NAGY FUTAM 2018 - BAKUT KÖVETŐEN BUDAPESTEN PARÁDÉZOTT MAX VERSTAPPEN

img_8080.jpg

Ha május elseje van, akkor az már minden hazai motorsport-rajongónak a Nagy Futamot jelenti. Immár hagyománnyá vált, hogy ezen a napon legalább egy aktív Forma-1-es versenyző tiszteletét teszi hazánkban és egy fergeteges show-val kápráztatja el a kilátogató nézőket.

Az idei évben sem volt ez másként, ezúttal is a Nagy Futam szinte állandó vendége, a Red Bull Racing istálló gondoskodott arról, hogy legyen F1-es autó a pályán. Méghozzá nem is akármilyen! Az energiaitalosok az RB8-as névre keresztelt 2012-es, még V8-as motorral hajtott versenygépükkel érkeztek, melybe az ifjú holland versenyzőt, Max Verstappent ültették be, aki először látogatott hazánkba a Nagy Futam keretein belül.

Idén hatodik alkalommal rendezték meg ezt a nagyszerű eseményt Budapest szívében. Eddig azonban minden évben kicsit más vonalvezetést használtak a versenyzők, ez a hagyomány idénre is megmaradt. Bár a tavalyihoz hasonló módon ebben az esztendőben is a Deák Ferenc tér - József Attila utca - Bajcsy-Zsilinszky úti oldaláról startoltak el a versenyautók, de az útvonal ezúttal nem az Andrássy úton haladt tovább, hanem a másik irányba, az Astorián keresztül a Ferenciek teréig.

A délelőtti program 10 óra 10 perckor kezdődött, amikor először Max Verstappen vonult végig a pályán egy Aston Martin Cabrióval, hogy feltérképezze a vonalvezetést, majd nem sokkal később a mai nap összes szereplője egy emeletes buszról integetett a nézőknek.

10:25-kor végre pályára gördült az első versenyautó is, a holland F1-es pilótával a volánnál. Minden versenygép két kört tehetett meg a kijelölt útvonalon. A körzőzésből ezúttal sem volt hiány, az Erzsébet térnél és a Ferenciek terén is volt lehetőség fánkokat rajzolni az aszfaltra.

A Forma-1-es sztárt a Német Túraautó Bajnokság (DTM) két kiváló versenyzője követte. Idén is Timo Glock képviseltette magát sárga színű BMW-jével a budapesti eseményen, míg az Auditól a sorozat tavalyi bajnoka, René Rast érkezett hazánkba. Ezt követően rali- és ralikrossz-autókat láthatott a nagyérdemű, majd Kiss Norbert, a Kamion Európa-bajnokság kétszeres győztese is pályára hajtott idei nyergesvontatójával.

A nézők később láthatták elsuhanni a WTCR (Túraautó Világkupa) hétvégi mogyoródi futamain remeklő magyar versenyzőit is. Először a Zengős pilóták vonultak fel Nagy Norbi, György Anett, Tóth Csaba és Szabó Zsolt sorrendben, majd a nézők legnagyobb kedvence, Michelisz Norbert és a hungaroringi második versenyen a karrierje első dobogós helyezését ünneplő Nagy Dani vitte pályára a Hyundai i30-ast.

A Forma-1 történetének eddigi egyetlen magyar versenyzője és pontszerzője, Baumgartner Zsolt egy 3,5 literes Formula Renault-val száguldott végig a pályán a hazai gyökerekkel rendelkező Roy Nissany társaságában, majd a NASCAR-autóké volt a főszerep, amelyek ezúttal is fantasztikus bemutatót varázsoltak a népes és lelkes közönségnek.

A program zárásaként újra a DTM-autók léptek színre, valamint Max Verstappen is még egyszer pályára gördült a 2012-es Red Bull-lal.

13 órakor 15 perckor vette kezdetét az esemény sajtótájékoztatója, amin jelen volt a Liberty Media vezetője, Chase Carey, a DTM irányítója, Gerhard Berger, Max Verstappen, Timo Glock, René Rast, valamint Baumgartner Zsolt.

img_8148.jpg

A sajtótájékoztató során több érdekes kérdés és gondolat is elhangzott. Szujó Zoltán, az M4 Sport műsorvezetője és kommentátora az érzéseiről faggatta Verstappent, aki a következőképpen felelt: „Egészen különleges élmény volt ebben a történelmi városban megmutatni magunkat és azokat a járműcsodákat, amelyek különlegessé teszik az autósportot. Folyamatosan lehetett érezni a tömeg energiáját és nyüzsgését.”

„Mindig is jó érzés visszaülni egy korábbi autóba, aminek igazi, rendes hangja van. Fantasztikus élmény volt vezetni ebben a szép városban, elhivatott rajongók közepette” – folytatta gondolatait a háromszoros futamgyőztes holland.

img_7989.jpgBerger, aki korábban szintén hosszú éveken át volt a száguldó cirkusz tagja versenyzőként, nagy örömmel látja, hogy a magyar szurkolók ennyire szenvedélyesek az autósporttal kapcsolatosan. „Eddig majdnem mind a hat évben részt vettem az eseményen, és nem azért, mert kötelező volt, hanem amiatt, hogy egyszerűen szeretek idejárni. Magyarország mindig is közel állt a szívemhez, ha a versenyzésről esett szó. A rajongók is nagyon fanatikusok. Remélem, így egy kicsit el tudtunk készülni a következő szezonra” – fogalmazott az osztrák.

Megszólalt természetesen országunk eddigi egyetlen F1-es versenyzője, Baumgartner Zsolti, aki a következőket mondta: „Örülök, hogy itt lehetek, hiszen a régióban egy egészen egyedülálló rendezvényről van szó. Bízom benne, hogy így a Hungaroring egy kicsivel több szerephez juthat majd.”

img_7735.jpg

„Először jártam Budapesten, és rendkívüli élmény volt úgy rajzolni a fánkokat, hogy közben ennyire közel voltam a nézőkhöz. Ilyet életemben először csináltam, még a DTM-győzelmem ellenére is” – nyilatkozta Rast.

img_7814_2.jpgSzujó Zoltán Timo Glockot a visszatérés élményéről faggatta: „Mindig is nagyon jó ide visszajönni a 2008-as jó emlékek miatt, hiszen itt szereztem az első F1-es dobogómat a Toyotával. Azóta van nagyobb rajongótáborom itt. Örülök annak, hogy itt lehetek, mert nem lát ilyet sokszor az ember, hogy egész utcákat és tereket lezárnak. Az egyetlen problémám az volt, hogy nem égettem a gumikat annyira és maradt rajtuk egy kis futófelület is. De azért szívesen tértem vissza ebbe az országba.

„A cél az, hogy minél közelebb hozzuk az autósportot és az az által edzett ’hősöket’ a rajongókhoz. Ezen túl cél az esélyek kiegyenlítése és az, hogy kiszámíthatatlan legyen a sportág” – felelte a kérdésre Chase Carey, miszerint tart-e eszmecseréket Bergerrel. Az osztrák irányító is válaszolt: „A cél az, hogy visszacsalogassuk a rajongókat, és ehhez jó irányba halad a Forma-1 azzal, hogy szép lassan elkezdenek kiegyenlítődni az erőviszonyok.”

„Már jó úton haladunk, és a következő évtől a szárnyak leegyszerűsítésével az előzés is egyszerűbbé válhat, amelynek révén izgalmasabb futamokra számíthatunk” – válaszolta arra Verstappen, hogy miképpen lehetne jobb a száguldó cirkusz.

További érdekes témaként az is szóba került, hogy van-e arra az esély a jövőben, hogy újra legyen Forma-1-es pilótánk. Ennek kapcsán a következőket nyilatkozta Baumgartner: „Nagyon rögös az út, ugyanis többféle sorozatban is eredményeket kell felmutatni. de gyakran nincs meg ehhez a kellő anyagi fedezet. Így viszont nem valószínű, hogy lesz új magyar versenyző. Pedig lennének ötleteim.”

img_7986.jpg

Az utolsó érdekes kérdést pedig Chase Carey kapta, hogy mit szólna ahhoz, ha a Forma-1-ben az Aston Martin venné át a Ferrari helyét – a sportág új elnök-vezérigazgatója így felelt: „A célunk az, hogy a sportág élvezhető legyen, minél több jó csapattal, és nem az, hogy kijátsszuk egymás ellen az istállókat. A Ferrari meghatározó helyet foglal el a Forma-1-ben, így semmi áron sem szeretnénk, ha távozna a gyártók sorából.”

Ha hihetünk a hivatalos számadatoknak, akkor több mint 200 ezer néző látogatott ki a helyszínre. A rendezvény tehát ezúttal is bebizonyította népszerűségét, így akár a Forma-1 vezetése ötletet is meríthet a sorozat még inkább szurkolóbarátabbá tételéhez.

Hamarosan további képeket és videókat közlünk a Facebook-oldalunkon!

Fotó: Landek Norbert

Írta: Hegedűs Dóra, Landek Norbert

Még több hírért, érdekességért lájkolj minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://brakingnewsmotorsport.blog.hu/api/trackback/id/tr7113882238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Braking News Motorsport

• Köszöntünk minden kedves Olvasót a Braking News Motorsporton! • Mottónk: Szenvedélyünk az autósport! • E-mail elérhetőségünk: brakingnewsmotorsport@gmail.com

sundaybelgium5-368788.jpg

Fordító / Translate

Impresszum, kapcsolat

süti beállítások módosítása