F2 - HARMADJÁRA IS BEHÚZTA A POLE-T ALBON, MINDKÉT CARLIN ÜTKÖZÖTT
Forma-2 2018: Monaco - Szabadedzés, Időmérő edzés

_56i3082_4448442.jpg

Egészen drámaian alakult a Forma-2 monacói kvalifikációja: a bajnokság második helyen álló Alexander Albon zsinórban harmadjára szerezte meg a rajtelsőséget, mialatt a Carlin csapat versenyzői nagy bajba kerültek, főleg a listavezető Lando Norris, aki a főversenynek csak a 18. helyről vághat majd neki.

_54i2480_4448413.jpg

Magyar idő szerint a csütörtök reggeli órákban vette kezdetét az idei ötödik Forma-2-es hétvége, amelynek helyszíne Monte Carlo. Az élen a Prema holland versenyzője, Nyck de Vries végzett, 1:21.67-es idejével pedig hat és fél tizedet adott a második helyen zárt DAMS-os Alexander Albonnak.

A harmadik helyen a bajnokságot vezető Lando Norris végzett, akivel a Rascasse-kanyar kijáratán volt egy kisebb koccanása De Vries-nek, de ezt leszámítva zökkenőmentesen zajlott le a 45 perces edzés. A VSC szolgálataira is csak egyszer volt szükség, akkor is szigorúan csak gyakorlási céllal.

A pálya rövidsége és az ebből adódó forgalmi problémák kiküszöbölése miatt az időmérő edzést két részre bontva bonyolították le – a páros rajtszámú versenyzők az „A” csoportba, a páratlan rajtszámmal rendelkezők pedig a „B” csoportba kerültek.

Az „A” csoport időmérő edzését nagyjából félidőig Santino Ferrucci vezette, a nyomában Artem Markelovval és Lando Norrisszal. Nem sokkal később Norris az első igazán gyors körével átugrotta az amerikait és az oroszt, de nemsokára a tavalyi Forma-3-as Európa-bajnok idejét megközelítette az ART-os honfitárs, Jack Aitken.

FIA F2 Monaco 2018 Qualifying Norris Crash

FIA F2 Monaco 2018 Qualifying Norris Crash

Nem sokkal később viszont a legtöbben új szuperlágy gumikért, amelyeken Markelov megelőzte Norrist, de a Carlin-pilóta esetében úgy tűnt, hogy két lila szektorral vissza tudja venni a vezetést. Azonban az Uszoda-sikán kijáratánál eltalálta a palánkot, amelynek következtében megrongálódott az első vezetőszárnya, amely véget vetett a pole pozícióval kapcsolatos reményeinek. Így egy ideig ismét Ferrucci vezetett, de Markelov gyorsabbnak bizonyult nála.

Viszont egyszer csak megérkezett a képbe Alexander Albon, aki 1:21.727-es idejével Markelovék elé ugrott, így az „A” csoportban a thai DAMS-pilóta bizonyult a leggyorsabbnak.

Néhány pillanattal később pedig a „B” csoport tagjai gördültek a pályára. Eleinte Arjun Maini vezetett, noha Sergio Sette Câmara egy gyors első szektorral veszélyes volt a tridentes indiaira, de végül De Vries volt az, aki a félidei kerékcserék előtt megelőzte. Az új gumikon Sette Câmara megelőzte a premás versenyzőt, aki egy még gyorsabb körrel visszaszerezte a vezetést. A következő körével a holland azután már megelőzhetetlennek bizonyult, de csak a csoportban, mert De Vries egyetlenegy századdal kikapott Albontól.

FIA F2 Monaco 2018 Qualifying Sette Camara Crashes

FIA F2 Monaco 2018 Qualifying Sette Camara Crashes

Egyébként egy balesettel zárult a „B” csoport kvalifikációja: az utolsó percben Sette Câmara csapta neki a falnak az autóját a St. Devote-ban – így a Carlin két törött autóval zárta a csütörtököt.

_54i2808_4448390.jpg

A két csoport időeredményei tükrében Albon és De Vries indulhatnak az első sorból a péntek délelőtti futamon, Markelov és Sette Câmara a másodikból, Antonio Fuoco és Luca Ghiotto pedig a harmadikból. Eredetileg Maximilian Günther vághatott volna neki a főfutamnak a hetedik rajtpozícióból, de a német Arden-pilótát kizárták, amiért kihagyta a kötelező mérlegelést. Így az első tíz sorrendjét Maini, Ferrucci, Ralph Boschung és Jack Aitken tették teljessé.

Günther mellett Lando Norris is büntetést kapott, ugyanis az időmérőn feltartotta Albont, így 3 rajthellyel sorolják hátrébb.

Nem sikerült jól az időmérő a tavalyi GP3-as bajnok George Russell számára sem, ugyanis csak négy kört tett meg a szabadedzésen motorhiba miatt és a csoportjában pedig csak a 9. lett és így csak a 17. rajtkockát tudhatja magáénak.

A főfutam pénteken 11:30-kor rajtol el és élőben sugározza az M4 Sport.

A szabadedzés végeredménye:

f2_2018_mon_fp.jpg

Az időmérő edzés végeredménye – "A" csoport:

f2_2018_mon_q_a.jpg

Az időmérő edzés végeredménye – "B" csoport:

f2_2018_mon_q_b.jpg

Az első futam – végleges – rajtsorrendje:

FIA Formula 2 on Twitter

This will be our starting grid for today's Feature Race #F2

Fotó: FIA F2 Media

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr9314000710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása