FE - DI GRASSI NYERT SVÁJCBAN, VERGNE BÜNTETÉS ELLENÉRE PONTSZERZŐ
Formula-E 2018: Zürich - Futam

20180304032650mgl3038_1.jpg

Egy fordulatokban gazdag Formula-E-versennyel tért vissza az autóversenyzés Svájcba, amely Lucas di Grassi első szezonbéli győzelmét hozta, így egymás után két győzelmet könyvelhetett el az Audi gyári alakulata. A bajnoki éllovas Jean-Éric Vergne annak ellenére elcsípett egy pontot a 17. helyről, hogy ő is áldozata lett azon büntetéscunaminak, amely még további négy versenyzőt kaszabolt el – viszont a bravúros teljesítményének dacára 17 pontot veszített legfőbb riválisával, Sam Birddel szemben, aki bejött másodiknak. A Dragon Racing és Jerome d’Ambrosio pedig a második szezon záróversenye óta először állhatott dobogóra.

Utoljára 1955-ben rendeztek Svájcban bármilyen autóversenyt, egészen a mai napig, ugyanis 63 év után a Formula-E mezőnye megtörte a csendet Zürich utcáin. A piros lámpák kialvását követően jó rajtot fogott a pole-ból Mitch Evans, így simán el tudott fordulni az élen André Lotterer és Sam Bird előtt. A mezőny második felének hátsó részéből, a 17. helyről Jean-Éric Vergne óvatos rajtot fogott, így az első kört a 16. helyen fejezte be.

ABB Formula E on Twitter

For the first time we go green in Zurich for the 2018 Julius Baer #ZurichEPrix! https://t.co/oQ1JG2Usn5

Ahhoz képest, hogy eléggé szűk a 2.4 kilométeres pálya, a rajt utáni métereket megúsztuk egyetlen koccanással: Nelson Piquet Jr. koccolta le hátulról Daniel Abtot, aminek következtében az utóbbi Audijáról lepottyant a hátsó szárny. Viszont a németet ez nem igazán zavarta és ment tovább, de pár körrel később a versenyirányítás kiintette őt fekete-narancs zászlóval, akárcsak Piquet-t.

ABB Formula E on Twitter

This is what happened between @Daniel_Abt and @NelsonPiquet #ZurichEPrix https://t.co/WNS1xxFuD3

A 10. kör környékére Evans kezdetleges 1.5 másodperces előnye 1 másodperc körülire olvadt, mialatt kialakult mögött egy küzdelem a második helyért André Lotterer, Sam Bird és Lucas di Grassi között. Mindeközben Vergne is folytatta a felzárkózást, Lynn és Heidfeld levadászását követően már a 10. helyen haladt a Techeetah franciája.

ABB Formula E on Twitter

@sambirdracing loses a valuable place in the fight for the championship, as @LucasdiGrassi takes third from him #ZurichEPrix https://t.co/JCe8ESFm4E

Az imént említett hármas küzdelemben a 13. körben állt be változás, mivel Di Grassi egy nagyon szűk balkanyarban betette az autót Bird mellé, felzárkózva a harmadik pozícióba. Egy körrel később a regnáló bajnok brazil pilóta – Evans nagy-nagy örömére – már Lotterert szorongatta meg, aki a nyomás hatására egyszer még a falat is eltalálta majdnem. A kialakult helyzetnek köszönhetően pedig Buemi és Lopez is felzárkózott a bolyra.

ABB Formula E on Twitter

The reigning champ charges his way past @mitchevans_ for the lead! @LucasdiGrassi #ZurichEPrix https://t.co/fJBcAapNMH

ABB Formula E on Twitter

@FRosenqvist goes into the wall at turn one #ZurichEPrix https://t.co/8JoJoR4ZUJ

A 16. körben aztán Di Grassi egy elég rizikós manőverrel feljött másodiknak, maga mögé utasítva Lotterert. A kör végén pedig a komplett vonat megérkezett Evansre, így eléggé kutyaszorítóba került az új-zélandi. Egy körrel később Vergne is kemény csatába ment bele és megelőzte Felix Rosenqvistet is – azonban a Mahindra svédje túl sokáig védekezett, így a célegyenes-ráfordító kanyarban nekiment a palánknak és odaveszett az első szárnya.

ABB Formula E on Twitter

The reigning champ charges his way past @mitchevans_ for the lead! @LucasdiGrassi #ZurichEPrix https://t.co/fJBcAapNMH

Két körrel később meg változás következett be az élen, ugyanis Lucas di Grassi játszi könnyedséggel ment el Mitch Evans mellett. Nem sokkal később viszont teljes pályás sárga zászló lépett érvénybe, ugyanis a Rosenqvist-balesettel már tele volt törmelékkel a pálya – speciel a mahindrás leszakadt első vezetőszárnyán áthajtott Vergne, mialatt a hetedik helyért előzte Jerome d’Ambrosiót. Ezt a fázist kihasználva a mezőny java bejött a boxba autócserére, viszont ennek az egyik vesztese pont a bajnokságot vezető francia lett, ugyanis előbb a Techeetah szerelői egy ideig elbíbelődtek a beszíjazással, majd alig akart elindulni az autója.

Viszont Vergne gyorsan nekilátott a kármentésnek: a 24. körben az egyenes végén úgy lenyomta Prostot (megint), mint a bélyeget, majd megkezdte a D’Ambrosióra való felzárkózást. Néhány körrel később meglepő módon „Pechito” Lopez érte utol a Dragon autójával Sam Birdöt az ötödik pozícióért harcolva.

A 31. körben pedig egy versenyirányítási döntés variálta át alaposan a futam alakulását, ugyanis a teljes pályás sárga zászló alatti gyorshajtás miatt büntetést kapott Mitch Evans, Sébastien Buemi, André Lotterer és Lopez. Amikor pedig már azt hittük, hogy ebből Vergne nagyon sokat profitálhat, kiderült, hogy a francia is megkapja ugyanezt a szankciót, ugyanazon kihágásért.

Lucas di Grassi viszont semmitől sem zavartatva szerezte meg első győzelmét a negyedik szezonban, így Sam Bird mellett ő is elmondhatja magáról, hogy idáig mindegyik Formula-E-idényben nyert legalább egy futamot. A DS Virgin Racing brit versenyzője második helyével nagyon fontos pontokat gyűjtött, ugyanis miután a listavezető Jean-Éric Vergne a 10. helyen szelte át a célvonalat, 17 pontot faragva 23 pontosra redukálta a hátrányát az összetettben a francia Techeetah-pilótával szemben.

ABB Formula E on Twitter

Donuts for Di Grassi! #ZurichEPrix @LucasdiGrassi https://t.co/DsohWUu7t7

A dobogó legalsó fokára Jerome d’Ambrosio állhatott fel – a belga versenyző és a Dragon Racing így a 2016-os londoni idényzáró futam óta először zártak versenyt a legjobb három helyezett között. Mögötte André Lotterer és a hazai közönsége előtt egy ötödik helyet szerző Sébastien Buemi látta meg a kockás zászlót, megelőzve Nick Heidfeldet, valamint a pole-ból induló Mitch Evans-t. Az első tíz sorrendje pedig az andrettis Antonio Félix da Costával, a NIO-val a mezőny legvégéről felzárkózó Oliver Turvey-vel, valamint Vergne-nyel egészült ki, aki 23 pontos előny birtokában vághat neki az évadzáró New York-i futamokat, amelyeket július 14-15-én rendeznek majd meg.

Az utolsó néhány kör krónikájához még hozzátartozik José Maria Lopez és Nico Prost hibája, amellyel előbbi a pontszerző zónán kívül zárt, utóbbi pedig egy újabb kiesést és nullázást könyvelhetett el magának.

S mialatt az egyéni bajnokság egyértelműen kétesélyessé vált, addig a konstruktőri összetettben a Techeetah és az Audi mellett még a DS Virgin Racingnek is van némi esélye, miután előbbi kettő 219, illetve 186 egységgel rendelkezik, utóbbi pedig 167 ponttal.

A zürichi ePrix végeredménye:

fe_2018_swi_r.jpg

Fotó: LAT/Formula-E Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr2014039288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása