F1 - HIVATALOS: DÖNTÉST HOZTAK HAMILTON ÜGYÉBEN!

lewis_hamilton_f1_grand_prix_germany_practice_gykxppkagekx.jpg

A Német Nagydíj leintése után bő egy órával a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírái beidézték a futamgyőztes Lewis Hamilton a boxutca bejáratánál elkövetett malőrjéért. Nem olyan régen pedig a döntését is közölte a felügyelő testület, aminek értelmében a Mercedes britje a kihágást megúszta egy megrovással, azaz megtarthatja a nagydíjgyőzelmét.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Lewis Hamilton a tizennegyedik rajtkockából indulva nyerte meg a németországi Forma-1-es versenyt, miután az 53. körben a változékony időjárási körülmények miatt a 13-as kanyarnál kicsúszott az addig az élen haladó Sebastian Vettel és a falban zárta a versenyét a Ferrarival.

Ky on Twitter

This is what rain does to you in F1. �‍♀️ https://t.co/e13DRpCOcm

A baleset miatt a pályára küldték a biztonsági autót – ezt kihasználva pedig többen is kijöttek megejteni egy extra kerékcserét. Eleinte így tett volna a futamgyőztes Hamilton is, azonban miután ellentmondásos rádióüzeneteket kapott a Mercedestől, az utolsó utáni pillanatban döntött úgy, hogy mégsem jön ki kerékcserére. Így már a bója után, mind a négy kerékével átvágta a boxutca bejáratánál lévő fehér vonalat, majd az utolsó kanyarnál található füves területen átszánkázva visszatért a pályára.

Sokáig úgy tűnt, hogy a stewardok ügyet sem vetnek Hamilton manőverére, amit a nagyérdemű mellett számos szakértő is megkérdőjelezett. Azonban nagyjából egy-másfél órával a leintést követően az FIA beidézte a brit pilótát és csapatát – ekkor annak eshetősége is felmerült, hogy akár a győzelmet is elveszítheti, ugyanis két évvel ezelőtt, az Európai Nagydíjon Kimi Räikkönen (Ferrari) hasonló jellegű kihágás miatt öt másodperces időbüntetésben részesült. Márpedig egy hasonló szankció esetén 0.465 másodperces hátrányban, Valtteri Bottas mögött, a második helyen rangsorolták volna a négyszeres világbajnokot.

Gp Europe Baku Formula 1 Ferrari Raikkonen penalty cause

For more info about Raikkonen, Ferrari and formula 1 click here https://www.instagram.com/p/BG14q7MAB2A/ This is a Clip from the beautiful song of Stefany, Mi Dispiace .

Hosszas mérlegelés után viszont a versenyfelügyelők azt a döntést hozták, hogy nem fosztják meg a futamgyőzelmétől Hamiltont, aki így megúszta egy megrovással az incidensét – amennyiben ilyesféle szankcióból egy szezon folyamán begyűjt hármat vezetői kihágás okán, a soron következő versenyen automatikusan 10 rajthelyes büntetésben részesül. Hamiltonnak ez az első megrovása 2018-ban.

Pedig a versenyirányítás is egyértelműen megállapította, hogy a pilóta szabálysértést követett el azzal, hogy keresztezte azt a fehér vonalat, amely elhatárolja a boxutca bejáratát a pályától. Azonban a döntéshozatal során figyelembe vettek különféle enyhítő körülményeket. Olyanokat, mint például, hogy…

  • a versenyző és a csapat is elismerte vétkességét és azt, hogy a szabálysértés elkövetéséhez az vezetett, hogy a csapat össze volt zavarodva annak kapcsán, hogy megejtsék-e a kerékcserét, vagy sem;
  • a kihágásra biztonsági autós periódus alatt került sor;
  • egyetlen pillanat erejéig sem állt fenn egy másik versenyző veszélyeztetése és az irányváltás biztonságos módon történt meg.

Ez azt jelenti, hogy Hamilton a futamgyőzelmén túl a bajnoki pontversenyben szert tett 17 pontos előnyét is megtartja legfőbb riválisával, Sebastian Vettellel szemben – legalábbis a jövő hétvégén esedékes Magyar Nagydíjig.

Fotó: Zimbio

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2214128859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasgyuszi 2018.07.22. 21:51:38

Jól esett volna a lelkemnek, ha Hamilton is nülláz, de az igazat megvallva nem lett volna fair. Vettel bénázása a leheto legrosszabbkor jött, és még az elnöknek sem tüdja ajánlani a gyozelmét... de azt legalább megérte, hogy a csapat határozottan megindült a gödörbol.

lobster thermidor 2018.07.22. 22:54:20

Röhejes, hogy nem büntették Hamiltont a vonalak átlépéséért.

kovi75 2018.07.23. 05:43:00

Röhejes lenne, ha pályaelhagyás miatt valaki nagyobb büntetést kapna, mint mások a másik kilökéséért (5 másodperc).

teofilka 2018.07.23. 06:26:08

Ez nem rasszizmus? Erdekelne, ha Fersztáppen csinalta volna, akkor is ez lenne a dontes?

röf 2018.07.23. 07:09:24

Visszataszító jelenség. Hamilton.

rnz 2018.07.23. 07:11:16

Csak a szokásos. Vannak egyenlőek, még egyenlőbbek.

Magentax 2018.07.23. 07:32:38

Elég érdekes, ha Hamilton hibázik, elnézik neki és semmilyen büntetést nem kap (a megrovás az nem büntetés).
Bezzeg mások....

Nerevaryne 2018.07.23. 07:43:25

Részemről ez volt az utolsó futam amit megnéztem idén. Nem azért mert nem volt izgalmas hanem mert olyan ez már mint az orosz atlétika, vagy a nemzetközi kézilabda. Nem a sportolókon múlik, a bírók lehozzák. Eddig úgy volt, hogy egy kerék a vonalon és kapsz 5 másodpercet. Nem volt elbírálva, hogy biztonságos volt-e vagy hogy ki mennyire volt összezavarodva, automatikusan ment az 5 másodperc. A szabály sosem volt szubjektív, amíg HAM meg nem szegte mert ezek szerint neki lehet, rá nem vonatkozik. Vettel szintén zenész. A többi pilóta meg baszódjon meg, rajtuk minden marhaságot bevarrnak. Nem érdekel az idei forma 1, mert vagy Vettel nyer vagy Hamilton. És mindegy hogyan, mert ez a bírákat se érdekli.

Shirkan 2018.07.23. 08:38:33

Eddig néztem Forma 1-t.
Már az is gyanús volt, hogy a verseny alatt nem vizsgálták.

A másik megdöbbentő mozzanat, az az üdvrivalgás, ami Vettel kiesésénél tört ki.

rnz 2018.07.23. 10:36:39

@Shirkan: Nincs semmi baj azzal az üdvrivalgással, Vettel szurkolóként én is összedörzsölöm a tenyerem, amikor 1-1 riválissal történik valami. Hamilton nem büntetése viszont bicskanyitogató.

Shirkan 2018.07.23. 11:14:38

@rnz:
Nem is az üdvrivalgással van bajom, hanem hogy ez Németországban történik. A németek örülnek egy német kiesésének..... Oké, hogy volt sok holland, de nem csak azok örültek

rnz 2018.07.23. 11:18:35

@Shirkan: Mivel a merci is német, nincs ebben sem semmi meglepő. Na mindegy, bárcsak ez lenne a legnagyobb baj az f1-el...

sas70 2018.07.23. 12:06:33

Elég necces megúszás volt.
Ilyen esetben egyébként én nem a pilótát, hanem a csapatot büntetném, pénzbírsággal és pontlevonással!
Amúgy pedig ez az egész dolog érthetőbb lenne, ha a verseny előtti, versenyzői eligazításról kiadnának egy összefoglalót, mert akkor érthető, érthetőbb lenne, hogy mit büntetnek atomatiksan és mi az amit mérlegelnek.

Indriq 2018.07.23. 13:57:20

@sas70: ez olyan mintha éjjel a kihalt kereszteződésben átmész a piros lámpán....
Próbálj meg azzal védekezni, hogy senkinek se ártottál. A szabály mindig szabály.
Itt a bírók beszartak és befolyásolták az eredményt.

LebensraumamOsten 2018.07.23. 15:55:04

@röf: De a disznók még visszataszítóbbak...

LebensraumamOsten 2018.07.23. 15:55:55

@Shirkan: Na én is táncra perdültem. A németek képesek értékelni a ferr versenyt... hiába no...

venszivar 2018.07.24. 00:10:49

Ilyen részrehajlással, már egy kalap szart ér az egész!

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása