacher pályafutása legjobb hétvégéjével már 101 pontot számlál, amellyel nyolcadik az összetettben.

Augusztus 18-19-én, Silverstone-ban folytatódik az Európa-bajnokság 2018-as szezonja.

Fotó: FIA F3 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr8014157755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása