F2 - AITKEN ELSŐ GYŐZELMÉT ARATTA A BARCELONAI SPRINTFUTAMON
Forma-2 2018: Barcelona - Sprintfutam

dde8uifwaaajbof_ja_twitter.jpg

Vasárnap, a barcelonai sprintversenyen új győztest avatott a Forma-2: azok után, hogy idén három rajtot is elszúrt az ART Grand Prix idei évre előléptetett pilótája, Jack Aitken, ezúttal minden klappolt a számára és megszerezte pályafutása első győzelmét a kategóriában, túlélve egy biztonsági autós és három VSC-s fázist…

Jack Aitken már az első köröktől fogva a kezében tartotta a futamot, miután egy kiváló rajttal az élre tört, az első kör végére pedig már 3.3 másodperces előnyt épített ki a Carlin braziljával, Sergio Sette Câmarával szemben. Emellett kapóra jött neki a szinte azonnal érvénybe léptetett virtuális biztonsági autó, amely azért volt szükség, mert a Prema versenyzője, Nyck de Vries megpördült, majd le is fulladt a 10-es kanyarban – ezalatt ugyanis több mint 10 szekundumos előnyre tett szert.

FIA Formula 2 Championship 2018. Race 2 Circuit de Barcelona-Catalunya. Fukuzumi & Makino Crash

Uploaded by CrashRacing2 on 2018-05-13.

Pár kör múlva a mezőny megkapta a zöld jelzést, majd nem sokkal később már jött is a valódi Safety Car, ugyanis a két japán versenyző, Nirei Fukuzumi és Tadasuke Makino összeakadtak és mindketten a 4-es kanyar sóderágyában kötöttek ki – ez volt az első alkalom, amikor valóban hasznosnak bizonyult a halo fejvédő eszköz, ugyanis Fukuzumi Ardenje úgy megmászta Makino Russian Time-Dallaráját, hogy utóbbi autónak a glóriájáról még a festéket is leszedte a hátsó kerék! (Azóta Makino le is nyilatkozta a motorsport.com-nak, hogy „ha nem lett volna ott a halo, a kerék a bukósisakomat találta volna el. Nagy meglepetés számomra, de a halo ezúttal óriási segítség volt a számomra”. Emellett a Russian Time újdonsült igazolása azt is hozzátette, hogy az eszköz alkalmasint az életét mentette meg.)

Ezzel a biztonsági autós fázissal eltűnt Aitken tetemes előnnyel, de az újraindításnál alaposan elhúzott a DAMS pilótájától, Alexander Albontól – aki akkor vette a második helyet Sette Câmarától, amikor a brazil hibázott a 10-es kanyarban, még az SC-fázis előtt –, még annak ellenére is, hogy vétett egy hibát az 5-ös kanyarnál.

A későbbiek során még összesen két alkalommal volt szükség a virtuális biztonsági autóra: először Sette Câmara miatt, aki a 3-as kanyar kijáratánál állt meg műszaki probléma miatt a #18-as Carlin-Dallarával, majd Ralph Boschung – aki defektet kapott – félreállása miatt kellett megfékezni a mezőny lendületét.

Azonban Aitkent még ez sem tudta megakadályozni abban, hogy megszerezze pályafutása első győzelmét, még ha az ART Grand Prix versenyzőjét 1.5 másodpercre meg is közelítette Alexander Albon a befutóig, aki végül bejött másodiknak, a harmadik helyen pedig Lando Norris látta meg a kockás zászlót – a Carlin britje már a csapatrádión, majd a futam utáni interjúkban is ki volt akadva azon, hogy az egyik VSC-fázis során több mint két másodpercet bukott Albonhoz képest, holott ő – állítása szerint – mindent szabályosan csinált.

George Russell a véghajrában még megelőzte Luca Ghiottót a negyedik helyért, aki mögött Sean Gelael és Antonio Fuoco értek célba a hatodik-hetedik helyen. Nicholas Latifi pedig elcsípte az utolsó pontot, igaz, Artem Markelov, a tavalyi ezüstérmes alaposan megkergette őt, de az orosz – aki egyébként a pole-ból indult – csak a kilencedik lett.

Az MP Motorsport számára katasztrofálisan, dupla betlivel ért véget a futam, ugyanis nem sokkal Boschung defektje után a másik autóval Roberto Merhi is kiállni kényszerült, ugyanis a spanyolnak motorgondjai adódtak.

Két versenyhétvége után a 80 pontos Norris vezeti a bajnokságot, 13 egységgel megelőzve Albont és 18-cal Russell-t. A csapatok kiírásában sem veszítette el a Carlin a vezetést: a brit csapat jelenleg 21 ponttal előzi meg az ART Grand Prix-t.

Két hét múlva, a Forma-1-gyel párhuzamosan, Monte Carlóban folytatódik az idei szezon.

A barcelonai sprintfutam végeredménye:

f2_2018_esp_r2.jpg

Fotó: Jack Aitken / Twitter

Írta: Kováts Olivér

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr5313938056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása