PORSCHE MOBIL 1 SUPERCUP - EXKLUZÍV INTERJÚ JAAP VAN LAGENNEL
"Egyértelműen a bajnokság megnyerése a cél az idei szezonban."

img_5544.jpg

Jaap van Lagent, a Túraautó Világbajnokság korábbi résztvevőjét a Red Bull Ringen kérdeztük a sorozatváltásról, a WTCR-ről, eddig szerzett tapasztalatairól, de szóba került a holland motorsport jövője is.

A 41 esztendős holland versenyző hosszú időt követően újra egész szezonra kapott lehetőséget a Porsche Szuperkupában, ahol az elmúlt hat évben csupán egy-két versenyen áll rajthoz beugró pilótaként. Közben megjárta a WTCC-t és a TCR-t, valamint indult a Le-Mans-i 24 órás viadalon is, most ismét itt bizonyíthat. 

A Red Bull Ringen beszélgettünk Jaap van Lagennel egy interjú keretein belül.

img_5654.jpg

Landek Norbert: Pár év kihagyás után idén először futsz teljes szezont a Porsche Szuperkupában. Az első két versenyhétvége egy 2. és egy 4. hellyel jól alakult a számodra. Egyértelműen a bajnokság megnyerése a cél?

Jaap van Lagen: "Abszolút, mint minden versenyzőnek, nekem is célom a szezont bajnokként zárni, de az első háromban lenni is óriási eredmény egy ilyen nagy mezőnyben! Úgyhogy, ha a végén a dobogón végzek összetettben, akkor is boldog leszek."

Landek Norbert: Beugró versenyzőként remek eredményeket értél el a hazai, zandvoorti hétvégén a TCR Europe-ban egy 3., valamint egy 2. pozíció formájában. Tervezel további versenyeken is rajthoz állni? Ha igen, akkor hol?

Jaap van Lagen: "Óriási volt az a holland hétvége Zandvoortban, az eredmény is remek volt, meg voltam vele elégedve. Mostanában nem volt felkérés a TCR Europe részéről, különben is itt a Porsche Szuperkupában vagyok leszerződve az idei szezonra."

2018-2018_zandvoort_saturday---2018_zandvoort_46_jaap_van_lagen_50.jpg

Landek Norbert: Korábban pár versenyen indultál a WTCC-ben is a Ladával. Mi volt az oka annak, hogy nem maradtál a világbajnoki mezőnyben hosszútávon?

Jaap van Lagen: "Fantasztikus élmény volt részt venni a WTCC-ben, sajnos hamar véget ért az a kaland."

Landek Norbert: Mit gondolsz az idei évre létrejött Túraautó Világkupáról (WTCR)? Szerinted jót tesz a bajnokság megalakulása a túraautózás megítélésének és jövőjének? Adott esetben szeretnél jövőre a világkupa mezőnyéhez csatlakozni?

Jaap van Lagen: "A WTCR egy új impulzust hozott most a motorsport világába és ha majdan megkeresés érkezne valamelyik nagyobb csapattól, egy tökéletes autóval, akkor majd biztosan el fogok gondolkozni rajta, hogy elfogadjam-e a felkérést."

Landek Norbert: 2011-ben indultál a Le Mans-i 24 óráson. Az ott szerzett tapasztalatok közül melyek azok, amelyeknek manapság is hasznát veszed?

Jaap van Lagen: "Minden autóversenyző szereti az újabb kihívásokat és ezek közül is az egyik legnagyobbra, a Le Mans-i 24 órás versenyre mindig szívesen emlékezek vissza. Soha vissza nem térő élmény volt a részese lenni 2011-ben. Óriási koncentráció és kitartás kellett, hogy végig menjünk a versenyen és természetesen fantasztikus csapatmunka."

Landek Norbert: Szerinted a Le Mans-i vagy nürburgringi 24 órás a nagyobb kihívás egy versenyző számára? Miért? Te melyiket szereted jobban a kettő közül?

Jaap van Lagen: "Szívesen részt vennék ismét a Le Mans-i 24 óráson, de a Nürburgringen is egyaránt. Hogy melyik a nagyobb kihívás? Mindkettő óriási kihívás elé állítja mind a versenyzőt, mind a mérnököket és a szerelőket, de ha választanom kellene, akkor a pálya nehézsége miatt inkább a Nürburgringre szavaznék."

Landek Norbert: Eddigi pályafutásodra visszagondolva melyik volt a legszebb emléked?

Jaap van Lagen: "Nem tudok választani, annyi fantasztikus élményben volt már részem sportpályafutásom alatt. Mivel még fiatal vagyok, sok eredményes évet szeretnék a motorsportban tölteni, de jelenleg csak a Porsche Szuperkupára koncentrálok."

max_verstappen_f1_grand_prix_austria_rqvmom_88wkx.jpg

Landek Norbert: Minden évben rengeteg holland szurkoló látogat el Ausztriába, elsősorban azért, hogy Max Verstappent biztassák. Számodra mekkora pluszt jelent az, hogy ennyi holland van a lelátón? Véleményed szerint sokat jelentett a Red Bull-pilóta Forma-1-be való megérkezése abból a szempontból, hogy felpezsdüljön az élet a holland motorsportban?

Jaap van Lagen: "Óriási hangulatot teremtenek honfitársaim itt Spielbergben is. Hihetetlen érzés, amikor az a 20 ezer holland fanatikus elkezd szurkolni és énekelni, annál nagyszerűbb érzést nem is nagyon kelthetnek bennem. Max Verstappen eredményessége is kellett természetesen ehhez a szuper hangulathoz (megnyerte a versenyt – szerk.), de elsősorban a motorsport szeretete hajtja honfitársaimat."

Landek Norbert: Mit gondolsz, van esélye arra, hogy a jövőben újabb hollanddal gazdagodjon a formulaautós királykategória mezőnye? Hiszen egy-két tehetség akad az alsóbb szériákban, olyanok, mint például Nyck de Vries.

Jaap van Lagen: "Természetesen mindig nyitva áll az ajtó a Forma-1-ben is a tehetséges versenyzők előtt. Nick is egy közülük, aki bekopogtathat azon az ajtón. Sok sikert kívánok neki, hogy valóra tudja váltani az álmait és egy napon kiváló autóversenyző váljon belőle"

Köszönjük szépen Jaap van Lagennek, hogy a rendelkezésünkre állt!

Fotó: Landek Norbert, TCR Media, Zimbio

Írta: Landek Norbert, Kern Antal

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7514091151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása